novemberblomstring

Nu, hvor det rumler med rygter om nattefrost, og norske og svenske haveblogs melder om vintervejr, er der grund til at være taknemlig for de planter, der forskønner vores hverdag med blomster. Høststenbrækken/ saxifraga fortunei rubrifolia starter altid sin blomstring så sent, at man når at tro, at den ikke når det. På afstand er den en nydelig bladplante, og man skal tæt på blomsterne for at se, hvor fine de i grunden er.


Min favoritasters er aster Snow Flurry, en lav, tæppedannande type med små, hvide, stjernelignende blomster. Det manglende lys i dag gjorde det ikke let at få et ordentligt billede af den.


Den plettede fodblad spotty dotty står både med blomster og knopper og nye blade. Måske sætter frosten snart en stopper for det.

Salvia Amistad er lige sprunget ud. Også den vil frosten hurtigt gøre kål på.


Den hvide cyclamen hederifolium har haft en virkelig lang blomstringsperiode.

Den hvide peberbusk har derimod lige begyndt sin blomstring, som nu vil fortsætte et godt stykke efter jul. Den ser umiddelbart ud til at være tidligt på færde sammenlignet med den lillablomstrende; men det er nu dens natur.

Rudbeckia Henry Eilers hører også til de længeblomstrende stauder.

Ampelpileurt/ persicaria capitata sår sig selv efterhånden og pynter både med de brogede blade og de lyserøde blomsterhoveder.


Alle agapanthus på nær disse to er bragt i vinterhi. Jack's Blue blomstrer næsten året rundt, mens den i baggrunden overhovedet ikke har blomstret i år. 

Det farvestrålende ambratræ/liquidambar styraciflua er en belønning til mig/os selv for det store lugearbejde på gårdspladsen. Den skal vise den grønne version, hvordan det er, et ambratræ skal se ud om efteråret.

Kommentarer

 1. Så fine og mange forskellige sen efterårsblomster. Svært at vælge en yngling,,,
  Jo, nattefrosten skal nok komme. I dag har det været gråt og overskyet hele dagen, men lige ved solnedgang klarede det op og nu er det stjerneklart. Måske er det rimfrosthvidt i morgen tidlig???
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de er gode allesammen. Jeg håber nu ikke, vi får nattefrost.

   Slet
 2. Hei Marie.
  Det er forskjell på klimaet fra her sør og til dere. Ingen planter som står ute har blomster lenger.
  Mye flott som blomstrer hos deg. Tenk agapanthus i blomstring i november.
  Fin kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er helt sikkert klimaforskelle forår og efterår, men sommer og vinter synes jeg tit, vi har det samme vejr.

   Slet
 3. Dine hvite cyclamen er så fine, og det samme med den hvite aster 'snow furry. Den har jeg aldri sett før. Veldig dekorativ.
  Det er tydelig at du bor langt syd, for hos deg har det ikke vært frost enda. Dine spotty dotty ser like fine ut som det var sommer fortsatt 😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Snow flurry er også fin uden for blomstringstiden som et grønt bunddække. Vi har måske haft en halv grads nattefrost et par gange, det er alt, og det har ikke generet de planter, der blomstrer.

   Slet
 4. Hej Marie

  Morsomt med din Spotty Dotty der leger forår igen - imponerende!
  Og Amistad - en favorit der bare er utrolig flot på den delikate måde. Tager du den ind om vinteren?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Spotty Dotty er fabelagtig, det må man sige. Amistad købte jeg som en stiklingeplante på Kiekeberg og har bestemt, at jeg tager chancen og lader den stå ude godt pakket ind i visne blade.

   Slet
 5. Hold da op så meget, du har i blomst. Flot at du kan tage billeder af det i dette grå mørke, det er ikke nemt. Min høststenbræk er også endelig kommet i blomst, de er godt nok sene. Så har du fået et ambratræ med de rigtige farver, det er en god belønning, mit har lidt farver, men slet ikke som det nye af jeres, mit ser heller ikke ud som jeres. Hvor har I købt det? Klipper du det gamle i form?

  SvarSlet
  Svar
  1. Der skal skrues godt op for hvidbalancen i disse grå dage, når der skal tages billeder. Ambratræet købte vi i Plantorama i Viborg. De kaldes begge to Gumball og danner en rund krone begge to. Jeg klipper den gamle ind på de længste grene, sådan plæneklipperen kan komme omkring.

   Slet
 6. Du har simpelthen planter og blomster til hver en måned, det er så flot.
  Jeg gå høststenbræk i Høneballehaven (vist fra dig?), den var så fin og undseelig, men rigtig smuk når man lige gav sig til at studere den.
  Ja, det lakker mod vinter, det kan vi vist ikke skjule.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej høststenbræk er ikke fra Marie, jeg kan ikke huske, hvor jeg har den fra, men jeg er ret sikker på, at den ikke er der fra.

   Slet
  2. Det mener jeg heller ikke, den er. Men køn er den, uanset hvor den kommer fra.

   Slet
 7. Det er helt rigtigt set, at jeg prøver at have blomster eller planter, som kan nydes hele året rundt. Nu gør det godt med ild i brændeovnen 😊

  SvarSlet
 8. Hej Marie!

  Som alltid har du mycket intressant att presentera på bloggen. Jag vet att du gillar cyclamen och de är ju bara så söta i höstmörkret.

  Saxifraga fortunei höstbräckan är också en odlingsvärd växt, jag har haft några sorter av dem men de har tynat bort så småningom. Har en enda kvar men den hinner inte blomma, antagligen är den för sent ute här så frosten tar den.

  Trevlig helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et hyggeligt syn med de hvide cyclamen dækket med gulorange blade. Høststenbræk har jeg også haft varierende held med. Heldigvis er der nogle af dem, som kommer tilbage år efter år.

   Slet
 9. Er det Spotty Dotty, der får de pink klokker? Min gror ikke godt. Jeg ved ikke, hvad der er galt. Måske for megen skygge.
  Imponerede, hvad du har af blomster.
  /Lisbeth

  SvarSlet
 10. Det er det, ja. Hos os trives Spotty Dotty vældigt godt; men jeg ved samtidig, at der også er mange haver, hvor man har svært ved at få den til at gro og trives.

  SvarSlet
 11. Jeg må sige, at hos dig står motiverne i kø selv på en novemberdag. Det er en fin samling forstenede søpindsvin.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Motiverne er ved at forsvinde under visne blade. Snart må jeg vist have fat i riven.

   Slet
 12. Tänk jag köper och planterar alla sorter av Saxifraga fortunei som jag kan... ..trots att jag vet att den ofta fryser ner innan blomningen hos mig. Men det spelar ingen roll för de år den inte gör det är det magiska växter :) Det finns mycket fint att plantera om man vill ha blomning även nu sent i oktober och november. Jag gillar att vara ute då så jag blir glad för fler sorter. Henry Ellers sattes upp på min önskelista :)

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre synes jeg, det typisk er de saxifraga med de mest spændende blade, som har sværest ved at overleve vinteren. Jeg deler din glæde ved de planter, der blomstrer sent.

   Slet
 13. Hej Marie!
  Mycket som blommar hos dig fortfarande i november. Min Agapanthus som jag lyckades övervintra har inte blommat i år. Den första snön dalade ner i förrgår, men den försvann lika fort som den hamnade på marken.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har heller ikke været det bedste agapanthus år her hos os, men Jack's Blue svigter ikke. Tænk, at I allerede har oplevet at se og føle sne.

   Slet
 14. Dejligt at se alle de fine sent-blomstrende planter du har i haven.
  Sjovt med de forstenede søpindsvin eller tordensten, dem har jeg også en stor samling af.
  Kærlig hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggeligt at se en kommentar fra dig, Ingeborg. Forstenede søpindsvin er vores datter verdensmester i at spotte, når vi er ved stranden. Nu har hun sin egen familie, men vi har beholdt søpindsvinene.

   Slet

Tilføj en kommentar