tirsdag den 11. september 2012

mor-barn planter

Ind imellem tager jeg stiklinger af forskellige planter, og i reglen lykkes en vis procentdel. Her i vinter tog jeg træagtige stiklinger af den fligetbladede hyld, hvilket gav 5 små hyldeplanter. En måneds tid senere, nærmere bestemt 7. marts, tog jeg grønne stiklinger af leonardo da vinci, da jeg beskar den i drivhuset. Først mor , så barn. Imponerende vækst, selvom også der er plantet 5 stiklinger i krukken.3-4 år tilbage. var det Constance Spry, der lagde kviste til. Moderen så sådan her ud 1. juli.


 Og barnet ser sådan her ud i dag.

Louise Odier skal også med. Moderen er plantet op ad et stakit sammen med clematis jackmanii, som desværre er lidt pjevset i år.


Barnet er plantet sammen med clematis Mrs Bateman, som nu er afblomstret.


 Oppe i toppen sidder disse fine blomster.


12 kommentarer:

 1. Det er altid rart med nogle børn af ens yndlingsplanter :-) - og så er det sjovt. Jeg har altid troet, at det var meget svært at formere roser, men det ser det da bestemt ikke ud til.

  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er efter sigende næsten umuligt at stiklingeformere gule roser, men rigtig mange roser kan det godt lade sig gøre med.

   Slet
 2. Jeg er også blevet overrasket over, at det kan lykkes så vel med stiklinger og dine er meget flotte, sikke roserne kan :-)
  Det er dejligt at tage på havebesøg og komme hjem med nye små puslinge-planter.
  Lige nu har jeg bla. Vinget benved og Akebia hjembragt fra Helle, Havetrolderi, som er sat som stiklinger. Det bliver bare skønt og ganske fornøjeligt at følge dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du ret i. Det er morsomt at få andres stiklinger med hjem og følge deres "opvækst".

   Slet
 3. Det er noget af det, jeg gerne vil gøre i, men jeg synes ikke, tiden er til det.
  Så jeg får ikke rigtig taget mig sammen til det. Det ser ud til, at du har vældig succes med det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sjovt for mig at stiklingeformere, ellers ville jeg bestemt heller ikke gøre det.

   Slet
 4. Ejjjj, gid jeg kendte en med en fligetbladet hyld, der havde en størrelse, så man kunne tage stiklinger af den uden at den så halveret ud. :)

  Jeg stiklingeeformerer også på livet løs i år. Sidste år var det staudesåningen og det gik for så vidt fint. Men hold da op et arbejde. Man kommer jo meget hurtigere ud over rampen med stilklinger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den fligetbladede kunne jeg mærkeligt nok ikke formere gennem grønne stiklinger, så det var lidt af en sejr at have held med de træagtige.
   Ja, det er, som om der hurtigere kommer planter ud af ens møje med stiklinger sammenlignet med frøformering.

   Slet
 5. Men hvad er fidusen, vil jeg gerne vide! Hvad gør du for at det lykkes, mener jeg. Bruger du roddanner eller klipper du blot et stykke af - og så 1-2-3 kommer der rødder?? Gode ideer modtages gerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der danner sig science fiction agtige billeder for mit indre øje: man klipper en kvist, og fluks vokser der lianagtige rødder ud.
   Det var Søren Ryge, der inspirerede mig til at gå i gang, og han anbefalede, at man tager grønne stiklinger omkring sct. hans. Og, ja, jeg bruger roddanner, stiller ca 10-15 cm lange kviste i en urtepotte og gerne ude langs kanten af potten, putter potten i en mælkehvid plastikpose, klipper et lille hul i posen og ser, hvad der sker. 20% lykkes generelt, hvilket ikke er så ringe en rentesats.
   De træagtige er endnu lettere. Med hyldebusken tog jeg lidt længere stiklinger, jeg stak i januar/februar, undlod roddanner, stillede potterne ud uden plastik og så tiden an. Her var succesraten 30% for minimalt arbejde.

   Slet
 6. Sct. Hans !!! så er det vist for sent at prøve med en haveFuchia, som jeg ellers havde tænkt mig at gøre..... det må så blive næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej da, "give det dog a try". Det var roser, Ryge havde gang i. Med lidt held skal der såmænd nok være en enkelt fuchsiastikling eller to, der sætter rødder.

   Slet