Juli fulgt til dørs


Juli har været en omskiftelig måned, først regulært sommervejr med høje temperaturer og tørke efterfulgt af regnvejr, nogle steder i form af skybrud. Vi har været heldige og fået 21 mm, som er kommet i form af stille og rolig regn.


Hvis man har liljer i haven, er det også nu, de sender deres duft ud over haven og flasher deres flotte blomster. I år kan vi for første gang nyde synet af guldbåndslilje/ lilium auratum, som jeg ellers har haft på ønskesedlen i flere år. Når man ser den i blomst, forstår man uden tvivl hvorfor. Jeg er lidt i tvivl om løgenes hårdførhed og hører gerne fra folk, som evt. har erfaringer med den.
NB Jeg kunne ikke beslutte, hvilket billede jeg ville bruge af de to, så jeg endte med at vise dem begge.

The President er allerede i gang med en fin genblomstring, selvom den første blomstring var stor og blomsterrig. Hos nogle klematis kan der være variationer i blomsten i genblomstringen; men hos the President er alt fuldstændig ved det gamle.
 


Echinacea Green Twister er den mest stabile solhat her i haven og leverer et varieret farveshow, efterhånden som blomsterne springer mere og mere ud.



Blomsterne er uden tvivl hovedmotivet for os havebloggere; men der er bestemt mange andre motiver, som er mindst lige så fine og fascinerende. Det synes jeg bl.a. gælder dennne lille penselfyr/ pinus parviflora tamina no yuki. Det japanske navn betyder "sne i dalen" - virkelig et velvalgt navn.

Paraplyblomsten herunder (diphylleia cymosa) udmærker sig dels ved de store, flotte blade, som så småt får brune kanter, dels ved de meget specielle frøstande, som fuglene også er glade for. 



Det næste billede viser et fredeligt og afdæmpet hjørne på nordsiden af stuehuset med en vandhane, et fuglebad, hvide astilber og japansk skovgræs. Fuglebadet bliver flittigt benyttet af katte, fugle og pindsvin.


På Sørens opfordring viser jeg vores kompostbunke, hvor han i år har plantet to halloween græskar planter, som nu har indtaget hele bunken, som vel er omkring 10 m2. Hjulkrone rager op hist og pist blandt græskarbladene.

Nu jeg var omme på kompostpladsen, vil jeg også vise de eneste rølliker, der trives her på matriklen. De opfattes vel almindeligvis som ukrudt, og her i sprækkerne i cementen trives de og pynter fint efter min mening, mens de mere farverige varianter, jeg sommetider har forsøgt mig med, typisk kun holder en enkelt sæson.

Tørken har heldigvis overhovedet ikke påvirket den brogetbladede etagekornel, som står med lige så friske blade som før tørkens hærgen.


Kommentarer

  1. Flot etagekornel den kan noget med de brogede blade. Men guldbåndsliljen er også fin, jeg har ingen erfaring, skønt jeg har mange liljer. Jeg købte en clematis Mr. President i år, men den klarede det desværre ikke. De hvide rølliker gror også godt hos mig, men jeg har også et par kulørte. Jeg spottede en begonia grandis i det afdæmpede hjørne, er det ikke rigtigt?

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt spottet, Lisbeth. Du har helt ret. Sommetider mister vi planter, som ikke burde være et problem, og the President går vel almindeligvis for at være ganske stabil.

      Slet
  2. Jeg er grønn av misunnelse, og full av beundring over din etasjekornell. Den ser veldig frisk og fin ut, og ser ikke ut til å være skadet av tørken.
    Min overlevde ikke vinteren, så den har blitt erstattet av et annet tre som kanskje heller ikke overlever her. Det er brokebladet papegøyetre. Jeg gir meg nemlig ikke så lett 😉
    Green Twister er en flott solhatt, og den limegrønne fargen er så fin. Det er godt at den er så stabil hos deg også.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du er ikke sådan at slå ud, Marit. Jeg kender ikke det brogetbladede papegøje træ, men gætter på, at det er lige så sart som etagekornellen. Men selvfølgelig kommer det an på en prøve☺

      Slet
    2. Hej igjen
      Jeg skrev feil navn, så da er det jo ikke rart at du ikke kjente igjen navnet ☺
      Brokebladet tulipantre skulle det stå. Liriodendron tulipifera 'Auroemarginata' kjenner du nok bedre til 😉

      Slet
  3. Flotte lidt anerledes billeder du viser os. Det er virkelig et fint motiv med fuglebad, vandhane og de frodige bladvækster. Og jeg elsker de fine selvsåede rølliker i sprækkerne - de kan slet ikke lade være! Sikke de pynter. Jeg har før hørt, at komposten var lige stedet til græskar og her er beviset!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det motiv, du nævner, viser, at farver ikke altid er en forudsætning for et godt resultat. Komposten er fyldt med ukrudtsfrø, så at bruge det som et græskar er var en god udnyttelse af al den næring.

      Slet
  4. Oh , jo den liljer kan jeg godt forstå du har ønsket dig,, flot. Og så med det smarte stativ,
    De fleste solhatet er ellers lidt ustabile, bortset fra Magnus. Men måske skulle man osse afprøve din Twister. Den er godtnok lækker med de farver.
    Alt behøver ikke at have blomster for at være iøjefaldende. Den er sød den penselfyr, og så det herlige navn.
    Altså, jeg er vild med rølliker og deres evne til at være de skøreste steder, som fks jeres revner. Sikke en ukuelighed.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Stativet var egentlig placeret der for at hjælpe en klematis i vejret, men nu ser det sjovt nok ud, som om det hører sammen med liljerne. Solhatten såede jeg oprindeligt med frø fra det tyske firma Jelitto, og det har været en succes fra første færd. Det er fuldstændigt det samme, røllikerne fortæller mig.

      Slet
  5. Jeg falder for billedet af vandhanen. Ikke bare fordi det er en fin vandhane. Der er også så mange smukke grønne farver, og mange smukke bladformer på billedet. Den japanske skovgræs er meget dekorativ.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det glæder mig, at du også ser skønheden i det afdæmpede motiv.

      Slet
  6. Ja, den lilje kan du såmænd godt vise nogle gange. Flot og imponerende! - Men de grønne områder er vel egentlig de vigtigste hvis haven skal være spændende hele sæsonen, og jeg synes du har nogle dejlige billeder af de mere ydmyge hjørner. Meget smuk penselfyr med et poetisk navn, og fint der er plads til de vilde rølliker i haven også.
    Komposten er lige stedet at anbringe græskar, hvis ellers der er sol nok, og det pynter da med alt den grønne overflod. Etagekornellen er bare smuk!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla. Jeg er helt enig i, at de grønne elementer er de væsentligste i haven. Blomsterne og alle deres farver er mere et krydderi, men vi kender jo fra maden, at krydderierne helt bestemt er væsentlige for smagsoplevelsen.

      Slet
  7. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Maribel. Undskyld at jeg kom til at slette din kommentar efter at have læst den. Hvad rølliker angår, så skal man uden tvivl have noget meget sandet jord for at have succes med de forskellige farver, og det har vi slet ikke, nærmest tværtimod.

      Slet
    2. Hej Marie!
      Ja, det var väl inget olämpligt i kommentaren. Tyckte pumpaodlingen såg fin och frodig ut. Vackra liljor och att det är svårt att få röllekan att trivas i trädgården.
      Ha det gott /Marika

      Slet
    3. Nej, kommentaren var helt fin. Jeg var bare uheldig med teknikken. ☹️

      Slet
  8. Smuk, smuk lilje i skønne farver, det må jeg sige, men jeg er jo generelt fascineret af den variation, der findes i grønne partier - hvis de vel at mærke er lavet godt, og dit vandhaneparti er dejligt. Den grønne solhat, der skifter farve er også dejlig.
    Allermest falder jeg for paraply-frøstanden. Wow, den er spektakulær.
    Jeg mistede min cornus i 2018 på grund af tørken. Den hang med bladene, som den plejer, men pludselig kunne jeg ryste alle sammen af. Heldigvis har I fået en del vand i år, har jeg indtryk af.
    Natur-Røllike er en superplante. Jeg har stort held med Nyserøllike, der er tørketålende her i haven. De kultiverede i fine farver kan jeg heller ikke få til at holde mere end et par år.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din grundige kommentar, Lisbeth. Det er simpelthen så trist at miste et træ på den måde, du beskriver. Nå, ja, nyserøllike har vi også, og den er virkelig konstant. Det er en af Sørens favoritter, mens jeg bliver lidt irriteret over, at den har en tendens til at hænge med nogle af stilkene.

      Slet
  9. Lilium auratum är en klar favorit och jag odlade den i en upphöjd torvbädd här. På zonkartan har jag svensk zon 2. Men... sorken tyckte om löken och nu är det extremt svårt att hitta en ny lök. Jag hittar i UK men det blir för dyrt numera.

    Härliga bilder med frodiga och vackra växter, miljöer som jag gillar.

    Ha det gott! Carin

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for info om liljen. Mine løg købte jeg hos et hollandsk løgfirma, og der var de ikke urimeligt dyre.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid