To store roser plus det løse

 

Constance Spry er for os den rose, der giver startskuddet til rosensæsonen. Den er ikke for små haver, men for os med god plads er det en fornøjelse hvert år at følge dens blomstring med de perfekt formede knopper og  blomster. Om en måneds tid, når årets blomstring er slut, vil jeg fjerne en trillebørfuld grene, som ellers bliver aaalt for voldsomme. Herunder ses den i baggrunden af sit miljø.

Veronicastrum sibiricum har udviklet sig til at være for voldsom en nabo til rosen, og jeg ved lige nøjagtigt, hvor den skal flyttes hen til efteråret.

Den anden store rose er arvensis splendens, som tumler sig på østgavlen af laden. Blomsterne er betydeligt mindre end dem på Constance Spry; men til gengæld er er der et fint farvespil mellem de mørkrosa knopper og de sartrosa blomster, der til sidst blegner og bliver flødefarvede. Den så vi første gang i fuld udfoldelse i Eges have i Ålborg og var helt enige om, at den skulle flytte ind her på matriklen.Brogetbladet etagekornel/ cornus controversa variegata stammer fra Lønbæk planteskole, hvor jeg købte den som en 40 cm høj stiklingeplante. Den kræver på sin egen måde lige meget albuerum som de to roser. Det ser morsomt ud, synes jeg, at dens vækstform er den stik modsatte af bambusbusken 

Det kan være dyrt og fristende at besøge åbne haver. Læderkronen ptelea trifoliata aurea stødte vi på i Majbritts store have for et par år siden, og især jeg var betaget af, hvor godt busken tog sig ud i sine grønne omgivelser.  Den var utroligt længe om at vise livstegn i år, så min tålmodighed var sat på en virkelig hård prøve. Majbritt karakteriserer i øvrigt sig selv som en ægte trænørd, og det bærer hendes kæmpestore have bestemt også præg af. 

Klokkesnerle/ codonopsis har været en del af mit årlige såprogram, så længe jeg kan huske. Nu begynder udvalget desværre at skrumpe ind, med mindre de engelske alpine klubber får frøformidlingen op at køre igen oven på Brexit og Corona. Ovata med de svajende kronblade er ny i haven, mens clematidea med den afrundede blomst er ganske stabil i spaltebedet.


Kommentarer

 1. Det er litt av noen størrelser du har på dine roser! Constance Spry er en nydelig rose. Jeg har den selv, men i år frøs den veldig mye ned.
  Din Cornus er så flott. Variegerte trær er et flott innslag i hagen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Constance Spry skal nok vende stærkt tilbage, selvom den har været frosset tilbage. Jeg kan også rigtig godt lide variegerede planter, men kun som afveksling. Hvis der er for mange, bliver helheden for broget efter min mening.

   Slet
 2. Ja den er kæmpe din Constance Spry, min har fået en lidt dårlig plads, så den bliver aldrig til en stor busk, den må klatre i stedet. Til gengæld er min læderkrone noget større, nu varer det ikke længe, inden bierne begynder at summe i den, det er en skøn oplevelse.
  Den brogede etagekornel er fantastisk, men der skal plads til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Min læderkrone er fra sidste år, så den er stadigvæk en meget ung plante. Det er rigtigt, at der skal luft omkring etagekornellen. Ellers kommer den ikke til sin ret.

   Slet
 3. Som lillehaveejer kan jeg kun beundre dine store, smukke roser.
  Og som træelsker, trods en lille have, har jeg noteret Majbritts have som interessant udflugtsmål.
  Mange hilsner Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi træelskere er nødt til at lære at nyde synet af træer i andres haver. Der er trods alt grænser for, hvor mange en have kan rumme, især hvis de skal have den optimale mængde frirum. Der gør jeg nu også i stor stil.

   Slet
 4. Oh flot Constansce . Min Celestial var næsten lige så stor og liige ved at blomstre, men ak og ve, rådyr. Nu nyder jeg jeres billede af roser på bloggene...
  Den etagekornel er da fantastisk. og med bambussen ved siden af er det helt kunsterisk. De fremhæver hinanden.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. De pokkers rådyr elsker simpelthen de friske rosenskud. Dvs der er dog trods alt enkelte, som stikker for meget, f.eks. den canadiske Louise Bugnet. Jeg ser også kornellen og bambussen som to planter, der fremhæver hinanden.

   Slet
 5. Så vacker Constance men även den andra rosen var. Det är fint när växter är frodiga och det syns att de trivs gott. En äkta tränörd låter väldigt spännande :) De variegerade Cornus sorterna är väldigt vackra. JAg är orolig för min gulvariegerade - den har börjat vissna efter att bladen sprang ut.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren, Carina. Også for mig er planternes trivsel afgørende for, om de har en god udstråling. Det lyder lidt foruroligende med de visne blade på din variegerede busk. Jeg har før oplevet, at en busk er startet lovende i foråret for så at gå ud efter kort tid.

   Slet
 6. Hej Marie!
  Riktigt vackra rosor och väldigt stora. De ser välmående ut och har så många blommor. Ser ut som att mina rosor trivs väldigt bra i år och blommar rikligare än tidigare. Etagekornellen ser riktigt spännande ut.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marika. Vores roser har det også generelt godt med undtagelse af nogle slyngroser, som allerede er angrebet af stråleplet.

   Slet
 7. Hej Marie

  Flotte sunde roser!
  'arvensis splendens' har jeg kun set som helt hvid, men din bliver jo også blegere.
  Sikken en markant etage opdeling hos Cornus controversa - flot og imponerende!

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Der var helt det samme farvespil hos Eges arvensis splendens som hos vores, så det er nok rosens startformation. Vi har haft etagekornellen, fra den var en 40 cm høj stikling, og det har været sjovt at følge dens udvikling til et modent træ.

   Slet
 8. Det er nogle meget store og flotte roser du har. Jeg kan godt forstå, at I nyder dem. Og jeg skal love for, at I har fået placeret jeres etagekornel helt perfekt, så det kommer til sin ret. Der skal plads til at fremhæve det smukke facon.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sydney. Sommetider synes vi, vores have er alt for stor, men det har klart sine fordele at have masser af plads.

   Slet
 9. Dejligt med en have hvor der er plads til de store buske kan udfolde sig i al deres pragt! Hvor er det smukt og imponerende. Godt du viser både helheden og detaljerne på billeder.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du ret i, og vi nyder det i fulde drag; men på et tidspunkt bliver vi nødt til at erkende, at haven er blevet for stor en mundfuld at passe, og det tidspunkt rykker jo nærmere for hvert år, der går.

   Slet
 10. To smukke, overvældende og fantastiske roser. Jeg havde begge i min gamle have, hvor der var plads.
  Tænk at man kan gå og bekymre sig om en busk der lader vente på sig- jeg kender det så godt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de to roser er for overvældende for en lille have. Jeg havde en del besvær med at få fat i den gule læderkrone. Derfor ville det have været do belt irriterende at miste den.

   Slet

Send en kommentar