Et kort forår



Det var ikke længe, vi fik lov at have forårsfornemmelser.  De seneste dage har tværtimod været udpræget vinterlige med frostgrader og sne. Nu meldes der om regnvejr i næste uge, så jeg kan efterhånden føle klaustrofobien snige sig ind på mig. Måske ender det ligefrem med,  at jeg får ryddet op i krukker og andet havegrej.




Alunrod er et fint bunddække,  men har desværre den uvane at vokse op af jorden efter nogle år, sådan at bladene udvikles oppe i toppen af nogle kraftige stængler. Nogle steder anbefales det at grave den dybere ned, så kronen igen flugter med jorden. Det er lidt fjollet, synes jeg, sådan at begrave en ganske almindelig staude dybt ned i jorden, så i stedet for har jeg tænkt mig at skære stænglerne af over et skud og bruge dem som stiklinger.  Hvis det lykkes, må det være en win-win situation.


Så nydelig og samlet så Rio ud i 2021, og sådan må den gerne komme til at se ud igen.

Heuchera caramel lider af det samme, men er generelt mindre kraftig i væksten end Rio, så det ses ikke lige så tydeligt.


A propos stiklinger så knækkede et hoved af vores aeonium, da jeg tog dem ind for vinteren. Det var et forsøg værd at behandle den som en stikling. Derfor har den stået i bryggersvinduet og har bevaret sin mørke farve, mens selve planten har stået i stalden uden lys og er blevet mere og mere grøn.

På min gåtur forleden stødte jeg på dette lille offer for vinterkulden. Den lå på cykelstien og så ud, som om den simpelthen havde måttet opgive kampen mod kulden og var faldet død til jorden midt under sin flyvetur. Ingen tvivl om, at det kedsommelige regnvejr, der startede i nat, er langt bedre for fuglene end vintervejret.

Påskeklokkerne er hurtige til at rette sig op, når vi får plusgrader. Nogle af dem har fået et kedeligt, brunligt skær, men ikke denne picotee variant med den farverige kant på bladene. Det er tilsyneladende en stærk egenskab hos påskeklokkerne; for der dukker jævnligt den slags frøplanter op i vekslende størrelse og farvesammensætning.

Kommentarer

  1. Ja, jeg vil tro det ble en kort vår i første omgang hos deg, men snart kommer jo mildværet til dere igjen. Selv her har de meldt om plussgrader fremover dog i små mengder. Men alt er bedre enn - 14 som vi hadde to netter etter hverandre. Jeg har mange alunrot her, men det virker som de nye sortene jeg har ikke vokser oppover som du viser. Av de gamme sortene har jeg lykkes med å ta nye stiklinger flere ganger. Problemet kommer jo igjen med de også til slutt, men det får så være. Så synd med din aoenium som knakk. Får håoe at den får sin mørke vakre farge tilbake igjen. Det gjør den nok når solen blir sterkere.
    Vakre helleborus hos deg!

    SvarSlet
    Svar
    1. Måske skal jeg i gang med at købe nye alunrod😊 Spøg til side, hvis stiklingerne danner nye planter, er det ok for mig at skulle lave nogle nye engang imellem. De grønne aeonium bliver med sikkerhed mørke igen, når de kommer ud i lyset.

      Slet
  2. Jeg har end ikke nået at få forårsfornemmelser endnu, og alle forårsløgene er stadig i venteposition, men i dag virker det som om der er håb forude med regn og tø. De kraftige alunrod kan ganske rigtigt begraves dybere - ligesom lavendel - og så må man da også kunne lave stiklinger af dem. Meget smuk 'pensel-fyr'(?) du har stående i baggrunden!
    Der er helt sikkert en del fugle at skrive på tabskontoen hver gang de trækker mod nord, men jeg kan berette at vi i går så en stor flok viber på en mark her i nærheden. Der var nok i hvert fald 50, så nogle når altså frem i god behold! Jeg har bevaret optimismen og tænker det bare er et spørgsmål om en smule mere tålmodighed, og håbet er jo lysegrønt:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. En vibeflok på marken er i den grad et forårstegn. Det er vel også det, man gør med gamle lavendler, ja. Det er faktisk en penselfyr, hvor jeg halverer lysene hvert år. Derfor er den usædvanligt kompakt.

      Slet
  3. Hej Marie!
    Det ser ut som att vi har liknande väder, det snöar hos oss och så är det uppehåll och så snöar det igen. Lite ovant med krokusar i snön, men de ser ut att klara sig bra. Vissa sorter av alunrot kryper upp ur jorden, men inte alla. Har försökt att gräva ner dem en liten bit.
    Påskeklockorna är riktigt vackra.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, vi har tit det samme vejr - det har jeg også lagt mærke til. Hvis det gælder dagens vejr, må I også have et voldsomt blæsevejr. Det kunne være rart, hvis etiketten på en alunrod angav, om den er tilbøjelig til at krybe op af jorden, men det skal man sikkert ikke forvente.

      Slet
  4. Ja det er svært at bibeholde forårsfornemmelserne, det var fint her søndag formiddag, men så var det også slut. I dag har det regnet og stormet hele dagen, så vi har mest været inde, bortset fra en hundeluftning. Jeg kender godt det med alunrod, sådan gør min også, jeg har flere gange bare rykket en stængel op og plantet eller foræret væk. Jeg regner da med, at den er blevet til noget, jeg tror også, at jeg har nogen med her til Fyn, ellers er Per heldigvis leveringsdygtig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Sådan har vejret i dag også været her - deprimerende :-( Det ser ud til, at jeg trygt kan tage stiklinger af alunroden, så jeg kan få flere planter ud af det.

      Slet
  5. Ja der er flere planter der står og skutter sig. I dag har det dog øsregnet. Men som du siger så får man da ryddet lidt op i krogene. Eller syet et par bluser til den forhåbentlig kommende fine sommer.
    Alunrod er lidt drilsk syntes jeg , når den sådan kravler opad. Men jeg gør som dig, med et par års mellemrum, og laver stiklinger.
    Flot penselfyr, jeg så du nappede halvdelen af "lysene", derfor er den så flot.. Så kan man vel osse holde den nede i en rimelig højde?
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. I virkeligheden er der masser af praktiske opgaver, man kan kaste sig over I sådan en regnvejrsperiode. Nogle af dem er bare ikke ret sjove. Fyrretræet ville uden tvivl have været meget større og mere åben, hvis jeg havde holdt fingrene fra lysene.

      Slet
  6. Kigger ud af vinduet til en kraftig snebyge. Æv! Sne er smuk i december og januar men nu gider jeg ikke mere. Min erfaring med Heuchera er meget blandet. Nogle sorter forsvinder helt mens andre kommer år efter år, hvis jeg graver dem op og deler efter et par år. Nogle kan jeg kun have i krukker. Det er en fornøjelse at se de smukke påskeklokker!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sjovt at læse folks kommentarer og se, hvor forskellige erfaringer de har med alunrod. Marts er virkelig en drilagtig måned, hvad vejret angår.

      Slet
  7. Billedet af de lilla krokus, der strækker hals for at nå op over sneen, rummer både forår og vinter. Her blæser det igen, igen. Jeg kan ikke forstå, at blæsten ikke kan jage vinteren på flugt.
    Det er spændende, om det lykkes med stiklinger af alunrod. De gamle planter kan vel også skyde fra roden, når du har klippet toppen af dem?

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Nemlig. Jeg satser også på, at den gamle alunrod skyder igen. Blæsevejret er så enerverende, og frosten vil ikke helt give slip. Vi er ellers helt klar til at nyde noget lækkert forårsvejr.

      Slet
  8. Det är haken med Heuchera - växtsättet. Jag har brukat ta upp klumpen och dela den för att sen gräva ner delarna djupare. Då brukar det ta ett antal år innan jag behöver göra om jobbet. Våren anländer ryckigt men det är väl som det oftast är.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, marts måned er altid uberegnelig vejrudsigt. Hård frost og mildt forårsvejr kan afløse hinanden på ingen tid. Heldigvis er heuchera almindeligvis robuste planter, som finder sig i at blive manipuleret med, som haveejere finder for godt.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid