lyspunkter

Med et bliver den grå vinter mere til at bære, når vintergækkerne begynder at lyse op. Det er morsomt på den daglige rundtur at holde øje med, hvilke af dem der vinder kapløbet om at springe først ud. Denne her fører feltet, selvom den står lidt skyggefuldt.

På flere blogindlæg rundt omkring er der blevet skrevet om og vist billeder af blomstrende cyclamen, og nogle kommentarer kan læses, som om folk går ud fra, at hårdføre cyclamen er et og det samme; men intet kunne være mere forkert, som linket her viser.
 
Efterårsblomstrende cyclamen hederifolium silver cloud

Hvis man har en, der blomstrer nu, er det sikkert den forårsblomstrende c. coum, med mindre det da er en efterårsblomstrende der har taget fejl af årstiderne - det  kan vi jo også opleve med andre planter og kan vel efterhånden selv have svært ved at skelne mellem vinter og sommer.


Coum kan kendes på de lidt firskårne blomster, som fås i mangfoldige farvevarianter. Hårdfør er den også, hvis den plantes rigtigt, hvilket vil sige halvskygge om sommeren og dræn hele året og derfor gerne under buske eller træer, så når jeg har denne her i drivhuset, er det for at kunne gå helt tæt på blomsten uden at skulle ned på knæ.
Sidste vinter lavede jeg i øvrigt dette indlæg om emnet, hvor jeg gengiver en fremragende dansk oversigt over  emnet cyclamen.
             
På vej forbi drivhuset har jeg denne udsigt/indkig. Mærkeligt nok har clematis Freckles valgt det mest lysfattige år, jeg kan mindes, til sin flittigste blomstring. Måske har det haft positiv betydning, at jeg beskar den i foråret.


Rosenslynger/ rhodochiton blomstrer stadigvæk i drivhuset, og de frø, jeg ikke kunne lade være med at så, har også spiret, så måske skal jeg ikke købe en ny plante i år.

Mon ikke jeg skal give de små væsner noget kunstlys for at hjælpe dem godt på vej?

Ligesom  mange andre havebloggere leder jeg efter forårstegn, og fra år til år ved jeg efterhånden, hvor jeg skal lede. Det ene sted er hos de tidlige staudepæoner som mlokosevitchii.Prydløgene er også altid tidligt på færde og er i mine øjne rigtig dekorative. Og så er der den tidligste trillium, der har været synlig siden starten af december. Jeg dækker den gerne med visne blade, for at rådyrene ikke skal opdage den.

Narcissus romieuxii ex Julia Jane startede sin blomstring i juleferien og lader blom-sterne komme dryssende en for en. Dens smalle blade er ekstremt lange i år, sikkert fordi de rækker op efter lyset. 

Kommentarer

  1. Spændende at se jeres vinterblomstrende planter.Meget fin Clematis.De små Cyclamen lyser vældig op.Har set på dit tidligere indlæg som giver et godt overblik.
    Jeg vil bestræbe mig på at lave en mere spændende efterårs/vinterhave og finder derfor stor inspiration i dine indlæg.

    SvarSlet
    Svar
    1. Fedt at du har glæde af mine indlæg. Jeg kan sagtens følge dig i, at det besværet værd at gøre noget ekstra ud af efterårs- og vinterhaven. Det er sikkert noget, man først finder ud af efter at have fået noget have erfaring.

      Slet
  2. Hej Marie

    Du er bestemt noget længere fremme end mig! Dine vintergækker ser ud til at kunne springe ud hvornår ssom helst.
    Og så har du en vildt tidlig Trillium, jeg tror jeg skal vente et par måneder på mine.
    Og vinteren skal jo komme tilbage siger de - med snestorm næste weekend - vi får se!

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Det overrasker også mig, at der er vintergækker, som er på nippet til at blomstre. Trillium opfører sig derimod fuldstændigt, som den plejer. En omgang sne har jeg alligevel ikke spor imod.

      Slet
  3. Skønne forårstegn, mine vintergækker er ikke helt så langt, til gengæld er en af mine erantis ved at lukke sig op i solen, det overraskede mig.
    Jeg må vist ind og kigge på cyclamen, jeg har også nogle, men ingen blomster.
    Freckles er jeg misundelig over hvert år, når du viser den. Det må jeg huske næste gang, jeg skal have clematis.

    SvarSlet
    Svar
    1. Erantis eller vintergæk - begge er skønne forårsbebudere. Freckles er bestemt et lyspunkt i denne tid, hvor der nærmest ikke er blomster i haven. Det er bare ærgerligt, at den ikke kan klare sig ude i haven om vinteren.

      Slet
    2. Mon ikke den kan klare sig i pavillionen?

      Slet
    3. Jo, absolut. Vi har den klematis, der hedder Winter Beauty, i en krukke, og den kommer ind i drivhuset, når frosten banker på.

      Slet
  4. Ja, jeg husker ditt flotte innlegg fra i fjor om cycklamen. Jeg prøver å gjøre oversikten om til mine forhold, og er jeg heldig vil coum og hederifolium klare seg her. I vinter har de i alle fall ha en god sjanse til å klare seg. Så mange flotte blodbegerspirer! Du har virkelig et godt håndlag med de :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg håber, du er heldig og får succes med dine cyclamen. Nej, jeg plejer absolut ikke at være god til at få rhodochiton til at spire. Måske hjalp det, at frøene var helt friske. Nu er det så spændende, om jeg får held med næste fase i processen.

      Slet
  5. Hei Marie. Flott med planter som blomstrer på denne tiden. Der har jeg noe å lære. De eneste som blomstrer her er forskjellige juleroser. God helg til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det bringer humøret et par grader i vejret at kunne finde lidt blomster i januar; men hos dig er januarhaven vel ofte dækket af sne.

      Slet
  6. Fina vårtecken du har :) Hos mig är det definitivt C coum som satt knopp, hederifolium blommade över till november. Och blommorna är ju rätt olika.

    Förstår att det är svårt med svenskan. Jag har egentligen problem med danskan när det kommer till detaljförståelse. Men på en övergripande nivå hänger jag med. Och så småningom blir det nog lättare... :)

    Ha en fin helg! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja,de to cyclamen er tydeligt forskellige, når man kigger efter. Sådan har jeg det også med svensk. Men jeg fryder mig over det skandinaviske fællesskab, der har udviklet sig på havebloggene.

      Slet
  7. Ja, då är det på gång hos dig ser jag, de första vårtecknen visar upp sig. Kul med språket ibland, Eranthis heter vintergäck på svenska och Galanthus heter snödroppe här i Sverige!

    Fina bilder på Cyclamen!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hurra for latin, så misforståelser kan undgås 😊

      Slet
  8. Hej Marie!
    Så otroligt med din klematis Frekkles, och allt annat fint som blommar. Narciss Julia Jane har jag inte sett förr. Så vacker. Härliga vårliga bilder hos dig.
    Trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marika, tak for din kommentar. Ja, blomsterne varsler vår, omend der er flere måneder, inden det bliver alvor.

      Slet
  9. Kære Marie
    Dejlige forårstegn, du har.
    Blomstrer Freckles nu?
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
  10. Sådan en lækker lysegul narcis 😊
    Jeg har ikke cyclamen men nyder dem hos jer andre, så jeg var ikke klar over to forskellige typer.
    Vi spejder alle efter forårstegn og de er derude, men mon ikke februar giver vinter som så ofte før, vi får se.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, vi spejder og spejder og håber samtidig på lidt vinter.

      Slet
  11. Yes, then I'll see you, the first spring signs show up. fun with the language sometimes, eranthis is called winter carpenter in Swedish and galanthus is called snowdrop here in Sweden!

    หนังการ์ตูน

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid