Rigtigt forår

 

De seneste dage, ja faktisk siden starten af april, har det ikke kun mindet om forår derude. Det har simpelthen været forår og oven i købet et helt forrygende forår med strålende sol og vindstille.  Jeg tror, der bliver lagt flere år til mit liv, når jeg går en rundtur i sådan et vejr og nyder gensynet med de gode, gamle venner, der myldrer frem og præsenterer blomster og blade på flotteste vis.

Jo, paeonia weitchii woodwardii blomstrer ganske rigtigt utroligt tidligt, længe før alle andre pæoner. Den plejer at springe ud i april, men er måske nogle få dage tidligere på færde i år.

Pseudotrillium rivale i spaltebedet delte jeg sidste år med en vis bæven. Heldigvis har det bekommet den vel.

Trillium kurabayashi er en helt anderledes form for trillium, mere grov og med en ret speciel farveholdning.

Den fyldte blodurt er en anden af de gamle venner, som er sprunget ud i det flotte solskinsvejr. Der er flere, der skriver, at bladene kommer efter blomsterne; men jeg oplever nu, at blomsterknopperne ankommer pakket ind i bladene.


Jeffersonia diphylla / tvillingeblad er nok den forårsstaude, der blomstrer kortest tid. Den enkle cremehvide blomst falder efter bare en enkelt dag. Det kompenserer den for med de flotte blade både før og efter blomstringen.

Rhododendron sinogrande ser ligefrem ud til at nyde at have forladt sit varme drivhusfængsel. Den har mistet temmelig mange af de nederste blade, sikkert fordi de har været generet af de andre planter, der har vinterophold i drivhuset. Nu begynder den derfor efterhånden at tage form som et lille træ, og det kan jeg egentligt rigtig godt lide.

Lige nu er fritllaria elwesii den eneste plante, der blomstrer i drivhuset, og når solen har fået så meget magt, som den har nu, synes jeg, det er svært at holde potterne i drivhuset forsynet med en passende mængde vand.

Nu er stjernemagnoliaen for alvor sprunget ud. Det har slået mig, når jeg har færdedes i Skive og opland her i foråret, at der efterhånden står rigtig mange magnolietræer rundt omkring i folks haver, og det forstår jeg ganske udmærket.

Kommentarer

  1. Ja, sånn føler jeg også at det er når en ser igjen "gamle" venner i hagen. Det er en stor fornøyelse å få en så tidlig vår som i år. I går var det 19 grader, og i dag 20, så det er jo helt vilt. Pioner og trillium er jo så flotte å se på hos deg. Pseudotrillium har jeg aldri sett før. Den var helt nydelig. Det var jo fint at delingen gikk godt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi havenørder ved ikke noget bedre end sådan nogle oplevelser. Vi havde også fantastisk vejr, men kom ikke op på de grader, du havde.

      Slet
  2. Det er nogle dejlige forårsskønheder du har fanget. Især den fine enkle pæon. Utroligt den blomstrer så tidligt. Men alle blomster er jo egentlig dejlige. De skal bare stå det rigtige sted, sammen med de "rigtige" naboer. Vores stjerne magnolia er osse sprunget ud i dag. Den er dog ikke nær så flot og rig som din. Den var ved at dø i tørken -18. men er ved at komme sig.
    Hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. De forårsblomstrende har en speciel friskhed, synes. Det overdådige hør mere sommeren til. Sådan en tørke har vi været forskånet for. Det må være deprimerende at opleve.

      Slet
  3. Åh jeg er med dig rundt på turen, sådan en tur er bare fantastisk, jeg nyder også mine ture rundt om i haven, jeg går nok mindst 3 gange rundt, haven er jo lille :) Sinogrande er blevet rigtig flot, godt du har et sted til den om vinteren.

    SvarSlet
    Svar
    1. Søren tager også sine ture og som dig gerne flere gange om dagen. Det er først nu, at sinogrande for alvor har fået karakter. Tidligere så jeg den nærmest kun som en samling blade.

      Slet
    2. Pas på med for meget sol til R. sinogrande, min døde af det.

      Slet
    3. Tak for tippet. Den står inde under hjertetræet, så den burde være rimeligt beskyttet.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Helt fantastiskt, så vackert. Min stjärnmagnolia är full med knoppar, den är fortfarande en buske. Möjligt att den har vuxit 20-30 cm sedan jag planterade den, men mest på bredden. Hur gammal är ditt magnoliaträd? Pionen är mycket vacker, och backsippan hör till favoriterna. Måste ut och rensa i rabatten så den kan titta fram.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Vores magnoliatræ tror jeg er 40 år gammelt, og det har bestemt også vokset langsomt. Nu tror jeg ikke, det bliver højere, og du har helt ret i, at det bliver virkelig bredt. Det er fint med visne blade som vinterbeskyttelse, men de hæmmer løgvæksterne, når de begynder at skyde.

      Slet
  5. Jamen tak fordi du gavmildt strør livsforlængende behandling ud til os andre! Der er ingen tvivl om at de daglige ture i haven har en god virkning, og du har så meget forskelligt at holde øje med. De små lodne kobjælder er jo blevet helt vidunderlige efter de fik foldet sig ud fra pjuskede fugleunger f.eks. I det hele taget er der indtryk for alle sanser. Magnolien er nu 'rigtigt' sprunget ud og det er også et skønt syn! Tak fordi jeg måtte være med på turen!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme, Ulla. Turen bliver endnu bedre, når den bliver delt med andre havebloggere, som 100% forstår, hvad det er, jeg oplever. Tidligere havde jeg flere forskellige slags kobjælder, som jeg havde sået fra frø. Nu er der vist kun en enkelt farve tilbage.

      Slet
  6. Det er en perlerække af små skønheder, du viser denne gang. Pseudotrillium rivale er helt ny for mig, og hvor er den smuk. Kobjælderne er også dejlige. Har du kendskab til, om kobjælderne på Ulbjerg Klint er sprunget ud? De kunne blive målet for en påsketur.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Forårsblomsterne har en speciel friskhed, som vi nok især gouterer oven på en farveløs vinter. Da vi besøgte Ulbjeg Klint, var vi først i maj, så måske er de sprunget ud til påske i år.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Uberegnelige marts

plantetid

På tærsklen til sommertid

Smag og behag