Farvel til sommeren 2021



Selvom man drømmer om regn til haven, skulle man være et skarn, hvis man ikke nød det smukke sensommervejr, vi er blevet forkælet med her i slutningen af august. Søndag fik jeg lyst til at rydde op i nogle af bedene; det handlede ikke om ukrudt så meget, men mere visne aks og blade og nedfaldsæbler og græskanter, der var blevet irriterende ujævne at se på.


Georginer eller dahlier, som de hedder nutildags, er absolut et dekorativt element i sensommeren. Før i tiden var de fuldstændigt uproblematiske for os , men i de senere år er de begyndt at mistrives mere eller mindre. Nogle få har vi dog stadigvæk. Det er typisk, at sommerfuglene opsøger de åbne blomster, mens de fyldte ikke får besøg.

Acidanthera/ sortøje er mere afdæmpet og måske mere elegant, mens selve blomsten skuffer mig en lille smule, når man kigger ind i den. Den er ligesom fladtrykt, og det skæmmer i mine øjne den ellers så nydelige blomst.

Så er høstanemonen, som står over for sortøjeplanten, anderledes symmetrisk og kigger frejdigt op, mens sortøje ydmygt bøjer hovedet. Når anemonen blomstrer, tilgiver jeg den for at sende sine rødder langt ud i sine omgivelser.



Endnu en hvid blomst tilhører egebladet hortensia/ Hydrangea quercifolia Snowflake. De fyldte blomster er smukke og bladene får flotte høstfarver. Derimod synes jeg, at man er nødt til at tage saksen i brug for at få en god vækstform.


Når det handler om solhat, er det i reglen echinacea, der bliver vist; men rudbeckia er nu også en fantastisk gruppe af sensommerstauder og Henry Eilers en af de allerbedste. Missouriensis er en anden gul solhat, som virkelig signaler sensommer og snarligt efterår. Hvor er jeg for resten glad for, at jeg rigtig godt kan lide gule farver.


Efter gult er det godt for øjnene med noget blåt. I skovhaven plantede jeg for en del år siden clematis Perle d´Azur, som jeg ikke har set livstegn fra længe. Der er sikkert alt for mørkt for en klematis. Forleden dag opdagede jeg så, at den selv havde fundet ud af at sende en ranke over i en benved, hvor der var mere lys, så nu danner den en let og blå guirlande tværs over skovstien.


Det sidste billede viser et beskedent udsnit af vores reine claude blommetræ, som bugner af ekstraordinært mange lækre frugter i år. Blommetræer bliver ikke gamle og er en del år om at begynde at bære frugt, så det gælder om at nyde overflodet, og det gør vi bestemt også.

Kommentarer

  1. Ja Reine claude er en dejlig blomme, den bedste efter min mening, jeg kan godt forstå, at I nyder den. Gule blomster er gode her i høsttiden, men der er mange, som ikke bryder sig om gule blomster. Jeg er også glad for mine.
    Jeg er glad for, at du skrev om den egebladede hortensia, for jeg har længe spekuleret på at klippe i den, selvom jeg ikke rigtigt bryder mig om at gøre det, synes jeg også, at den er blevet lidt for løs i væksten. Hvornår klipper du din?

    SvarSlet
    Svar
    1. Faktisk klippede jeg en lav og kroget gren af hortensiaen for kun 14 dage siden. Ellers erū det vel normalt efter, at frosten er overstået, at man normalt beskærer hortensier. Jeg har ondt af dem, der ikke kan lide gule blomster. De går glip af så meget glæde.

      Slet
    2. Jeg har også lyst til at klippe nu, for de er meget krogede. Men de flotte efterårsfarver har jeg ondt ved at klippe af nu. Jeg var ikke sikker på, om det var anderledes end de andre hortensiaer, for dem skal man jo vente med.

      Slet
    3. Egentlig bruger jeg simpelthen saksen, når jeg er i humør til det, selvom det ikke er det tidspunkt, reglerne foreskriver, og det plejer da ikke at blive en katastrofe. Der sad en fin blomst på den gren, jeg klippede af, og det var da lidt synd, ligesom du skriver med de flotte blade.

      Slet
  2. Din sortøje er elegant, men det er lidt synd at den kigger ned ad. Anerledes imødekommende er de gule rudbeckia, som lyser så flot op her hvor solen begynder at være lidt lavere på himlen. Så herligt at din clematis kan give dig en lille overraskelse og selv finde det helt rigtig sted at være.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det har du fuldkommen ret i Sydney. Solhattene forstår virkelig at gøre opmærksom på sig selv. Vi har besluttet at fælde nogle træer i hækken op til skovhaven, og det bliver klematissen sikkert glad for.

      Slet
  3. Ja, det er nok snart slutt på sommeren, men du verden så flott været har vært i det siste. Veldig tørt, men likevel en fantastisk sensommer. Det er flotte blomster du har nå. Høstanemoner får jeg ikke til å trives her, så jeg tror de ikke liker norsk vinter. Flott bilde av sommerfuglen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, vejret har været vidunderligt de seneste dage. Det undrer mig, at høstanemonerne er så vanskelige at få til at lykkes, fordi det her er en superrobust plante, når først den kommer i gang.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Vilken fantastisk hortensia , blommorna är så vackra. Höstanemonen är riktigt fin och den vita färgen kritvit. Skulle gärna ha den i min trädgård, har försökt ett antal gånger men den trivs inte. Det blev fint med klematisen som hittar sin egen väg. De senaste dagarna har varit riktigt fina hos oss, precis som en skön höst skall vara.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det fine vejr bliver ved og ved. Sidste år havde hortensiaen problemer med at holde de flotte, men tunge blomster. Det går fint i år. Grenene er formodentligt blevet mere træagtige.

      Slet
  5. Du tager en værdig afsked med sommeren i dette indlæg, og dit første billede er helt vidunderligt. Det er sommer kogt ned til en maggi-terning!
    Synes godt om begge dine solhatte, og savner de gode gamle gule og robuste rudbeckia i min egen have. Alting handler om echinacea efterhånden, og jeg holder jo også meget af gult. Måske skal man finde dem i andres haver i stedet for på planteskolen, hvor jeg har fået nogle mystiske plastik-lignende planter med hjem.
    Sikken et blommetræ! Der er lagt an til nogle gode mavepiner...:)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Maggiterning - den var god! Det er ærgerligt, at vi bor så langt fra hinanden, for jeg kunne sagtens afse en luns af de gule solhatte.

      Slet
  6. Hei Marie.
    Ja, et fantastisk vær vi har for tiden. Vi får nyte det. Begynner det å regne slutter det ikke med det første. Nydelig første bilde. Jeg synes sortøye er nydelig. Anemoner får jeg ikke til her så de har jeg gitt opp.
    God tirsdag.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er jeg helt enig. Når først regnvejret får begyndt, bliver det bare ved og ved. Norge lader desværre til at være for nordligt for de kønne høstanemoner.

      Slet
  7. Jeg klipper raskt væk i min egebladede hortensia, for ellers bliver den gigantstor, selv om den hedder 'Sikes DWARF'. Den ved ikke, at den er en dværg, og vælter sig ud til alle sider. Jeg klipper mest inden løvspring, men også glad og gerne i løbet af sommeren. Det går fint, men om jeg mister noget blomstring, aner jeg faktisk ikke.
    Gule blomster er lige så flotte, som alle andre i de rette doser, og Henry Eilers er vel nok charmerende og fin med de slanke kronblade. Den må være flot i et græsbed. Hvordan er den med snegle? (Jeg jagter sensommerblomster, der er snegleresistente.)
    Sikken en sommer, vi tager afsked med.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Den hortensia mener jeg også, vi har. Blomsten har ligesom en grynet baggrund for de hvide blomster. Den har virkelig nogle krogede grene. Sneglene er vist ikke specielt vilde med Henry Eilers. Dagen i dag har virkelig været forrygende.

      Slet
  8. Gul og orange er de skønneste farver især nu i sensommeren. jeg har osse altid holdt af dem. Og dine henry er altså flotte.
    Sikke en sensommer vi nu får
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, gul og orange eventuelt iblandet noget rust, det er skønne høstfarver.

      Slet
  9. Lige nu kan vi ikke klage over vejret, men her har vi nu haft rigeligt med vind, så her er der også en del at rydde op på i bedene.
    Henry Eilers er så fin, den er lidt lang tid om, at komme i gang, men det tilgiver man. Den anden Solhat skal jeg vist kigge lidt på.
    Skøn Klematis, sikke en farve.
    For en gang skyld har vi også blommer.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
  10. Når man får taget sig sammen og ryddet op, er det unægteligt sjovere at færdes i haven, og de planter, som blomstrer nu, kommer meget mere til deres ret. Modne blommer i haven er nok den lækreste form for frugt, jeg kan forestille mig.

    SvarSlet
  11. Älskade ekbladshortensian med de fyllda blommorna och nu måste jag kolla vilken sort jag satt. Härliga bilder av sensommarblomning och visst vore regn välbehövligt men solen är ju så skön. Jag försöker krypa ner i solstolen var kväll när jag är klar bara för att njuta.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed