En større operation


Sidste år havde jeg planlagt at skære klematis montana, som gror op ad en bue, kraftigt tilbage efter blomstringen, men fik det ikke gjort. I år  i starten af maj så den sådan her ud, og i dag blev vi enige om at hjælpe hinanden med at få det gjort.


Kæmpekuglen af klematisris kom ned i stubbedet til glæde for diverse dyr (og et enkelt menneske .-)). Formentligt er den faldet helt sammen til næste år i maj, men sådan er naturens gang jo.

Klematissen på vestsiden blev gravet op, og selvom der var lidt liv i roden, var vi enige om, at der sikkert ville gå en hel del år, før den ville kunne levere en blomstring, hvis overhovedet. På østsiden var der en håndfuld friske lianer, som blev bundet op til buen.Så får vi se, hvordan de udvikler sig.
                         
 

Vi har godt bemærket, at gærdesmutten tidligere har beboet en rede midt inde i risene. Nu kunne vi tage den  i nærmere øjesyn og kan helt tilslutte os Wikipedia, der beskriver reden på følgende måde: Som eksempler på kunstfærdige reder lavet af danske ynglefugle kan nævnes Gærdesmuttens kunstfærdige reder. Reden er lavet af græs og kviste og mos. Den har et indgangshul i siden.


Som afrunding på denne klematishistorie viser jeg lige, hvordan buen så ud for to år siden.

Heldigvis ser det ud til, at det kun er klematis montana, som har haft en hård vinter. Koreana og alpina blomstrer som sædvanligt.




Til slut et par billeder af vores yndlingstræ for tiden: maackia amurensis/ amurmaackia. Det nyudsprungne løv skinner som det pureste sølv, og snart bliver det lysegrønt. Også barken er det værd at kaste et blik på.


Kommentarer

  1. Det var litt av et "beist" som falt ned der! Naturen ordner opp, og til slutt blir den til jord. Buen med clematisen for to år siden var helt fantastisk. Montana overlever dessverre ikke her. Nydelig tre også 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Montana er åbenbart mere sart, end jeg har gået og bildt mig ind. Ja, træet er flot lige nu.

      Slet
  2. Åh ja det er et flot træ. Jeg klippede også en del clematis sidste år, de kom ikke igen, det var lidt ærgerligt, nu kan jeg så trøste mig med, at jeg alligevel ikke havde fået glæde af dem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Gruppe 1 klematis bliver med tiden meget risede, og så må man jo klippe dem ned. Som regel er der heller ingen problemer med det, synes jeg ikke.

      Slet
  3. Hej Marie!
    Det var en ordentlig frisering av Montana. Jag har en alpklematis som ser risig ut hela vintern, men på våren blir allt det gamla gråa plötsligt grönt och fint. Vet fortfarande inte om den skulle må bättre av att bli klippt emellanåt. Montanan i blom ser helt fantastisk ut. Koreana är vacker, har en ny blå alpina som jag inte trodde hade överlevt vintern. Men den har nya skott, de verkar vara riktigt tåliga.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ved heller ikke, om klematisserne ligefrem har godt af at blive klippet ned, men det går jo over udseendet, hvis mængden af visne kviste bare vokser og vokser, og soignering af sådan en blanding af friske og visne skud er en håbløs opgave. Det har jeg somme tider prøvet.

      Slet
  4. Ja sommetider er det nødvendigt med den store saks. En ordentlig kugle I fik ned, håber gærdesmutten finder en anden clematis at bygge i. Men der er jo noget med de laver flere reder, så hunnen har valgmuligheder, hvilken hun syntes bedst om.
    Det er da nogle seje troldestubbe I har. Kuglen passer fint ind.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Gærdesmutten holder til i haven, så et eller andet sted må der være en rede, som er beboet. Stubbedet er sjov tidsfordriv og lægger op til en anderledes form for havearbejde

      Slet
  5. Mon ikke Montana'en kommer fint igen. Det er jo en vældig livskraft den har, hvilket dine billeder da også viser med stor tydelighed. Det er en god idé at lave kugler til dekoration i skoven, og sikken en flot gærdesmutterede! Jeg har også mistet adskillige planter her i vinter, buske og stauder, men må jo ud og kigge mig om efter erstatninger.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg gætter også på, at montanaen vender frygteligt tilbage, men der går måske et par år, før blomstringen bliver god igen. Nogle få planter ser ud til at være gået ud i løbet af vinteren, men buske som træpæoner og hortensier har mange visne kviste og skal skæres mere tilbage, end de plejer.

      Slet
  6. Herlig måde at bruge afklippet på i stubbedet. Tænk at noget der roder i den ene sammenhæng kan pynte sådan i en anden. Smukt træ. Fantastisk med lidt sølvglans inden bladene får deres grønne sommerfarve. Det er bare win-win!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sjovt at udnytte såkaldt haveaffald på en kreativ måde. Træet mangler lige at blomstre i sensommeren for første gang. Så kan vi ikke forlange mere af det.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid