stilhed efter stormen


Det er nogenlunde sådan, jeg synes, det opleves at vende tilbage til plusgrader efter den just overståede  periode med kraftig frost. Børnebørnene er samtidig taget hjem, og måske bidrager det også en smule til roen :-)
Frosten har tilsyneladende ikke helt forladt vores lerjord, som er smattet og fugtig at færdes på; men med de temperaturer, der meldes om i de næste dage, må det snart ske.
Hvad frosten har forvoldt af skader, er det for tidligt at gøre status over, men en hel del påskeklokker er så medtagne, at de helt sikkert ikke kommer til at pynte i forårshaven. En af dem, der er kommet forholdsvis uskadt igennem frosten, er denne helleborus x ericsmithii variant med dekorative mørkerøde knopper og stængler og marmorerede blade.

Vintergækkerne fortsattte nærmest processen med at springe ud allerede dagen efter, at frosten var forsvundet. Hvor er de hyggelige at gense.


Kommer foråret tidligt i år, spørger man uvægerligt sig selv som haveejer. Sidste år i februar konstaterede jeg, at haven var tidligt i gang på nogle punkter og på andre punkter ikke. I år satte frosten en effektiv stopper for de forårstendenser, der ellers allerede kunne registreres i januar. Rhododendron cilpinense er vores tidligste rhododendron, og sidste år så den sådan her ud d. 26. februar.

Det når den helt sikkert ikke i år, hvor vi heldigvis huskede at dække den til med et net. Nettet ligger klar, i tilfælde af at der kommer nattefrost, som vil ødelægge blomsterne.


I drivhuset er planterne ligesom i haven senere på færde i år sammenlignet med sidste år. En ny narcis er kommet til. Narcissus cyclamineus stammer fra Portugal og det vestlige Spanien og er ophav til en del små hybrider med mere eller mindre tilbagestrøgne kronblade, bl.a. den velkendte tete-a-tete. Tilnavnet betyder cyclamenlignende; men bortset fra de tilbagestrøgne kronblade har jeg svært ved at se nogen som helst lighed. Til foråret, når jeg kan se, hvor der er plads i spaltebedet, bliver løgene lagt  ned der.

Galanthofil er jeg ikke, og i mine øjne er der ikke meget, der slår synet af vintergækker i fri dressur ude i naturen. Alligevel kan jeg godt fristes over evne af forskellige varianter, forudsat de ikke koster en herregård. Denne her hedder Blewbury Tart, og blomstens indre skulle efter sigende ligne en lille tærte. Jeg bemærker nu mere de lange kronblade, som giver blomsten et lettere forpjusket udseende.


Sølvsnerlen/ convolvulus cneorum ser fuldstændig ud som sidste år i februar og har dannet masser af knopper, men der går lige et par måneder, før den springer ud.


Sidste søndag fjernede vi nogle risede grene fra papirbarklønnen/ acer griseum. Der skal ikke meget antydning af solskin til, før den lyser op . Et par halvstore grene har desværre endnu ikke udviklet den flotte farve, hvilket bekymrer mig lidt. Jeg håber ikke, det er et sygdomstegn.



Kommentarer

  1. Ja efter børnebørns besøg kan man godt føle, at der er stilhed efter stormen :) Man nyder deres besøg, men det er dejligt stille, når de smutter hjem igen.
    Der er ingen tvivl om, at planterne er noget bagefter i forhold til sidste år, det er godt nok heller ikke varmt endnu, som i slet ikke varmt endnu, brrr. Jeg håber, at papirbarklønnen klarer de, det er så ærgerligt at miste et smukt gammelt træ. Hvad er det for noget net, I lægger over R. cilpinense og hjælper det?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ingen tvivl om, at freden sænker sig, når de unge mennesker tager hjem, men vi har nu også gået og gruet for, at varmtvandsledningen skulle fryse til is. Det har vi nemlig prøvet, og det er slet ikke morsomt at skulle løbe tværs over en iskold gårdsplads over til stalden for at tage et varmt brusebad. Vi har brugt mørkegrønne skyggenet til at lægge over sarte planter. De fungerer ok og glor ikke nær så meget som hvid fleecebeskyttelse.

      Slet
    2. Vi har også prøvet at vandet frøs, så der var slet ingen vand, vi måtte til venner for at tage bad. Godt det ikke nåede at fryse hos jer. Det var interessant, at skyggenet kan bruges, vi har prøvet med diverse, men R. olive gik ud.

      Slet
    3. Texas lige nu er et skrækeksempel på, hvor enormt afhængige vi er af både vand og strøm.

      Slet
  2. Ro efter børn og børnebørn... jeg kender det godt ;-))))
    Mine helleborus var heldigvis ikke så langt fremme, at de har lidt skade. Jeg var ellers svært misundelig på de mange billeder, jeg så rundt omkring FØR frosten.
    Jeg forstår din bekymring over de manglende barkfarver og håber det allerbedste. Det vil være forfærdeligt hvis der sker sådan et flot træ noget. Kan du undersøge det og evt skære de 'forkerte' grene af inden noget breder sig? (Hvis du er medlem af Haveselskabet har de jo gratis rådgivning.)
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Måske skulle jeg kontakte Haveselskabet, det havde jeg slet ikke tænkt på. God idé! De stakkels helleborus går jo ikke ud, men det er helt sikkert, at de tidligste af dem ikke kommer til at pynte, sådan som de plejer.

      Slet
  3. Det er altid ærgerligt med frostskader, håber de holder sig på et minimum.
    Sikke en smuk vintergæk, du viser der. Og hvor har I da bare mange af de "almindelige" - et dejligt gensyn.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tiden vil vise, hvor mange frostskader, der er. Foråret ville slet ikke være det samme, hvis vi ikke havde vintergækkerne.

      Slet
  4. Ja, du har sikkert fått frostskader på noe i hagen. Hos deg var jo alt kommet ganske langt innen frosten kom, så du vil nok se noen skader etter en tid. Vakre Galanthus hos deg 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Helt enig. Der vil vise sig frostskader, spørgsmålet er hvor mange og hvor graverende.

      Slet
  5. Der er ikke noget så smukt som store grupper af vildtvoksende vintergækker i hegn og under store buske. Jeg går ikke ubetinget ind for den vilde have, men billedet af dine vintergækker viser vild have på den “rigtige” måde.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi er så heldige, at vores have er så stor, at der både er plads til forholdsvis vilde og mere kultiverede områder. Ellers tror jeg også, vi ville holde igen med det vilde. På den anden side er vintergækkerne nærmest uundværlige.

      Slet
  6. Vintergækker i vild dressur er bare uundværlige. Jeg fandt engang den lille bog om diverse vintergækkesorter, lidt over 300 sorter!!!! men vi har så mange af de alm. enkle og alm fyldte, så specialiteter ville "drukne" i mængden.
    Mine påskeklokker er heldigvis ikke så langt fremme, så frosten har skadet dem. Men det har mus under sneen!! Pokker tage dem, jeg frydede mig da osse da jeg så killingerne havde fanget en.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er godt, man ikke er galanthofil. De dyreste sorter koster jo uhyrlige summer. Nå, kan musene lide påskeklokker? Det anede jeg ikke.

      Slet
  7. Hej Msrie

    Alletiders at se den rene art Narcissus cyclamineus, Den er nu markant med disse kronblade!
    Ja, man har brugt denne egenskab til nye sorter, men det markante træk synes jeg bliver udvandet - mon ikke der bliver arbejdet på nye typer?
    Din x ericsmithii ser måske noget medtaget ud, men den ser da sund nok ud og planter der vover sig frem på denne tid risikerer jo både det ene og det andet:)

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes som dig, at Narcissus særpræg bliver for udvandet i de nye sorter. Ericsmithii synes jeg har klaret vejrforholdene ganske fint.

      Slet
  8. Jeg kan godt forstå, at du blev fristet af sådan en fin vintergæk. Vi krydser fingre for dit papirbarkløn. Det står så flot, det vil være synd at miste et par grene.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror, jeg vil følge Lisbeths idé om at kontakte Haveselskabet vedrørende lønnen. De har erfarne konsulenter, som sikkert ved, om der er fare på færde.

      Slet
  9. Din Helleborus var väldigt fin tycker jag. Jag ska kika i morgon, vet att min H. thibetanus stog i knopp onnan snön kom. Nu kan vi vänta på Galanthus och Eranthis :) Jobbigt när vattnet fryser.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Din have ligger formodentlig under et snedække, men du ved selvfølgelig, hvor du kan finde thibetanus. Ja, det er voldsomt besværligt, når vandet fryser.

      Slet
  10. Hej Marie!
    Gillar dina fina snödroppar. Var ute och spanade, men såg inga ännu. Några Helleborus med knoppar hittade jag, snön har nästan försvunnit. Det gick snabbt när det blev varmare temperatur. Hoppas din fina Rhododendron får blomma lika fint som förra året. Det vände snabbt hos oss också, nu är det stora vattenpölar överallt av snön. Vi är en god bit på väg mot våren.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, i dag begyndte det at minde lidt om forår, men jorden er stadigvæk frossen, og vandet har svært ved at trække væk.

      Slet
  11. Efter frost og børnebørn er det dejligt med tid til en stille haverunde. Frosten betyder nok at foråret ankommer til mere "normal" tid i år og det er fint synes jeg. Forhåbentlig er det kun nogle få blomster i påskeklokkerne der er medtagne, det vil være ærgerligt hvis de fleste blev ramt af frostskader.
    Den sølvsnerle er virkelig fin :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er helt enig i, at det er fint med et *rettidigt* forår. I dag har jeg fjernet flere sække helleborusblade, og det var desværre tydeligt, at rigtigt mange blomsterknopper har taget skade, så der er ingen tvivl om, at blomstringen i år ikke bliver så pyntelig, som den plejer.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Hvad er du for en fætter?