småtræer i bedene og "faste læsere"

I de fleste af vores staudebede har vi plantet buske og/eller små og mellemstore træer for at skabe noget variation i højden og for at at have noget til at skabe interesse og struktur om vinteren.

Et af dem er parasoltræet, som vokser meget langsomt i starten. Det er nu over to meter højt og kan vel ikke kaldes lille mere. Det bliver snart så som så med stauder i det bed.


Ved terrassen står en opstammet, brogetbladet benved i en bund af nelliker og akelejer. Den er nok lidt for gul for min smag, men lyser    meget op i den mørke tid.


Den gulbladede japanske ahorn ser på afstand ikke ud af noget særligt på denne årstid, selvom jeg godt  kan lide dens form.


Når man zoomer ind, ser man imidlertid de smukkeste mørkerøde skud og grene.

Tyggegummitræet, liquidambar styraciflua, står frodigt med alle sine blade, men lader heller ikke til at få sin berømte efterårsfarve i år. Vores somre er ikke varme nok, har jeg ladet mig fortælle.


I det gamle staudebed står en kejserbusk, som vi har forynget og beskåret i flere omgange, så den nu har en tiltalende vaseform. I "ubeskåret" form synes jeg hurtigt, den degenererer til en samling filtrede grene.


Her i efteråret plantede vi den stedsegrønne magnolia i samme bed og forventer, at den bliver et vigtigt element i vinterhaven.


Kirsebærtræet fylder efterhånden meget både over og under jorden - især det sidste erfarede vi tydeligt forleden, da vi skulle grave liljeløg ned i nærheden af det.  


Denne opstammede kristtjørn var oprindeligt trebenet, men fik amputeret to af sine ben sidste år. Den danner stativ for en staudeclematis.

.
I det varme bed står der tre takskugler rundt omkring og i baggrunden en kanelbusk (nærmest usynlig) og en stedsegrøn benved,  som jeg holder nede med beskæring. Vi har desuden fældet en magnolia, fordi stauderne simpelthen ikke kunne trives inde omkring træet.


 I drivhuset er der en enkelt blomst i clematis cirrhosa "freckles". Selvom den blomstrede i sommeren, har den alligevel sat mange knopper an til sin normale vinterblomstring.


I øvrigt oplevede jeg noget mærkeligt med blogger i går. "Faste læsere" har ikke fungeret i over et halvt år; men i aftes lykkedes det faktisk at geninstallere den. Jeg mener, der var andre bloggere, der blev afvist samtidig med, at jeg blev det, så måske kan I også geninstallere den nu.

Kommentarer

  1. Jamen, så melder jeg mig da straks som fast læser! Har du i øvrigt overvejet bloglovin' som Rikke fra Have nr. 18 + 1 skrev om i morges? Jeg har meldt min blog til. Takskugler. Det må jeg også prøve!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Nana. Da faste læsere gik i kage, overvejede jeg Bloglovin som erstatning, men fik ikke gjort noget ved det.

      Slet
  2. Mit liquidambar styraciflua har jeg netop stået og kigget på i dag, det er ved at få kulør på bladene. Det er nok ikke helt magen til dit, jeg tror ikke mit er tyggegummitræet, men de er da i familie. Mit er købt i Lønbæk.
    Jeg skal love for at parasoltræet er stort hos dig, det varer længe, inden mit bliver så stort. Jeres skal måske snart stammes op.
    Stedsegrøn magnolia har jeg aldrig hørt om, hvor har du købt den?
    Du har ret i, at kejserbusken ikke er noget hit, den er for meget en busk, men det kan åbenbart lade sig gøre at tæmme den, din er blevet fin. Jeg har prøvet at klippe i mit flere år i træk, men synes ikke, den bliver pænere, så jeg har opgivet, det ser ud som om, at jeg ikke skal opgive, hvis jeg kan få lige så meget held med det, som I har haft.

    SvarSlet
    Svar
    1. Den nederste etage på parasoltræet skal udvikles lidt mere, inden vi begynder at stamme det op; men det bliver da aktuelt på et tidspunkt.
      Magnoliaen er såmænd købt i Plantorama i Viborg.

      Slet
  3. Hej Marie.Dejligt at du fik dine faste læsere tilbage.Jeg har også lige meldt mig hos dig.Kan se at du har mange smukke træer og buske.Dejligt med stedsegrønt om vinteren.God aften til dig Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var sødt af dig. Og du har helt ret, at man ikke kan undvære det stedsegrønne på denne årstid.

      Slet
  4. Din gulbladede japanske ahorn har smukke skulpturelle grene. Tyggegummitræet er da formidabelt med alle sine grønne blade i behold NU. Du har mange spændende træer og buske.
    Jeg kan sige som Lisbeth at en stedsegrøn magnolia, også er en nyhed for mig. Det vidste jeg ikke fandtes.

    SvarSlet
    Svar
    1. jeg kendte heller ikke magnoliaen, før jeg så den i plantorama, og på afstand var jeg overbevist om, at det var en rhododendron.

      Slet
  5. Hej Marie
    Jeg håber du har mere held med den stedsegrønne magnolie end jeg. Selv om jeg pakkede den ind, kunne den ikke lide vinteren her. Glæder mig til at høre din erfaring med den.
    Ambratræets høstfarver er meget forskellige fra år til år. Mine i haven ser ud som dit i år.
    Hilsen
    Anne Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for dit tip om magnoliaen. Det kan godt være, den skal iføres en pocho eller noget lignende.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

"Julepynt"

Nu med sne

Mellemtiden

Glædelig jul