glasbær

Glasbær er blevet omtalt på et par blogs her i september, og jeg vil ikke stå tilbage. Vi har en 2m høj busk med masser af de skønne bær, som tæt på har en fantastisk farve. De er lidt for røde på billedet.På afstand ses bærrene ikke særligt tydeligt, slet ikke i gråvejr; de giver nærmere busken et blålilla skær.


En anden plante. der står med dekorative bær, er fligetbladet hyld.


Da jeg forleden ryddede op og rokerede rundt med planterne i et bed, kom denne julerose for dagen. Den er på sin nordgrænse her i landet, så jeg forventer ingen blomster, men vil glæde mig over de smukke blade og de mørkerøde stilke. Jeg tror, den overlever, fordi den står op ad en sten.


Melianthus major er en anden spændende bladplante. Den er ikke vinterhårdfør og skal opbevares frostfrit. Jeg glæder mig til næste år, når den virkelig træder i karakter.


På det næste billede har jeg forsøgt at fange, hvordan det ser ud, når et nyt blad skal til at folde sig ud.

Dahlierne er blevet taget op allerede i mange haver, men ikke hos os. Vi lader dem står, indtil frosten giver blade og blomster et svirp. De blomstrer stadigvæk fint, og fordi jeg fortrinsvis går efter dem med mørkt løv, så vil der opstå nogle kedelige huller i bedene, hvor de har stået. Her kommer tally-ho, after eight og david howard i nævnte rækkefølge.
En af hortesierne har meget mørkeblå blomster. og det helt specielle ved den er, at de nærmest bliver mørkere og mørkere med alderen, hvorimod de fleste hortensiablomster falmer mere og mere. På det andet billede er det molinia dauerstrahl, man ser foran busken.Kommentarer

 1. Hvor har du dog endnu mange skønne ting at byde på.
  Glasbær kender jeg slet ikke.
  Vore georginer,dahliaer kommer heller ikke op før de har fået frost.
  Gode billeder.
  Tak for kiggget.

  SvarSlet
  Svar
  1. rart at høre, at der også er andre, der giver sig god tid med dahlierne.

   Slet
 2. Hej Marie.
  Mine Dahliaer kommer heller ikke op før de har fået en snert frost.
  Hvor er din Glasbærbusk flot.
  Mon man kan lave saft fra den mørke hyld.
  Kh. Margrethe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan sagtens lave saft; men jeg har nu ikke prøvet det. Hvis man laver hyldeblomstsaft, har jeg læst, at den bliver rosa. Gad vidst om den almindelige saft også bliver det.

   Slet
 3. Jeg må nok sige, at dine buske er noget større end mine, man kan godt se, at de har flere år på bagen både glasbær og fligetbladet hyld.
  Melianthus major ser spændende ud.
  Mine dahlia står også derude endnu, de er alt for skønne til at de skal tages op endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi skal da nyde dahlierne, så længe vi kan; men vi får selvfølgelig også travlt med at tage dem op, når frosten kommer.

   Slet
 4. Glasbær er smuk med sine blå-lilla bær. Jeg har aldrig selv haft en, men ligger altid mærke til dem, når jeg kommer forbi et sted hvor de står.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nogen synes nok, at den er for speciel; men synes, at bladene matcher bærrenes farve meget fint.

   Slet
 5. ...øj hvor er den stor og flot din glasbær Marie. Det er skønt med sådanne indslag i efteråret.

  Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, det er det fine ved glasbær, at den lyser op, når mange andre planter er på retur.

   Slet
 6. Din mørke blå Hortensia er utrolig flot og dejligt at se en der er lidt mere sjælden. Glasbær er uimodståelig og meget smuk. Jeg tror jeg må ha en en dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores glasbær var nogle år om at sætte bær i større mængder, så du må hellere snart få pungen op, hvis du virkelig skal nyde den.

   Slet

Send en kommentar