lidt julinyt

En ny svamp på matriklen: dunstokket blækhat / coprinopsis lagopus - i hvert fald har vi ikke bemærket den før. På engelsk kaldes den harefodsblækhat pga det nye skud, der kan ses ved jordoverfladen. Da jeg vendte tilbage efter et par timer, var svampen allerede ved at gå i opløsning.

Lilium nepalense er ikke den nemmeste lilje og bryder sig i særdeleshed ikke om vinterfugt og for meget kulde. Derfor dyrker jeg den som krukkeplante.

Som billedet viser, er blomsten nedadhængende, så hvis man vil fotografere dens indre, må man dybt ned i de knirkende knæ.

Det er nu ikke helt rigtigt, at vi ikke har den ude i haven, idet jeg for tre år siden lagde et løg på en lun og veldrænet plet, og at der er liv i planten, er der ingen tvivl om. Jeg burde nok fjerne bunddækket og give løget et lag kompost.

Kushi Maya blev jeg fascineret af på Karstens blog tilbage i 2012 og har haft den lige siden.Man kan vel godt beskrive den som en forbedret udgave af nepalense, idet den tydeligvis er mere robust og har en kraftigere duft, og så er den så venligt at løfte blomsten frem- og opad, så man kan beundre den umiddelbart.

Den blomstrende kushi maya er en krukkeplante - ude i haven er den ikke i nærheden af at springe ud.

Denne martagonlilje er 4 år gmmel og blomstrer for første gang. Udseendet synes jeg ikke matcher de navne, jeg har.

Aconitum er en spændende planteslægt efter min mening. I maj-juni blomstrede en, som jeg har fundet frem til hedder lycoctonum subsp moldavicum ( det er mest for min egen skyld, jeg noterer navnet).

I juni fulgte lamarckii med gule blomster og en lav og temmelig løs vækst.


Nu er pink sensation og album kommet til.  
 
I drivhuset producerer clematis freckles enkelte blomster, selvom den egentlig er vinterblomstrende.

Ude i haven har clematis durandii lagt sig henover en enebærbusk. Den kravler i stedet fo at klatre, med mindre man giver den en hånd.

Kommentarer

  1. Lilium nepalense hadde jeg i drivhuset og klarte å få den til å leve i to vintre. Det er en vakker blomst! Kushi Maya er lekker lilje den også. Aconitum er en spennende slekt ja, og den rosa Pink Sensation var helt fortryllende!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er et stykke arbejde at holde gang i lilium nepalense, men den har en speciel udstråling, synes jeg. Aconitum i røde nuancer er nok dem, der er færrest af.

      Slet
  2. Godaften Marie.Som altid spændende planter du viser.En utrolig smuk lilje den Kushi Maya.Mine liljer er også sprunget ud.........men liljebillerne er efter dem.
    Og af slægten Aconitum har jeg kun de to mest almindelige.
    Kan godt lide når klematis klatre og kravler rundt oppe i træerne.........har da et par stykker der trives godt i de gamle træer.
    Vi høres ved når jeg vender hjem fra London i næste uge hvor jeg skal besøge Hampton Flower Show.
    Godaften Jette
    Men spændende med andre farver.

    SvarSlet
    Svar
    1. God tur til London . Jeg krydser fingre for, at det ikke vil regne.

      Slet
  3. Spændende liljer du har. Aconitum er en spændende slægt som jeg kunne tænke mig at prøve - især de gule og hvide kunne være gode i mine bede.
    Clematis freckles tror måske at det er vinter efter den lange varmeperiode vi har haft;))

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er især sjovt, at der er så mange variationer inden for aconitum, ikke kun i farve, men også i vækstform. Nå, ja, måske har temperatursvingningerne snydt freckles.

      Slet
  4. Jeg har mistet en del liljer, det kan godt være, det er klogt at dyrke dem i krukker i stedet, jeg vil prøve at lade være med at købe flere, så må vi se, om jeg kan holde det. Jeg har ret mange, og de kan jo deles.
    Jeg har også en lysgul Aconitum, mener jeg.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nogle liljer er vel så robuste, at ville være spildt besvær at dyrke dem i krukker; men de mere krævende forlænger man nok levetiden på ved at gøre det. Der er vist en del forskellige gule aconitum, så det skal da nok passe, at du har en.

      Slet
  5. Aconitum kunne alt, alt for nemt blive en ny dille. Foruden at de er flotte i sig selv, så synes jeg de klæder mange andre planter med deres flotte ranke udtryk.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det gælder i hvert fald langt de fleste, og fra en praktisk synsvinkel erdet rart med stauder, som ikke skl have hjælp til at holde sig oprejst.

      Slet
  6. Godmorgen Marie

    Alletiders som vi kan inspirere hinanden. Kushi Maya har haft det svært i år hernede, der er 3 stængler og ingen blomster, en mosegris var lige forbi. i Sverige så det bedre ud.

    Ja, Aconitum er super spændende - og en overvejelse værd - stor mangfoldighed, og de er bla totalt sneglefri!

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, nemlig, og tak for inspirationen. Mosegrise kan virkelig være en plage - lige nu tror jeg ikke, de huserer her, vi har i hvert fald ikke set nogen af de afslørende huller. CGF, som har en særdeles informativ hjemmeside, kører en linje med forskellig bladfarve på aconitum, men personligt finder jeg arterne mere interessante.

      Slet
  7. Smukke liljer og aconitum. Vi har også sjove svampe i haven. Har købt 2 clematis integrifolia som ikke blomstrer, men måske de skal have lidt tid?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg bliver altid lidt nervøs for, om nye svampe er måske er skadelige for andre planter i haven ligesom honningsvamp, men heldigvis er de som regel ganske harmløse. Ja, mon ikke du bare skal give de små klematis lidt tid.

      Slet
  8. Spændende svamp, den lyder som en der er hurtig i vendingen;-) Det er flotte liljer du viser. Her bliver de spist af lilje billerne, dog ikke de vilde matagron i buskadset, en lilje er åbenbart ikke "bare" en lilje i insekternes verden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tænker også somme tider på, hvordan insekternes sanseapparat i grunden fungerer, for de reagerer tydeligvis på input, som vi ikke engang ænser.

      Slet
  9. Kushi Maya er virkelig smuk.
    Jeg har været tilbageholdende med stormhat, fordi jeg har hørt at de skulle være sneglemagneter, men det er åbenbart ikke korrekt jf. Karstens kommentar?

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har jo heldigvis ikke dræbersnegle i haven, så jeg har ingen erfaringer at bidrage med, men Karsten virker meget sikker i sin sag.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Hvor stammer ens haveglæde fra?

"Julepynt"

Decembers udfordringer