tirsdag den 15. maj 2012

blomsterkornel og orixa


Før jeg uddyber overskriften vil jeg lige vise to skønheder, som jeg fandt i drivhuset i dag. Det er to forskellige versioner af løgplanten nomocharis, som jeg ikke tror har et dansk navn. den lyse hedder aperta og den prikkede finlayorum. De har overvintret i drivhuset, og deres familiemedlemmer ude i haven er først lige dukket op over jorden, altså dem der har overlevet. Men i går var jeg ellers en tur i Lønbæk Planteskole for at hente en lille plante, som Anne Marie havde stillet til side til mig. Det drejede sig om en brogetbladet orixa, hvis danske navn er lidt usikkert, måske bitter balsam. I tidernes morgen købte jeg en grønbladet orixa hos navnkundige P.C.O. Nørgård på Mors, som kaldte den japansk balsambusk. Under alle omstændigheder så er løvet ganske aromatisk.Jeg fandt dette billede af den brogetbladede på nettet, mens min lille nyanskaffelse ser sådan her ud.


Den grønne står i "fuldt" flor for øjeblikket, så det er ikke blomsterne, der trækker, men derimod det friske, blanke løv og den specielle duft, som møder én, når man går forbi. Man kan jo heller ikke fylde haven med solitærplanter - der skal også være nogle ledsageplanter, og det er orixa velegnet til.


Så er der mere wow over den blomsterkornel, som meget betegnende hedder Eddie´s white wonder. Den havde Anne Marie minsandten også, så der kom et lille pjevs med hjem. Ifølge Anne Marie blomstrer planten heldigvis som ung.Foruden de smukke hvide blomster får det lille træ også skønne høstfarver.Her kommer til sidst billedet af et fuldt udvokset træ - og det er klart en solitærplante. Der er noget at se frem til.
 


9 kommentarer:

 1. Du har også fået lov til at købe hos P.C.O. Nørgård :) Han solgte jo ikke til hvem som helst. En fantastisk oplevelse, at opleve den gamle mand.

  Eddies white wonder så jeg i Kiekeberg sidste år i en velvoksen udgave. Et fantastisk smukt syn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Nørgård var helt sin egen; men Søren og jeg har faktisk oplevet at blive vist rundt i haven en aften, hvor vi efter telefonisk aftale var på plantehandel.

   Slet
  2. Vi havde også en aftale, men først ville han næsten ikke snake med os, fordi vi kom i 2 biler - vi var seks mand plus ferieoppakning. Men han tøede op og inviterede endda min far ind på en genstand. Min mand måtte ikke grave planterne op, for han var jo bare en bette grønskolling på fyrre år. Så det fik han en gammel mand, der hjalp, til at gøre. Vi fik lov til at komme ind i hans to drivhuse og fik en lang snak om hekse og alruner. Det er et besøg vi stadig snakker om nu efter så mange år. Vi har nogle flotte iris og pæoner fra hans have.

   Slet
  3. Det er et sjovt minde at have. Jeg kan godt huske, at han havde en ældre mand, der gik til hånde.

   Slet
 2. Jeg har hørt en masse om P.C.O. Nørgård. men har aldrig mødt den herre. Hold da op alt det du hved om planter. Hvor er den flot sådan en blomster kornel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig, den er flot. Jeg er bare spændt på, hvornår min lille ny begynder at blomstre.

   Slet
 3. Jeg har også Orixa i min have, hos mig hedder den Bitter Balsam. Jeg har købt den i Lille Malund med det navn. Den har en dejlig duft.
  Dejlige skønheder du viser først.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det sagde Anne Marie også, at du havde. Jeg synes også godt om duften.

   Slet
 4. Det er nogle dejlige sager du har fået og jeg vil skrive blomsterkornellen på min ønskeliste, jeg vil så gerne have en Koreakornel, men det har holdt mig tilbage at den ikke blomstrer som ung.

  SvarSlet