træpæoner m.m.

Hvis man holder af magnolier og kamelier, har man sikkert også en svaghed for træpæoner og deres eksotiske udstråling. Nogle danskere synes, de er nemme, har jeg bemærket; men personligt har jeg nu erfaring for, at de bestemt ikke kan puttes i jorden hvor som helst med et godt resultat. Det gælder især de højt forædlede typer. For det første kræver de læ og veldrænet jord.  For det andet skal de placeres et sted, hvor solen virkelig kan komme til at bage dem, og for det tredje er rådyrene vilde med deres nye skud, så de skal også tænkes ind i ligningen.

 
Den rockii træpæon, jeg starter indlægget med, var mit allerførste netkøb. Syringa-pflanzen.de hed det firma, jeg kontaktede først i juli, efter at vi havde været på ferie i England, hvor jeg havde set et utroligt flot eksemplar. Flere måneder gik der, uden at jeg fik et eneste livstegn fra firmaet, så jeg var overbevist om, at nethandel var et værre fupforetagende, som jeg aldrig mere skulle beskæftige mig med - det kom til at gå anderledes, vil jeg lige indskyde - men  sidst i september fik jeg pludseligt besked om, at planten var på vej,  og nu har vi nydt dens blomster hvert år i juni i mere end 20 år.

En anden plante, der fryder øjet i juni måned, er viburnum plicatum mariesii, som virkelig er en monumental plante. Sidste år erhvervede vi en anden viburnum med navnet Kilimandjaro, som har en helt anderledes vækstform.. Dog tror jeg, saksen i et vist omfang skal hjælpe den til at bevare den slanke linje.

Gøgeurt/ dactylorhiza kan man være heldig at støde på ude i naturen i engområder; men vi har dem heldigvis også i haven. 



Klematis bliver jeg mere og mere glad for, som årene går. De kan næsten altid passes ind på en eller anden måde. I dag viser jeg Omoshiro, som vokser op ad et espalier, og Madame le Coultre, som står i surbundsbedet i et stativ for at give noget afveksling og noget vækst i højden.


Rosa pendulina var. pyrenaicum er den første rose, som blomstrer ude i haven.Det er en helt enkel form, som passer godt i vores sensommerbed, hvor den er med til at sørge for, at der også er noget at se på først på sommeren.

Den sidste plante, jeg vil vise, er kanelbusken sinocalycanthus x Hartlage Wine.

Kommentarer

  1. Hej Marie

    Dine trepeoner er så flotte, og så mange forskjellige du har! Jeg erfarte i vinter at rådyrene hadde de på menyen ja 😥
    Clematis er en fantastisk planteslekt med stor variasjon. Har en først fått dilla på de er en solgt.
    Jeg har bare kjøpt én i år, og jeg har ikke plass til flere heller 😉
    Omoshiro var helt nydelig!

    SvarSlet
    Svar
    1. I dag fandt vi lige netop en plads til en klematis, jeg har sået for nogle år siden; men jeg må da også indrømme, at jeg var rundt i haven to gange, inden det lykkedes mig at finde en placering, så vi er nok også ved at være fyldt op.

      Slet
  2. Hej Marie!
    Så många fina trädpioner du har. Är mycket förtjust i klematis, det finns så många att välja mellan. Alla trivs inte hos mig, antar att det skulle vara likadant med trädpionen, har inte provat. Det brukar bli några nya klematis varje år, de är så vackra. Kanelbusken har en härlig röd färg.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis man er glad for clematis, er det sjovt at eksperimentere med nogle nye i haven. Det er bare ærgerligt, at der går et par år, for de er rigtigt godt i gang. Måske bor du for langt mod nord for træpæoner.

      Slet
  3. Din Rockii er flot, det overrasker mig lidt, at du synes, de ikke er så nemme. Bortset fra at mine var længe om at komme i gang med at blomstre, synes jeg de er nemme. Nogle af mine står skygget hele formiddagen, men jeg må da indrømme, at den fra Ole Larsen står højt og får nok mere sol, den blomstrer meget fint i år.
    Sinocalycantus Hartlage wein er stor og flot og tidlig hos dig, min gik jo ud sidste år, heldigvis købte jeg nye ved Kridtvejsplanter, der er knopper i, men de er slet ikke så langt som dine og heller ikke så store, forhåbentlig vil denne leve noget længere og blive stor som din.

    SvarSlet
    Svar
    1. Når jeg mener, de ikke er nemme, skal det ikke forstås sådan, at jeg oplever, at de går ud for mig. Problemet består i at få udviklet nogle frodige og blomsterrige planter. Der er ikke meget sjov ved en træpæon med en enkelt blomst eller to, og selve planten uden for sæsonen er der jo heller ikke meget pynt ved, så den skal helst levere varen i form af blomster og fint løv. Det er heldigt for dig, at Hartlage Wine vokser hurtigt til.

      Slet
    2. Jeg kan godt se, at dem der får mere sol også er mere frodige, men jeg har snart ikke flere solskinspladser :) Ja heldigvis vokser Hartlage Wine hurtigt til, jeg tror, den der gik ud var lige gammel med din.

      Slet
    3. Nej, det bliver nemlig efterhånden svært at blive ved med at kunne finde gode pladser til træpæoner.

      Slet
  4. åh ja jeg nyder træpæoner . Dog har jeg dem ikke selv, endnu. jeg samler mod...
    Det er sjovt med gøgeurt. Vi har osse et par i haven. Dvs. nogle år har vi flere og andre år måske kun en. Den er kommet af sig selv, så jeg ved aldrig hvor den dukker op næste gang eller om det er samme sted. Lidt sjovt.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Du skal da bestemt kaste dig ud i at anskaffe en træpæon. Alfa og omega er at få den placeret optimalt, så den får de bedste betingelser for at levere sine flotte blomster. Ja, det er da sjovt med din lunefulde gøgeurt.

      Slet
  5. Hej Marie

    Jeg har da også mistet træpæoner, Stående vand om vinteren er ikke sagen og kraftig forårssol mens jorden er frossen er heller ikke sagen. men ellers må jeg sige at jeg synes de er ok robuste.
    Rådyr tror jeg kun prøvespiser - de spæde skud er jo også giftige, skulle kunne give hjerteproblemer.
    Flotte sager du kan vise! Mon ikke den gule er Paeonia ludlowii?

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Et ordentligt dræn er bestemt en forudsætning for, at træpæoner trives. Jo, min erfaring er helt klart, at de ikke er helt enkle at få til at trives og storblomstrer. Det gælder dog ikke ludlowii og delavayi.

      Slet
  6. Desværre findes der ikke en solrig plads med læ i min have, så træpæoner får ikke en plads hos mig sådan lige foreløbig. Men derfor kan jeg gå og nyde dine! Og jeg tror også jeg kommer til at blive forfalden til klematis. Min allerførste (en gr. 3) skyder i vejret, og så blev jeg kåd, og købte en alpina. Det kunne blive starten på samling hos mig!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er da perfekt. Så har du en klematis til foråret og en til højsommeren. Man kan vel også blive lykkelig uden en træpæon i haven ☺

      Slet
  7. Træpæoners blomster er meget smukke og minder som kameliaer og magnoliaer om japanske/kinesiske blomstermalerier. Hvor har du mange forskellige.
    Jeg har ualmindeligt varierede erfaringer med klematis her i haven, og i år har jeg for første gang plantet to kaprifolier i stedet. Så må jeg se, om det kan blive en større succes.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, man er ikke i tvivl om, at de stammer fra Kina og Japan. Jeg har bestemt også oplevet, at en klematis ikke har villet trives. Med kaprifolier får du en dejlig duft oven i købet.

      Slet
  8. Det er bare å nyte bildene av trepeonene dine. Vi har tre som har sagt takk for seg i vinter, men i går så jeg et rotskudd av den ene, under nærmeste staude. Vi har hatt masse regn, og en hard kuldperiode som resulterte i dyp tele, så vi har mistet endel planter nå i vinter.
    Jeg blir også mer og mer glad i Clematis, men har snart ikke flere steder de kan klatre:-)
    Ha en fin uke/Eirin

    SvarSlet
    Svar
    1. Efterhånden begynder jeg også at kunne se, hvilke planter der er gået ud. Allerede nu ved jeg desværre, at tre fine bregner er gået tabt. Ja, når man kan lide en varieret beplantning, kan man nemt ende med at komme i pladsmangel.

      Slet
    2. Det er alltid en fryd å kikke innom bloggen din Marie. Flotte trepeoner. Jeg har en men der kom ingen blomster på den i år. Clematis får en ikke for mange av. Her gikk det tre stykker i vinter.
      Ha det godt.
      Hanne-Lise.

      Slet
    3. Det er ærgerligt, når træpæonerne ikke blomstrer. Vi har også en i år. Der tror jeg, det er rådyrene, der har været på færde. Efterhånden finder vi desværre ud af, at vinteren faktisk har været for hård for en del planter, som vi ellers havde vænnet os til at have i haven.

      Slet
  9. Jeg har i år for første gang blomster i en gul træpæon, som jeg har fået af en af havebloggerne. Jeg fik den som lille for en del år siden og den har nu nået en størrelse hvor den har sat knopper og sørme er kommet i blomst. Jeg spurgte fru Høneballe om den var fra hende, men hun mente at den nok var kommet fra dig i et plantebytte. Den ligner umiskendeligt den gule i din collage. Glad er jeg :)

    Dine clematis er forrygende flotte, den rosa må jeg vist lige notere navnet på.

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at høre. Den gule Ludlowii sår sig selv ret så flittigt, så jeg er altid leveringsdygtig i småplanter.

      Slet
  10. Vilka skönheter! Vem gillar inte trädpioner och klematis. Flyttade en i fjol som nog har hamnat för mörkt för ingen blomning i år.
    Ha det fint
    /Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har også planer om at flytte en træpæon, som ikke har blomstret i år. Den står nok for tørt, er vores teori. Tak for din kommentar.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Hvor stammer ens haveglæde fra?

"Julepynt"

Decembers udfordringer