Lidt af hvert fra en smuk augustweekend


Hvert år ved denne tid har vi fornøjelsen af guldsmede i haven. I går sad der et flot eksemplar i citronverbenaen og holdt en pause  i flyvningen.

citronverbena/ Aloysia citrodora

Når det kommer til  stillestående vand, som er guldsmedenes ynglested, så er det ikke noget, vi har i haven. Derimod er der kun 300-400 meter til mergelgraven, som ser sådan her ud lige nu, og den distance er det en smal sag for en guldsmed at tilbagelægge.

Ved siden af citronverbenaen står denne krukke med stiklinger af  opstammet husløg/ aeonium arboreum  schwarzkopf. Den har det med at blive mere og mere langbenet med alderen. Derfor kan det være en god ide at starte en ny generation.


En af de flotteste auguststauder er helt sikkert solhat. Som mange andre oplever jeg, at de mere forædlede varianter har mere end svært ved at overleve i haven. Derfor ser jeg den anden vej, eller prøver på det, når jeg går forbi de farvestrålende potter på planteskolen. White Swan har jeg dog rimelig stort held med, så den er blevet suppleret op i år, også med en enkelt anden hvid art.

Selve arten echinacea purpurea går det også nogenlunde godt med at overvintre. På det næste billede er det enten arten eller Magnus, som ses sammen med den småblomstrende Picos Belle, som ifølge forsøg skulle være rimeligt gode til at overvintre. Det er også min oplevelse, så denne gruppe stammer fra sidste og forrige år.

I mine øjne virker de store solhatblomster malplacerede sammen med de små blomster, som får dem til at se blege og uinteressante ud, så jeg har bestemt, at de skal flyttes et andet sted hen med masser af sol og et godt dræn. Når man ser dem sammen med edderkopblomsterne, bliver de pludseligt meget kønnere.

En enkelt solhar fristede mig dog over evne forleden. Det er echinacea sunseekers red, hvis glødende røde farve lyser enormt op. Også knopper og stængler er dekorative. Jeg var særdeles omhyggelig med at udvælge to planter , som var velforgrenede og havde mange knopper på vej, ligesom jeg sikrede mig, at de havde godt med blade nede ved jorden. De bør have bedre chancer for overlevelse end de hårdt fremdrevne planter bestående af en enkel stængel med en eller to blomster og en potte fuld af udtørrede rødder, som der desværre er flest af på hylderne.


Skæbnetræet anses for at være forholdsvis frostsart, men vores har klaret den uventede vinterkulde i fin form. 
almindelig skæbnetræ/ clerodendrum trichotomum


Denne blå potteplante tilhører den samme familie og stammer fra Uganda. Jeg er betaget af blomsterne, som ligner en flok blåvinger, der har slået sig med på planten.

clerodendrum ugandense

Bourbonroser har jeg en blød plet for på grund af deres smukke, sarte blomster og deres fine duft. Desværre er de ret spinkle i væksten og yderst modtagelige for stråleplet. Denne her hedder Madame Pierre Oger og er lige begyndt at blomstre.

Min yndlingsblomst for tiden må være kvæsurten sanguisorba blackthorn. Den er helt opret og bliver op mod 2 meter høj. Farvespillet mellem knopper og blomster oppe  imod en blå himmel bliver jeg aldrig træt af at betragte.

Kommentarer

  1. Hej Marie!
    Sländorna trivs vid ån hos min dotter, de flyger fram och tillbaka och är svåra att få på bild. Små mirakler, så vackra. Har bara hittat en solhatt hos mig i år, och det är den trogna Magnus. Får så nya till nästa år. Din lilla blå fjärilsbusken är helt underbar.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kan forestille mig det smukke miljø omkring din datters å med guldsmede, der flyver omkring. De smukke solhatte er virkelig en stor udfordring.

      Slet
  2. Hvor er det smukke og velvalgte farver af guldsmeden på citronverbenaen - det er en fin og stille sensommerweekend vi har. Lige til den slags. Og til at nyde dine mange spændende sensommerblomster.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var jo guldsmeden, der valgte citronverbenaen som landingsbane😊 Ja, vejret har været utroligt fint, og vi er ved at nærme os den fornemmelse af en høj himmel, som hører høsten til.

      Slet
  3. Så flott bilde av Guldsmeden på din sitronverbena. De passet veldig godt i sammen i fargen. Din svarte Aeonium er så fin. Det er nok smart å ta stiklinger av de ja, for som mange andre sukkulenter så blir de høye med tiden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det var heldigt, at guldsmeden valgte en plante som landingsbane, der matchede dens egen farve. Det er nemlig rigtigt, at aeonium planter med tiden bliver faretruende tunge i toppen.

      Slet
  4. Mit skæbnetræ gik jo ud forrige vinter, heldigvis havde den lavet et rodskud, som er ved at være flot nu, men blomster er der ikke i år. Jeg kan godt lide din ugandense med fine blå blomster, hvor kan man få den? White Swan er bestemt også stabil her, også den almindelig, men de andre er døde for mig efterhånden. Jeg har også mosaikguldsmeden med i mit indlæg i dag :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Der var du jo heldig, at skæbnetræet har den uvane at sætte mange rodskud. Ugandense købte jeg i foråret i Lundagers Gartneri i Vildbjerg som en lille, skravlet plante, men jeg har haft den før, og vidste, at blomsterne er så charmerende.

      Slet
  5. Ja de nye solhat er godtnok ustabile. Dem prøver jeg osse at lukke øjenene for. Jeg har den gode gammeldavs Magnus. Med et par års mellemrum tager jeg frø og sår nye planter. Så er jeg sikker på at have planter til fornyelse.
    Flot den kvæsurt. Desværre er der ikke det store udvalg fremme i planteforum. Der findes jo mange flotte af dem.
    Den må da være "finsmager" den guldsmed, sådan som den liige har fundet det rette sted at sætte sig. de er så sjove at se på.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Foran Kvickly i Skive er der plantet en form for blomstereng, hvor der indgår en af de spinkle solhatarter med tynde kronblade. Den lånte jeg en håndfuld frø af, men desværre kom der kun 3 planter ud af mit tyveri. Ja, der er mange forskellige kvæsurt, og en del af dem har aks, der hænger. Det er ikke mine favoritter, må jeg tilstå.

      Slet
  6. Flot billede af en flot guldsmed! Jeg har aldrig prøvet husløg, men jeg bliver fristet af det fine eksemplar du viser. De skal vel indendørs om vinteren? Og jeg er helt betaget af de smukke blå blomster på din ugandense. Jeg bliver måske nødt til at tage en lille tur til Vildbjerg næste forår.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, husløgene skal absolut ind om vinteren. Lundagers Gartneri har et bredt sortiment og er bestemt et besøg værd. Det var planter af edderkopblomst, jeg var på jagt efter i foråret, og de viste sig at være sværere at finde, end jeg havde regnet med, men Lundager var leveringsdygtig.

      Slet
  7. Hej Marie

    Flot flot billede af guldsmeden.
    Echinacea er bare ikke glad for de våde vintre, flere af de frøformerede er på en måde blevet selekteret til at klare sig bedre under de vilkår - Det er ellers en lækker farve på den røde!

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var heldigt, at guldsmeden sad stille længe nok til, at jeg kunne nå at tage et billede. Det er nemlig den store fordel ved at så sine egne frø, at oddsene for succes er højere end ved købefrø.

      Slet
  8. Jeg orker ikke solhattene som ofte er svære at få igennem vinteren, og så synes jeg du har ret i at anbringe dem sammen med en anden blomster-form, som kan bløde op på de stive 'hatte'. Forstår dog godt du måtte have den røde med hjem:) Den er noget for sig med de mørke stængler.
    Flot guldsmed - og flot indfanget!
    Den blå clerodendrum har næsten samme farve som vore blyrod i blomsterne. En dejlig farve!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. De kære solhatte er både hadet og elsket. Noget af det bedste ved dem er de flotte frøstande, mange af dem efterlader efter blomstringen. Den blå blyrod er jeg også rigtig glad for. Desværre er der en tendens til, at den går ud, når jeg skærer den tilbage om foråret.

      Slet
  9. Som sædvanlig viser du mange spændende blomster, men det er nu guldsmeden, der indtager førstepladsen. Det er et superflot billede, som tydeligt viser guldsmedens smukke farver og mønster. Vi har også guldsmede i sensommeren, selvom vi ikke har vand i haven. Jeg tror, de kommer fra den nærliggende park.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Elna. Jeg googlede for sjovs skyld guldsmeden , da jeg havde taget mit billede, og fandt ud af, at ikke nok med at den er smuk, den er også utroligt dygtig på mange punkter.

      Slet
  10. Hej Marie
    Sikke nogle skønne solhatte!! Jeg har også købt en enkelt echinacea sunseekers red, men jeg har så plantet min i en krukke- har du nogle erfaringer med at overvintre dem i krukker?
    Hilsner Gitte

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gitte. Hyggeligt med en kommentar. Nej, det har jeg faktisk ikke prøvet, men det er da et forsøg værd.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring