Symfoni i hvidt


For nu at være lidt rasmus modsat har jeg valgt at fokusere på hvide blomster i dag i stedet for de mættede sensommerfarver, som ellers er ved at fylde godt i haven. Det første billede viser nogle nye fyldte, hvide liljer, som den væltede hvide violfrøstjerne indrammer på snedigste vis.
Den anden væltede violfrøstjerne har Søren rettet op, og den ser ud til at fortsætte sin blomstring helt uanfægtet af sit uheld.

Anemonopsis  macrophylla White Swan er en staude, der emmer af Japan, synes jeg, men vanskelig at indfange med kameraet.



Min lille yndlingsklematis (clematis coactilis) leverer højst overraskende en nydelig genblomstring i år, så nu kan vi nyde synet af både blomster og frøstande.


Dens nærmeste nabo er meksikansk bakkestjerne/erigeron karvinskianus, som både har hvide og lilla blomster.

Nu er det blevet agapanthustid. Den hvide blev omplantet for to år siden, og en rest af den blev plantet ud i sensommerhaven. Sidste år kom der fem fesne blade; men i år blomstrer den flot, Så det kunne måske være en ide at plante flere af dem ud, hvis jeg kan finde et lige så velegnet sted som det, jeg fandt til den hvide. Det vil sige et solrigt, lunt sted med masser af dræn.


Buzz Ivory hedder dværgsommerfuglebusken, som bliver klippet ned hvert forår.


Virginsk ærenpris/ veronicastrum album er forholdsvis lav af en ærenpris at være og holder sig pænt opret.

I år er sæsonen for alpevioler startet med den hvide cyclamen hederifolium - lidt tidligt, synes jeg.

Acis autumnalis blomstrer derimod på det sædvanlige tidspunkt.



Kommentarer

  1. Jamen hvis man kan sidde ude en sensommeraften, så er det de hvide blomster der ses og lyser. det har der bare ikke været ret noget af.
    Den er smuk den sammensætning på første billede. Naturen kan ofte selv sætte sammen.
    Pusigt, jeg så en, to forskellige faktisk, Anemonopsis i går på et åben have besøg. Jeg har aldrig set den før, og den ser så fin og ja, japansk ud. Der var nu osse alpevioler i blomst, men de var lyserøde. De er måske tidligt på den i år generelt.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har du helt ret i. I skumringen træder de hvide blomster tydeligt frem. Anemonopsis er en af mine (utallige) favoritter med sin specielle vækstform. Det er altid godt at besøge åbne haver og få nye indtryk og evt. nye planter til ønskesedlen.

      Slet
  2. Så mange flotte hvite blomster du har, og de doble liljene var helt nydelige! Anemonolsis er en vakker staude, og blomsten ser ut som den er laget av porselen. Den hvite dverg sommerfuglbusken du viser hadde jeg inntil i vinter. Den er så fin, men i år har jeg ikke sett den til salgs her. Den kalles kanskje dverg ha, men min ble over en meter likevel.
    Så flott at dine cyclamen allerede har begynt å blomstre. Det må være tidlig ja, selv hos deg 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Selvom den bliver op mod et par meter høj, vil jeg mene, at sommerfuglebusken alligevel er en dværg sammenlignet med de fleste af dem, for de bliver vel typisk 3-4 meter høje. Det er sikkert regnvejret oven på den langvarige tørke, der har vækket alpeviolerne og sat væksten i gang.

      Slet
  3. Ej blåt til lyst ;) dette var hvide blomster, alle så fine. Imponerende at den hvide agapanthus klarede vinteren udenfor, det er der ikke mange af dem, der kan, men du har nogle lune steder hos dig. Mine alpevioler der ikke fremme endnu, jeg er spændt på, om de klarede flytningen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, denne gang var det hvidt og ikke blåt. Vi har en stor agapanthus, som på andet år ikke blomstrer. Den tænker jeg, vi skal eksperimentere med at sætte ud i stedet for at blive ved med at slæbe den frem og tilbage.

      Slet
    2. Jeg fik en gang en agapanthus af Helle Blomsterhat, hende med bloggen. Den kunne overvintre i haven, den kom troligt igen hvert år, dog uden blomster. Jeg har også prøvet at sætte en hvid agapanthus i jorden, det overlevede den ikke.

      Slet
    3. Hende kender jeg ikke, men jeg har købt en efter sigende hårdfør agapanthus af Thyboesminde, men den overlevede ikke den første vinter, så det er ikke en selvfølge for det første at de overlever og for det andet laver blomster.

      Slet
  4. Jeg holder meget af hvide blomster, og jeg har virkelig beundret dine billeder. Den lille klematis er smuk med både blomster og frøstande. Har I heller ikke ret mange sommerfugle? Der er ingen kommet med på billedet af din sommerfuglebusk. Bortset fra kålsommerfugle har vi næsten ingen sommerfugle i haven.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Elna. Sommerfuglene er så småt ved at komme, men indtil videre har det også været småt her lige bortset fra kålsommerfuglene

      Slet
  5. Der er en vis elegance over de hvide blomster, og når så violfrøstjernen draperer sig så fint omkring en lilje kan man vel næsten ikke ønske sig mere. Anemonopsis var vældig fin - og ja, japansk i sit udtryk:-) Jeg holder meget af de runde knopper og fine blomster som også høstanemonen har. Smart hvis du kan få Agapanthus til at overleve i jorden!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg oplever også, at hvide blomster kan være specielt stilfulde. Omvendt er der nogle af dem, som visner på en rigtig kedelig måde. Vi har 13 krukker med agapanthus, og med mellemrum skal de jo deles, så det ville spare os for en del besvær, hvis nogle af dem kunne klare sig ude i haven.

      Slet
  6. Hej Marie!
    Vitt är riktigt fint, det ger ett rent friskt intryck tillsamman med de gröna bladen. Så vackra de är, olika till formen men så fina. Agapanthusen påminner mig om att min bara producerat blad, Borde lära mig att den är svår att få att blomma. Köpte en rot på trädgårdsmässan. Acis autumnalis ser så spröd ut. Riktigt vacker.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Der noget friskt over hvide blomster, det synes jeg også. Agapanthus trives og blomster sikkert bedre længere sydpå end i vores haver. Den lille acis har efterhånden boet i haven en hel del år og sår sig selv moderat, så den kan godt anbefales.

      Slet
  7. Dejlige billeder af dine flotte hvide blomster. Det giver sådan en dejlig ro med de hvide pletter mellem alt det grønne. Den fine lille clematis pynter om det er blomster eller frøstande eller begge dele. Der er noget dramatisk og skulpturelt over virginsk ærenspris. Den står flot der midt i bedet. Mine alpevioler er slet ikke kommet i gang endnu. De kommer nok når det er tid.

    SvarSlet
  8. Det er sjovt at opleve, hvordan blomster med den farve, man har valgt at fokusere på, popper op og bliver ekstra synlige. Det undrede da også mig, at den hvide cyclamen blomstrer allerede nu.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En våd og kold rundtur.

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Aprilblomstring

plantetid