julepynt

Nu er halloween overstået, og julen står for døren, i hvert fald at dømme efter butikkernes udbud og reklamer og ugebladenes forsider. Også her på havebloggene er emnet begyndt at poppe op.Normalt praler jeg af ikke at være et let offer for den slags fremstød; men i år har jeg dog investeret i en plante til at pynte ved bagdøren.

Det drejer sig om camellia x Yuletide. Det er en krydsning, som har noget sasanqua i generne, og derfor blomstrer den tidligt, dvs fra nu af og det meste af vinteren. Den er fyldt med store knopper, så vi har noget at glæde os til, hvis vi ellers forstår at behandle den rigtigt. Det indbefatter bl.a. at sætte den i sikkerhed, hvis vi får hård frost.

Yuletide er et oldnordisk ord for jul, og statistikken viser, at det er ved at få en renæssance i forhold til det ellers bedre kendte Christmas (engelsklektoren kom lige op i mig for en kort bemærkning-:)), og de røde blomster med gule støvdragere signalerer virkelig jul i mine øjne.

Når jeg skal være helt ærlig, må jeg tilstå, at jeg faktisk gjorde det samme sidste år, hvor jeg ligesom mange andre investerede i en atlasceder, som blev pyntet med en lyskæde i december. Den har indtil nu været plantet ud i haven, hvor den ikke er vokset ret meget.

 Krukken står ved nordgavlen af et udhus og har selskab i den anden ende af gruset af tre krukker, som har stået ude hele året.  Planterne er rhododendron Koichiro wada, pinus Chief Joseph og mahognia Soft Caress. Den sidste blomstrer minsandten, utroligt, synes jeg, eftersom den hele tiden har stået der i skyggen og kun fået den smule morgensol, som sæsonen har budt på.
Tobaksplanten er ikke inviteret, men har fået lov til at blive stående.



Nå, ja, så faldt jeg også lige for dette lille juletræ i støbejern hos den lokale blomsterhandel. Når det bliver mørkt, skinner lyset ud gennem de små stjerner.

Kommentarer

  1. Så fin din nyinnkjøpte plante var, fint å la seg friste av og til. Jeg ble fristet av noen løker her om dagen, men jammen meg var det for mye tele i jorden til at jeg kunne plante dem, heldigvis er et meldt mildere igjen om noen dager. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
    Svar
    1. Så må du i gang med skovlen, når frosten er forsvundet. Det er fint at lade sig lokke engang imellem.

      Slet
  2. Den slags pynting før jul kan jeg like :)


    Jeg har sett bilder av den andre steder, og det er jo en flott camellia. Jol stammer fra det norrønne ordet jólablót har jeg lest :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det tænkte jeg nok, at du kunne. Hvad ordet jul hentyder til, er vist uklart, muligvis betyder det drejning, og det passer da i hvert fald fint med årets og solens gang.

      Slet
  3. Ja men dog er det allerede jul hos dig :) Det er det ikke hos mig endnu, men du er næsten gået all in. Jeg har en genbo, der pynter op med lyskæder osv, de er dog ikke tændt endnu, så foreløbig nøjes jeg med at nyde hendes, når de bliver tændt. Men jeg kan nu godt lide lidt lys i haven, det kommer der også, men det bliver begrænset med pynt.
    Atlascederen gror også langsomt hos mig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det overrasker også mig selv, at jeg allerede må være i julemode. Ligesom dig kan jeg godt lide noget lys udenfor i den mørke tid. Det gør heller ikke spor, at cederen vokser langsomt, så længe den bare er sund.

      Slet
    2. Jeg har haft besøg af nogle, som havde købt cederen samtidig med mig, deres var tre gange så stor, sagde de. Jeg foretrækker også, at den er langsom, ellers er der ikke plads til den, der hvor den står.

      Slet
    3. Og ellers ville den hurtigt blive for stor til sin krukke.

      Slet
  4. Hej Marie

    Pæn afdæmpet pyntning - og udover det arkaiske navn på Camelliaen, så kommer jeg mere til at tænke på vinter end på jul:)

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Måske er vinterligt omkring dig. Her er der overhovedet ingenting, der varsler vinter.

      Slet
  5. Det er en yndig yulebebuder, du har købt dig. Havde du vist en rød julestjerne, ville jeg have sagt, at det var alt for tidligt, men din plante kan man sagtens nyde fra nu af og langt ind i foråret, hvis den blomstrer så længe.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Ha! Ja, jeg kom også til at tænke på en julestjerne pga farverne. Jeg håber bestemt, vi får fornøjelse af planten i lang tid.

      Slet
  6. Smuk Yuletide. Fin start på julepynt, uden det er for julet. Jeg venter normalt osse med rigtig julepynt til den 1. dec. men i år har jeg været på Gavnø julemarked. Uha, det var "farligt". Så nu venter jeg på den 1, så jeg kan komme i gang. Heldigvis er efterårskrukkerne stadig fine og grønne. Så er man ikke helt så fristet.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Sådan et julemarked er sikkert fuld af fristelser, kunne jeg godt tænke mig. Du har været god til at beplante dine krukker, når de stadigvæk er friske.

      Slet
  7. Her går jeg mest ind for vinterpynt frem for julepynt. Men selvfølgelig har vi lidt røde nisser o.l.
    Jeg synes din plante gør det godt som julet vinterplante.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Den kan vel gøre det ud for både jule- og vinterpynt.

      Slet
  8. Hej Marie!
    Det är en vacker blomma med många knoppar. Den lilla ljuslyktan är fin, behövs lite ljus, då det blir mörkt om kvällarna. Här blev de sista trädgårdsmöblerna inpaketerade och vattentunnorna som fått ett tjockt islager, blev tömda. Framåt advent skall jag lägga ut lite ljusnät, men några växter trivs nog inte i kylan.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi rydder op på samme måde som dig, og vi har det samme behov for lys uden for huset, efterhånden som det bliver mørkere og mørkere dag for dag.

      Slet
  9. Hei Marie.
    Når du har så en flott plante ved inngangsdøren trenger du ikke mer. Flott lykt. Den likte jeg. Vi trenger mye lys nå i den mørkeste tiden.
    God mandag.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der sker jo ikke meget i haven længere, og så må vi selv sørge for at have noget kønt at kigge på.

      Slet
  10. Man kan let blive fristet :-) Spændende om I kan holde liv i den fine plante.
    Sikke et flot juletræ, det må være fint med lys i.
    Med venlig hilsen
    Lene
    Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi krydser fingre for, at det lykkes. Det er da hyggeligt med lys ude i mørket.

      Slet
  11. Så vacker kamelian var :) Kan gott tänka mig den även om den kanske inte skulle kunna stå ute ända till kul. Men den signalerar jul med både färg och enkelhet. Lite lätt avundsjuk på din vackra Mahonia. Men idéen om att kruka den kan jag ta efter på friland går den inte här tror jag.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Mahogniplanten i krukke står faktisk bedre end en anden, der er plantet ud i et bed, og overlevede sidste vinter i krukken. Cammelliaen tror jeg derimod, vi må sætte et beskyttet sted, hvis vi får ret mange frostgrader.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed