bladmuld
I dag tog vi os sammen og fik fyldt nogle plastiksække med en blanding, som gerne skal være blevet forvandlet til den fineste bladmuld til næste år.
Selvfølgelig har jeg researchet på internettet for at få lavet den bedst mulige blanding. Der er imidlertid utroligt mange ideer, så det endte med, at det i et vist omfang blev de forhåndenværende søms princip:
Våde blade, overvejende bøgeblade
2 findelte gødningskugler pr sæk
en håndfuld hydratkalk pr sæk
en skovlfuld soyaskrå (Sørens idé - så blev det da brugt)
en skovlfuld delvist omsat kompost
en skovlfuld nedfaldsæbler (min idé)
Der var mange på nettet, der gav udtryk for, at de havde haft de bedste erfaringer med sorte sække, så vi fulgte trop (næsten) og prikkede også huller i sækkene, som desuden skal rystes eller vendes på hovedet en gang i måneden. Det bliver spændende.
Lige så enige vi var om dette projekt, lige så uenige var vi om denne søjletaks. Efter min mening er den blevet alt for stor til sin placering; men Sørens hjerte begynder at bløde, hver gang et træ er truet.
Et kompromis kunne være at skære stammerne helt ned og lade de yderste små grene, som allerede er på vej, vokse op og danne en ny søjle. Spændende om/ hvornår han "bliver enig". Prognosen siger, at han går med til massakren, men under protest.
Sikke et spændende projekt med bladmuld, det må vi da høre mere om til foråret ;O). Mit hjerte begynder da næsten også at bløde ved tanken om at skære den flotte taks ned, kan den ikke flyttes til et sted hvor den bedre vil passe ind, jeg holder med Søren ;O)
SvarSletJeg fortæller ham altså ikke, at han har en forbundsfælle. Desværre er jeg sikker på, at taksen er blevet for stor til at blive flyttet.
SletJeg må tilstå, at jeg også synes, det er synd at grave den fine og ikke helt unge søjletaks op.
SvarSletMan kan faktisk godt beskære den i toppen med godt resultat, det var måske en gylden middelvej.
Kig på toppens vækstfor, man skal aldrig bare skære lige over, lav et snit f.eks. ½ m nede på grenene (alt afhængig af hvordan grenen sidder, kan den måske tages lidt længere nede),
så der er et nyt skud tilbage som dækker for snittet, og vær hele tiden opmærksom på at holde fast i toppens naturlige vækstform.
Hvis i vælger at beskære på denne måde nu, har i oven i købet noget pænt pyntegrønt at gøre godt med til udendørsdekorationer.
Jeg ville ikke skære den helt ned.
En flytning kan MÅSKE også lade sig gøre, men da de har pælerod kan det være svært at få dem op uden at beskadige rødderne. En flytning vil også kræve rigtig, rigtig meget vand de næste par år også om vinteren, og evt. opbinding, så træet ikke står og vipper i hullet, dog uden at der er garanti for at "operationen" lykkes.
Jeg har med held flyttet 3 m høje thuja smagrader om efteråret. Har også flyttet taks (dog ikke helt så store som jeres, som jeg ud fra billedet vurderer til at være omkring et par mester), nogen har klaret det andre ikke.
Håber i finder en løsning, som i begge kan leve med.
At flytte den har jeg nu også opgivet tanken om, og det er en beskæring i retning af det, du beskriver, som jeg umiddelbart ser som den bedste løsning, netop foretaget sådan, at de blivende grene kan dække for beskæringen.
SletHej Marie.Jeg synes det lyder som et overkommeligt projekt med de sorte poser med muld.Det er helt sikkert noget jeg vil prøve.
SvarSletMed hensyn til din thuja ville jeg studse den i toppen og opstamme den.
Jeg er helt sikker på at den vil blive pæn.Jeg har selv klippet flere af mine thujaer der var blevet alt for store,og med godt resultat.
Jeg er ved at lave et indlæg om opstamning og stedsegrønt,som jeg lægger på her i weekenden.Rigtig god aften Jette
Jeg vil glæde mig til dit indlæg.
SletJeg har ikke meget forstand på det, men jeg har læst, at stedsegrønne helst skal flyttes i august. Mænd er nu ikke meget for det klipperi, men det lyder som en god idé, den Vivi kommer med, et godt kompromis kan man sige.
SvarSletJeg har prøvet at komme blade i en sæk for to år siden, sidste år var de ikke formuldet, og nu kan jeg ikke huske, hvor den er :) Jeg har læst et sted at bøgeblade ikke er nemt omsættelige.
Held og lykke med projektet
ja, jeg tror også, at Vivi har fat i det rigtige.
SletDu er ikke den eneste, der har haft dårlige erfaringer med at putte blade i poser, men vi har jo blandet dem med forskellige ingredienser, som burde befordre formuldningen, så vi får se, hvordan det går.
Marie, jeg tro Vivi's beskæring er det bedste til jeres taks, så de ydre grene dækker for snittene. Men endelig ikke lige over. Vil de ydre vippe ud, kan de fint kortes op over en forgrening, så de ikke er så tunge i toppen. (Fint til julegrønt).
SvarSletThuja kan bedre stammes op,da de ikke skyder så villigt fra stammen som taks.
God arbejdslyst
Hilsen
Anne Marie
Tak for tippet - jeg vil prøve at overbevise min bedre halvdel.
SletKom du godt over din operation?
Jeg tror at din projekt havemuld vil lykkes, da du også kommer noget i, der speeder processen op. Det er jo ret så vigtigt at forbrændingen går i gang. Netop æbler der er gået lidt i forrådnelse og gødningskugler som speeder processen op er vigtig. Spændende at høre, om det til foråret er blevet til muld. Jeg tror det er!!
SvarSletMht til jeres søjletaks tror jeg den vil blive flot af at blive bekåret og netop nu, ville I jo kunne bruge de afklippede i krukker til pynt! Go for it!
Det var netop også sådan, vi tænkte, da vi lavede blandingen.
SletHej Marie
SvarSletJa,operationen gik som planlagt. Jeg snuppede lige en ekstra nat på 'hotellet' for en sikkerheds skyld, men så blev jeg også 'smidt'ud i går:o) :o)..
Hilsen
Anne Marie
Alletiders! jeg tænkte også, at når du havde overskud til en rundtur i blogland, så måtte det være gået rimeligt godt. Fortsat god bedring.
Slet