Endnu en regnvejrsdag


I dag har vi haft silende regn siden middagstid, og det pladre stadigvæk lystigt derude. I den forgangne uge har det jævnligt småregnet; men i dag får vi en rigtig bundbløder, som man sagde på landet før i tiden.

Dagens planter: Codonopsis er en plantegruppe, jeg har nørdet med, lige så længe jeg har sået frø fra de alpine klubber, jeg er medlem af, så det drejer sig i hvert fald om 30 år. De kræver noget tålmodighed og lever ikke vildt længe, så med Brexit og dens restriktioner er jeg bange for, at nørderiet måske lakker mod enden.

Lanceolata

Den mest livskraftige codonopsis står i en krukke ved indgangen til stalden og er klatret op på taget, hvorfra blomsterne hænger ned som perfekte små klokker. Viridiflora ligner den, selvom den på alle måder er meget mere afdæmpet. Faktisk var jeg lige ved at overse dens blomstring.

Viridiflora

Så er der mere knald på de roser, som blomstrer lige nu.  Jeg har valgt at vise Crown Princess Margareta, Belle de Clermont, Hot Chocolate, og  Princess Alexandra of Kent. En del af vores roser står med noget forfærdeligt løv og ser svækkede ud. Nu har vi dog efterhånden fået 60 mm regn, så måske giver det dem nyt liv.

Leopardliljen/ lilium pardalinium er der også knald på, og det mest imponerende er, at den er 2 meter høj og alligevel står så rank som en tinsoldat.
 



Præcist det modsatte gør sig gældende for Black Beauty. Man kan ikke se det; men jeg har faktisk bundet den op til nogle bambuspinde. Det er gjort med let hånd og løse håndled, idet jeg  egentlig foretrækker, at den får lov til selv at bestemme, hvordan den skal se ud.

I mit sidste indlæg viste jeg en mørkerød pileurt, og det affødte en del kommentarer om, hvor invasive pileurter kan være.  Der er ingen tvivl om, at de breder sig en del, så de skal plantes med omhu. Det gælder dog ikke udpræget den hvide pileurt, som i mine øjne er rigtig køn, men selvfølgelig ikke så sprælsk som de mere farverige varianter.


Hvis man nu simpelthen ikke kan undvære sådan en pileurt, selvom ens plads er begrænset, kunne man løse problemet ved at plante den i en bundløs plastikspand eller balje. Det gjorde vi med høstanemonen, som jeg vil betegne som særdeles invasiv, og det har fungeret helt perfekt.
 

I mit forrige indlæg viste jeg en hortensia, som er usædvanligt blå i år; men der er et mysterium mere på hortensiafronten, idet disse røde blomster er kommet til syne i det gamle staudebed, og jeg ved med sikkerhed, at jeg aldrig har købt en rødhortensia, og at jeg ikke har gjort jorden mere kalkrig.

Faktisk mener jeg, at det er en stikling af hydrangea Mirai, jeg plantede der sidste efterår. I collagen herunder kan man se, hvordan dens blomster typisk udvikler sig og bliver mere og mere pink med tiden; men jeg har aldrig før set dem blive røde. Producenten Hovaria skriver: "At a lower temperature and with more light it will be more intensively red coloured." jamen har vejret været specielt køligt og lysfyldt i år, og hvornår skal det være sådan for at påvirke blomstringen?  Se, det er et sand mysterium.

Kommentarer

  1. Vi har nesten det samme uttrykk her, nemlig det vi kaller en rotbløyte. Det er ca 30 mm, slik at regnet kommer helt ned til røttene 😊
    Flotte roser hos deg! Spennende farger på dine hortensia. Det er litt av en farge den røde har. Jeg har en som har vært plantet i bakken i mange år, og den var opprinnelig rosa/hvit. I år er den blå/hvit, så det er jo mystisk at de endrer farge. Mine har ikke fått noe tilskudd i jorden som skulle gjøre at de skiftet farge.

    SvarSlet
    Svar
    1. 30mm tror jeg egentlig, vi når op på i løbet af aftenen. Det er forunderligt, hvordan nogle hortensier skifter farve, og det ser da ikke ud til, at jordbundsforholdene kan være den eneste forklaring.

      Slet
  2. Ja det er da noget af et mysterium, jeg håber, du kan lide farven, når den nu har valgt at se sådan ud. Min pileurt er løbet helt fra mig, den hænger hen over vandbassinet og er derfor ikke nem at reducere.
    Regn - ja hvor er I bare heldige, 4 mm har vi fået i dag, men sådan må det være at bo tæt på vandet.
    Visse liljer går efter lyset, tror jeg. Nogle af dem står ranke og flotte, mens andre søger lyset og hænger, dem har jeg også tøjret med løse håndled :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo, jeg synes heldigvis, den røde farve er fin. Ja, pileurter kan sikkert godt fordoble sin omkreds på en enkelt sæson, hvis den synes om forholdene. Ingen tvivl om, at liljerne går efter lyset, men samtidig er der nogle, hvor en skæv vækst ligger i deres DNA. Det er jeg overbevist om.

      Slet
  3. 6o mm er det rigtig,,,, hvor er i heldige. Vi har lige i dag fået 10 mm i en kort hæftig byge. Slet ikke nok , men jeg er glad for lidt nu om stunder.
    Spændende med den hortensie. jeg syntes det er sjovt nogle planter bare gør som det passer dem, selvom os mennesker forsøger at kontrolere dem.
    Oh flotte liljer. men 2 m og uden støtter, det er flot.
    Jeg har nu ikke de store problemer med pileurt. Måske nok fordi her er ret tørt og det holder dem lidt i ave. Det gælder dog ikke "kæmpepileurt", som vi har i skoven. Den bliver klippet med hård hånd mange gange om sommeren. Og nu er der heldigvis kun nogle sørgelige rester tilbage.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi kom faktisk op på 68mm her kl. 20. Undskyld, jeg nænner næsten ikke at skrive det😏 Hvis pileurten står tørt, holder det den sikkert i ave. Hvis det er den famøse japanske pileurt, I kæmper med, har I unægteligt fået noget af en udfordring.

      Slet
  4. Sikke mange flotte sager du viser. Jeg har en pileurt, som bliver lidt større for hvert år men ikke mere, men det er også tør sandede jord. Det er godt nok mystisk med den hortensia. Kan godt forstå, at du ønskede dig endnu en Mirai, da den er meget fin. Men den røde er faktisk også flot.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder, som om du har de rigtige forhold til at begrænse pileurten trang til at brede sig. Jeg er enig i, at hortensiaen røde farve faktisk er flot. Nogle gange får hortensiablomster ellers en ubestemmelig farve, som hverken er rød eller pink eller lilla.

      Slet
  5. Lanceolata er umådeligt charmerende, og det er synd, at Brexit også rammer i dit nørderi.
    Den er virkelig fin, den hvide pileurt. Den er jo nærmest rosa, og den kunne jeg godt tænke mig. (Spande og baljer uden bund er geniale til plantebegræsning. Det har jeg benyttet mange gange.)
    Herligt med et mysterium ;-) Sikken en farve, der er dukket op.

    SvarSlet
    Svar
    1. Lanceolata kan jeg heldigvis tage frø af, så den forsvinder ikke lige pludseligt. Den hvide pileurt er jeg også rigtig glad for. Jeg har set en rosa, som jeg ikke syntes nær så godt om. Staudestedet har rigtig mange forskellige pileurt, og deres boder ser helt forrygende ud her i august. Man får lyst til at købe dem allesammen.

      Slet
  6. Måske er ikke alle mysterier skabt til at blive opklaret, og som haveejer er du nok også parat til lidt af hvert, men den røde Hortensie er dog mystisk. Til gengæld er dine liljer virkelig flotte, hvad enten de står eller ligger:) Dejligt billede fra Rhodondendron-bedet!
    Her regner det endelig, men 60 mm kommer vi altså ikke op på...

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Mysterier giver livet kulør, og det er sjovt at forsøge at opklare dem. Hortensiaen har en enkelt blomsterknop tilbage, og den vil jeg følge nøje. Her til formiddag er vi nået op på hele 73mm. Det trængte vi virkelig til, og nu tror jeg også landmændene kunne tænke sig noget tørvejr, så de kan høste færdigt

      Slet
  7. Hej Marie

    Det var da en hortensia der gør opmærksom på sig selv, alletiders! Og du har nok fat i den lange ende, det er ikke kun ph eller mængden af kaliumsulfat der bestemmer farveforløbet.
    Spændende at følge!

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Flot er den faktisk i mine øjne, så vi har da været heldige. Mon ikke der er blevet forsket i hortensia blomsternes farveskift, det tror jeg da, men næppe på dansk.

      Slet
  8. Hej Marie!
    En vacker färgglad samling av rosor. Har en ormrot som tillhör pilört familjen. Den sprider sig väldigt mycket, det gör däremot inte höstanemonen hos mig. Den har jag svårt att få att överleva hos mig. Hortensiorna är väldigt fina, och den röda färgen är vacker.
    Vi kom hem igår från vår semester och det regnar mest hela tiden.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder næsten, som om høstanemonen er på grænsen af sin hårdførhed oppe hos dig, mens den har det perfekt på vores breddegrader. Til sidst bliver man unægteligt træt af regnvejr. Vi har været heldige, idet vi har fået 73mm, og nu har vi tørvejr. Sådan skal det være 😊

      Slet
  9. Endnu en plante, jeg slet ikke kender :-) Codonopsis, jeg kan se, at den også kaldes fattigmands ginseng og at den almindelige skulle være hårdfør, men det er Jelitto frø, der skriver det, så måske ikke her i Dk.
    Pileurten kender jeg godt, jeg har en hel del forskellige og er rigtig glad for dem. De breder sig, men kan trimmes og når de sår sig er de lette at hive op.
    Sjovt med din Hortensia, planternes verden er fuld af mysterier.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lene. Nogle få meconopsis er hårdføre, men flertallet er det desværre ikke. Pileurt synes jeg heller ikke, man kan undvære, selvom de breder sig rigeligt.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring