Tid til afslapning

Efteråret venter lige om hjørnet, de fleste marker er høstet, og i køkkenhaven er det slut med en del afgrøder. Selvom der stadigvæk skal vandes krukker og klippes græskanter, synes jeg, at der breder sig en afslappet stemning, hvad haven angår. Mine få og beskedne planer om nyplantning og omplantning er jorden stadigvæk for tør til, at jeg kan gå i gang med, selvom jeg gerne ville.

Magnolia grandiflora Maryland

Magnolia grandiflora, den stedsegrønne magnolia, som vi har to af, var vi ret bekymrede for her i vinteren, da temperaturen kortvarigt blev meget lav. Selvom de anses for at være meget frostfølsomme, er de heldigvis sluppet uden men. En del blade på det ene træ blev grimme; men det betyder mindre, da de skifter bladene ud i løbet af foråret. Den enkelte blomst holder højst et par dage, så det er heldigt, at den visne blomst og frøstandene også er værd at kigge på.


Værre gik det med to forskellige slags lobelia. Hadspen Purple har jeg gravet op og overvintret i en flamingokasse hvert år i en årrække, mens gerardii vedraiensis, som jeg såede i 2018, hidtil har været hårdfør nok til at overvintre i sit bed.  De bukkede begge to under for frosten, desværre, for jeg synes rigtig godt om deres mættede, blålilla farve.

Lobelia Compton Pink stødte jeg tilfældigt på på en hjemmeside i år. Det er en farvevariant, jeg ikke har set tidligere, men blomstens form kan man ikke tage fejl af. Den vil jeg gerne have til at brede sig, men dens hårdførhed er, så vidt jeg kan se,  ikke bedre end de andres.

I aftenlys

Nu begynder de klatrende acotinum at blomstre. Den første hedder laciniatum og er hvid med blå rande. I den tørre periode havde den det svært, så nogle af dens knopper er tørret ind.

Dagens rose er Sally Holmes, som i foråret var hjemsøgt af lækkersultne rådyr. Efter at vi har hegnet den ind, har vi kunnet have planten for os selv, og nu er der fint gang i blomstringen. Hvis dyrene ellers kunne lade den være i fred, er det en særdeles sund og robust rose, og vi nyder begge to at følge med i, hvordan blomsterfarven udvikler sig fra ferskenfarvede knopper over sartrosa blomster til næsten hvide eller cremefarvede blomster til sidst.


Foran køkkenvinduet ligger der et  surbundsbed med en del forskellige, mindre planter og et par af Sørens stensvampe. En af dem er rhododendron prostratum, hvis genblomstring har varet hele sommeren. Nu synger den på sidste vers.

Kommentarer

  1. Ja, her er det også veldig tørt nå, så en må vanne mye hvis en skal omplante/flytte noen planter. Så fine dine lobelia er. Det var en flott rosa farge på de som jeg aldri har sett før. Nydelig farge på din rose Sally Holmes også.

    SvarSlet
    Svar
    1. I dag blæser det voldsomt, og så får man fornemmelsen af, at der er lige så tørt nu som før regnen. Lobelia en i pink var også ny for mig.

      Slet
  2. Trods regnen, vi fik, er der ganske rigtigt tørt. Blæsten har kun gjort det værre.
    Jeg har desværre opgivet de klatrende stormhat - de tørrer simpelthen ud, for under vores muld er jorden hullet som en si. Jeg får nu lyst til et fjerde forsøg, når jeg ser din. Måske i en nedgravet potte, der kan holde på vandet... tænke, tænke ;-)
    Sådan en rose, der kan changere så meget, er godt nok fin.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, i vores skovhave er stierne knastørre, æv! Skal, skal ikke. Hvor jeg kender det. Man burde kaste handsken i ringen, men vil liige prøve en gang til.

      Slet
  3. Man kan godt mærke, at det går mod efterår, vi har dog et par dage mere med åben have, så vi kan ikke helt lade stå til :-)
    Det er så mærkeligt med den vinter og tidlig forår, vi havde. Ting som normalt er rimelig hårdføre er gået til og mere sarte ting har overlevet fint.
    Fine Lobelia, håber du kan få fat på dem igen. Den lyse er så fin :-) jeg har ikke haft held med Lobelia før, men har i år fået en Lobelia Siphilitica, som skulle være rimelig hårdfør, så nu prøver jeg igen.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, med åben have på tapetet er man nok nødt til at sørge for, at haven ser så frisk ud som muligt. Lobelia siphilitica minder utroligt meget om den gerardii, jeg havde held med at så, og den klarede vores normale frostgrader helt fint, men bukkede altså under ved vinterens -13 grader.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Visst känns det som att trädgården förbereder sig för vila. Det är lugnt och väldigt höstlikt nu. Vi har haft höstrusk den senaste veckan, regn och blåst men också några soliga fina dagar. Dina Lobelia är väldigt fina, den blå påminner om dem jag köpte i vår. Skall prova att övervintra dem, skall se om jag hittar namnskyltarna. De har blommat hela sommaren.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Det samme vejr har vi haft. Det er så ærgerligt, at staudelobelierne ikke er særligt hårdføre, for de har så mange andre gode egenskaber.

      Slet
  5. Jeg har samme følelse af at kunne slappe af nu, for planterne har ikke så travlt mere, og så kan man bruge tiden på andet end lugning og pasning. Regn vil vi også gerne have, for vi ligger højt på tørkeindekset.
    Hvor er de stedsegrønne Magnolia dog fine! Godt de overlevede kulden. Blomsten er så smuk i formen og bliver ved at være fin efter afblomstring. Dejlige detaljer!
    Også Sørens stensvampe er smukke! Sikken en god idé og placering.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, nemlig. Jeg bør nok ikke klage over tørke, for jeg er udmærket klar over, at der er områder, hvor man har fået meget mindre vand end her. Magnoliaens blomst minder mig lidt om åkander, selvom den er meget mere enkel. Jeg sender de pæne ord stensvampene videre til Søren.

      Slet
  6. Ja her er det så tørt, så jeg slapper også af, dog ikke med vanding, vi har jo ikke fået nær så meget vand som jer, så du kan nok regne ud at her er meget tørt. I går overgav jeg mig, nu har jeg vandet de fleste af rhodoerne. Træls arbejde men det begyndte at kunne ses på dem. Ærgerligt med de planter, der ikke overlevede vinteren hos jer, de er ellers så fine. Min R. prostratum har ikke været så flittig til at blomstre, men den lever da endnu.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg er ikke i tvivl om, at der er meget meget tørt på Samsø, og dine mange rhododendron tåler jo ikke at undvære vand. Roserne har måske så dybe rødder, at de bedre kan finde vand. Jeg lagde skam godt mærke til, at Hadspen Purple var med i et af dine indlæg i bedste velgående. Så heldig var jeg ikke.

      Slet
  7. ja det er for tørt til vi kan begynde den store omplantning. Dog har jeg vovet et par småtterier. Vandtønden står lige i nærheden, såå det var lidt nemt.
    Uha det er nemt at lade sig friste af de skønheder, selvom de ikke er helt vinterfaste.
    De stensvampe er da fine og sjove. super ide.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
  8. Når jeg har nogle planer, vil jeg gerne føre dem ud i livet så hurtigt som muligt, så det gør tørken dobbelt irriterende. Jeg er også vild med stensvampene.

    SvarSlet
  9. Hej Marie

    Super med Magnolia grandiflora forløbet - den ser jo godt ud i alle faser:)
    Morsomt at tænke på at den kan blive 25 meter høj der hvor den stammer fra, og at det er et gavntræ hvor tømmeret finder masser af anvendelser.
    Flot surbundsbed - svampene giver lige det sidste!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. I det hele taget er det interessant at læse om, hvordan diverse planter vokser og bliver brugt i deres naturlige habitat. De codonopsis, jeg prøver lykken med, er f.eks. meget brugt som naturlægemidler der, hvor de vokser naturligt.

      Slet
  10. Hei Marie.
    Nydelige lobelia og jeg likte så godt fargen lilla på den ene. Her er det også veldig tørt. Her har vi vanningsrestriksjoner så vi skulle vannet mer enn vi får gjort. Merker at det går mot høst, også i hagen.
    Ha det godt.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Hanne-Lise. Igen har vi nogenlunde det samme vejr. Det virker meget efterårsagtigt med at de blade og smågrene, der blæser ned fra træerne.

      Slet
  11. Meget flotte billeder af din magnolia i alle dens forskellige stadier. Lækkert med en plante som giver så meget over længere tid. Synd med dine Lobelier. Jeg har 1 stk. Lobelia speciosa ‘Tania’, som har klaret 2 vintre i bedet godt dækket af blade og gran. Så jeg krydser fingre.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er nemlig sjovt med magnoliablomsterne, som popper op i løbet af sæsonen. Så var du mere heldig med din lobelia, end vi var.

      Slet
  12. Hvor stor bliver Sally Holmes, når ellers rådyrene kan lade den være i fred? Jeg kender den ikke, men den ser ualmindelig smuk ud, og det er spændende, at den skifter farve. At den er sund og robust giver den nogle ekstra stjerner. Sikke mange knopper den har så sent på sommeren. Har den altid det, eller er det, fordi rådyrene klippede den ned i foråret?

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Rosenposten skriver, at den er en buskrose og bliver 120-150 cm høj, og det passer meget godt med vores erfaringer. Den får altid en fin genblomstring, men de visne blomster skal selvfølgelig lige klippes af. Nogle steder beskrives den som klatrende, men så lange synes jeg slet ikke, stænglerne bliver.

      Slet
  13. Visst breder ett skönt lugn ut sig så här års :) Er magnolia är jättefin. Jag har satt ut två frösådda plantor så får vi se... Jag har fler kvar i krukor. Stormhattarna är väldigt vackra nu. Tyvärr dog min austroyunnanense och det ser svårt ut att få tag i en ny.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. God fornøjelse med alle dine små magnoliaplanter. Hvis vores erfaringer kan bruges nordpå, er prognosen for overlevelse jo rigtig god. Det er helt rigtigt blevet vanskeligt at få hold i den slags aconitum efter Brexit. Det har i hvert fald været fra England, jeg har fået alle frø og planter.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid