på falderebet

Det føles, som om man lukker og slukker for haveåret, når de sidste krukker med frostsarte planter bliver bragt i husly, og det skete i mandags. Agapanthus Jack's Blue kom ind, selvom vi kommer til at savne dens blomster på gårdspladsen; men der meldes jo om nattefrost i næste weekend.

 Himmelsk bambus/nandina domestica obsessed fik dog lov til at blive stående under udhænget. Den er det flotteste, den har været i år, hvor solen bestemt ikke har overrendt os.

Fjerbregnen/ athyrium herunder har røde stængler, som nu går i et med det rustfarvede løv. Jeg nyder synet af sådan bregne, der bevarer sin form trods regn og køligt vejr i modsætning til f.eks. hostaer, som skvatter sammen i en fugtig bunke blade.

Rudbeckia hirta fortsætter sin blomstring, selvom vi snart er i december, og solen næsten ikke skinner.Susanne har oplevet, at den godt kan finde på at opføre sig som en staude, så det bliver spændende at holde øje med den til foråret.

Det sidste eksempel på gyldne farver er et lille ambratræ. Det ligger sikkert i dens gener, at løvet skal blive gyldent og ikke rødt.

Søren fik en fødselsdagsgave på forskud i weekenden i form af cryptomeria japonica rasen. På nettet har jeg set et forslag om at omdøbe den til twisted sister, fordi både nåle og grene snor sig lystigt.


Nærmeste nabo er et lille birketræ/ Betula ermani Mount zao purple. Rådyrene fejede på dens fine, lille stamme dens første vinter på matriklen. Heldigvis ser den ud til at trives alligevel at dømme efter dens mange rakler.


Der sidder masser af rosenknopper rundt omkring, som aldrig kommer til at udvikle sig til blomster.  Heldigvis er der også smukke blomster. Collagen viser Ghislaine de Feligonde, Graham Thomas, Leonardo da Vinci, Munstead Wood og Mozart.

Kommentarer

  1. Den er flot den himmelske bambus. Er den vinterfast i "fri dressur" eller er den en rigtig krukke der skal ind om vinteren? Jeg syntes der er stor forskel på bregner. Mine er af ukendt race, frøbørn fra min mors have og diverse andre steder, hvor jeg har kunnet luske småplanter ned i bukseopslaget. hæhæ. Det har givet en pæn variation i planter.
    Cryptomeria er så dekorativ. Jeg havde held til at lave en enkelt stikling, der blev plantet ud. den overlevet første vinter, men den overlevede ikke en muldvarp der skød et skud op under den, øv Jeg må prøve igen.
    Hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Den himmelske bambus tager jeg ind om vinteren, men tænker samtidig på, at det måske er at være overforsigtig med de milde vintre, vi efterhånden har. Det er da sjovt med sådan nogle bregner og andre planter, som man har fået med hjem i bukseopslaget😊 Du er nødt til at besøge den cryptomeria igen og gøre et nyt forsøg med en stikling og krydse fingre for, at muldvarpen er flyttet væk.

      Slet
  2. Så morsomt at du viser himmelsk bambus. Jeg har sett så mye reklame for den, og den skal etter sigende klare seg her også. Den ser så fin ut, så jeg får jo lyst til å prøve den.
    Jeg sådde Rudbeckia hirta 'Sahara' i vår, og jeg har lest om flere som sier at de kommer igjen. Det blir spennende å se om det stemmer. Her er det meldt om -10 i weekenden, men jeg håper at de tar feil... ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Den himmelske bambus har vi på tredje år. Det første år var hele busken rød om efteråret, men har kun været delvis rød de sidste to år. Alligevel synes jeg, den er elegant. Vi må krydse fingre for, at vores rudbeckia overlever. Uf for en væmmelig vejrudsigt!

      Slet
  3. Hej Marie

    Også hos mig i Sverige har Rubdeckia h. overlevet i nogen år - nok fordi sneen isolerer så godt.
    Kulden skulle jo komme nu til weekenden i hele nordeuropa - vi får se. Der er ellers super god blomstring hos dig!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Isolerende sne skal jeg nok ikke forvente at få hjælp af. I virkeligheden er plantens største fjende sikkert vinterregnen, som vi får masser af desværre. I dag er vejret mildt, så det er noget af et vejrskifte, der venter.

      Slet
  4. God morgen
    Ja du har selvfølgelig også roser endnu, men snart er det nok sket med dem. Vi er ikke blevet lovet frost, men de få krukker jeg har er kommet ind. Himmelsk bambus er flot, jeg har to, der er meget forskellige i udformningen. Rudbeckia er blevet til en staude hos mig, den kommer troligt samme sted hvert år, somme tider selvsår den sig, så jeg har den flere steder i haven, min er dog ikke så udholdende som din. Sørens fødselsdagsgave er en flot speciel sag, tillykke til ham.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har også en anden himmelsk bambus, som står i et surbundsbed, men den er så anonym at se på, at jeg ikke engang har lagt mærke til, hvordan den ser ud. Det lover efterhånden rigtig godt for rudbeckiaen, der er flere, der har erfaring for, at den overvintrer. Jeg sender din hilsen videre til Søren.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Så många fina växter. Vacker färgprakt på Himmelsk Bambus.
    Twisted sisters skulle vara ett passande namn för den speciella växten.
    Rosorna är fortfarande fina. Munstead Wood är vacker. Blir lika förvånad varje år över att det är rosor som blommar så sent på året, trots det mildare vädret hos er.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har helt ret, Marika. Vi er simpelthen så heldige, at vi kan få lov til at opleve denne sene blomstring. Det bliver sjovt at følge, hvordan cryptomeriaen kommer til at se ud som en større plante.

      Slet
  6. Det var en morsom 'twisted sister'. Mageløst som 'naturen' og forædlerne kan lave det.
    /Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Enig. Jeg tror nu, det er naturen i dette tilfælde. Rasen, har jeg læst, hentyder til den stribede barberstang på japansk. Det er da godt tænkt.

      Slet
  7. Hei Marie.
    Rudbeckia ville jeg ha dekket med litt granbar hvis du har litt lite snø.Tenk at det er snart desember og du har roser som blomstrer.
    God helg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg går ud og finder en grangren til rudbeckiaen med det samme. Vi havde nemlig nattefrost i nat.

      Slet
  8. Jeg synes, det lyder så trist det med at lukke og slukke for haveåret. Jeg vil hellere udtrykke det sådan, at nogle planter går i hi, eller tager på træk til lunere (læs indendørs) himmelstrøg. Men der er jo andre planter, såsom stauder og vintergækker, der forsigtigt stikker næsen over jorden, og dermed fortæller, at der ikke er slukket, men at året går i ring.
    Søren er heldig med den fødselsdagsgave. Hvor er den flot og spændende. Den ville jeg gerne have fingre i til et par juledekorationer😉.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Selvom den tidligste trillium stikker op over jorden, og julerosen er ved at springe ud, oplever jeg det alligevel som at lukke og slukke. Fødselsdagsgaven beskrives som hurtigtvoksende, det bliver sjovt at følge, hvordan den udvikler sig.

      Slet
  9. Visst känns det som att vintern snart är här på riktigt. Och det var en skön känsla att få in det mesta. Har 3 krukor kvar ute men de står precis utanför verkstan där de ska förvaras i vinter. Ormbunkarna är vackra året om men hos mig gör de störst skillnad vintertid. Både de vintergröna och de som vissnar ner är fortfarande fina. Twisted Sister lät kul :)

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. De sidste tre krukker kan du jo hurtigt redde indenfor i plusgrader.Det er en god fornemmelse, som du skriver, at være forberedt på, hvad vinteren måtte byde på i form af frostvejr. Det er et meget varieret billede, bregnerne danner om vinteren. Ngle er stedsegrænne, og andre bliver smukt rustfarvede.

      Slet
  10. Hej Marie
    Det er længe siden jeg har været på haveblogs,men faldt lige over din Cryptomeria,som jeg har haft i mange år.Da den ikke havde noget dansk navn,har jeg altid kaldt Japansk Skruegran.Min er nu ca 6m høj og meget slank med hængende grene.Min Himmelsk Bambus har stået i fuld sol på sandjord i flere år og i år har den blomstret.Min gule fasan fra dig er desværre gået til. Frø fra din birk spirer let og kan give mange sjove varianter af ermanii.Glædelig december til jer begge.Hilsen Anne Marie

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed