Fire uger til julNu hvor der kun er en måned til jul, er det ved at være småt med blomster derude. Dog har den franske rose de Maillard gang i årets bedste blomstring højt oppe, mens hot chocolate fortsætter sin stabile blomstring .

To bittesmå hvide skønheder: til venstre beesia calthifolia, som er på sin sidste blomst, og til højre den hvide peberbusk/ daphne mezereum album, som lige er begyndt at blomstre.

Smukt løv også i småtingsafdelingen i form af shortia uniflora.

Mandag og tirsdag har vi haft travlt med at tage de sidste dahliaknolde op og flytte krukkeplanter inden for i stalden og i drivhuset. Drivhuset har tidligere været propfyldt om vinteren. Efterhånden er vi dog begyndt at luge ud i krukkerne, så vi bedre kan nyde de vinterblomstrende planter derinde. Bl.a. de tre kamelier er smækfyldt med knopper. Det indvendige drivhus af bobleplanst venter vi lidt med.


Salvia micr. Blind Faith

Denne anonymt udseende pilebusk vinder i den grad ved nærmere bekendtskab. Langs med alle grene sidder nemlig nogle spændende lyserøde knopper, som i februar-marts vil springe ud og blive til lækre, dunede gæslinger, sådan som det kan ses på billederne fra 2019.


Salix gr. Mount Aso

Traditionen tro har jeg investeret i en blomstrende helleborus, der kan pynte på  gårdspladsen, som ellers nu er tømt for krukker.

Vores fem udekatte skulle have en kattelem, syntes Søren, og den skulle selvfølgelig være hjemmelavet og laves med de forhåndenværende materialer. Ikke noget med en moderne lem med indbygget chip. Nej, en brugt cykelslange og nogle gamle skruer er langt bedre, og kattene har lynhurtigt vænnet sig til at benytte den nye indgang.

Kommentarer

 1. Ditt smekkfulle drivhus ligner veldig på hvordan mitt gamle drivhus pleide å se ut om våren 😉
  Dine camellia ser jo så flotte ut nå med alle de knoppene. Dine roser ser også så flotte ut.
  Den lille Salix gr. 'Mount Aso' står høyt på min ønskeliste. Har du den i drivhuset ditt om vinteren? Jeg visste ikke at du hadde fem utekatter! Så flott at Søren fikk laget katteluke til de 😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Pilen har aldrig overvintret i drivhuset. Den klarer sig fint udenfor. Du er jo ikke bange for at udfordre planternes robusthed, så det må da bestemt være en plante, du skal have testet.

   Slet
  2. Nei, jeg pleier ikke å være redd for å prøve nye planter og hva de tåler. Den skal jeg lete etter til neste vår.

   Slet
  3. Herhjemme ser man den især i plantecentre i februar/marts, når den står og frister med de fine gæslinge.r

   Slet
 2. Dejligt genbrug til kattene! Jeg sidder og hygger mig over den lap som der også er på cykelslangen:)
  Din pil ser ud til at være vokset godt i år, og der er da virkelig nogle fine gæslinger at glæde sig til. Familien pil burde jeg nok interessere mig lidt mere for. Der er jo rigtig mange spændende typer.
  Godt I nu har reddet alt ind i drivhuset og kan gå vinteren i møde med sindsro, og fint I stadig har så mange blomster i haven. Den lille salvie er meget nuttet...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er allerede begyndt at glæde mig til de lyserøde gæslinger. Vi har nogle stynede piletræer, som vi er rigtig glade for. Sjovt, at du også bemærkede lappen på cykelslangen ☺

   Slet
 3. Ja, det blomstrer unægteligt flot hos dig - kun fire uger til jul!!! :-o
  Den lille pil lurede jeg på sidste forår, men Bent syntes ikke rigtig... bob-bob... da vi stod i Plantorama en dag. Jeg tror, jeg vil begynde at præparere ham allerede nu ved at vise dine billeder. Han hader hurtige beslutninger ;-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må blankt indrømme, at pilen var et impulskøb tilbage i 19. Den er heldigvis robust nok til at blive plantet ud i haven, og det anbefales, at man klipper den tilbage efter blomstringen, så den kommer aldrig til at fylde for meget.

   Slet
 4. Ja den pil kunne jeg også nemt falde for, men jeg bliver ikke fristet så meget, når jeg ikke kommer udenfor øen på denne årstid. Roserne er heldigvis villige endnu, Hot Chocolate er ved at være færdig her, men jeg har lidt andre i blomst. Jeg har i øvrigt en camelia i blomst nu, den står ude. Vores hunde har også egen udgang, de har et hus, de render igennem, når de skal ud og ind. Fin opfindelse, Søren har lavet, han er jo opfinder :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den betegnelse tager Søren gerne til sig, siger han☺ p Pilen kunne nu godt tænkes at dukke op på Samsø sidst i februar i butikker, hvor der bliver handlet med blomster og potteplanter. Ude i haven har vi også to camelia, som egentlig skulle begynde at blomstre i december, men det gør de desværre ikke.

   Slet
  2. Bent spørger, om der er en klap for :)

   Slet
  3. Ja, det er der - med en hængsel på bagsiden. Cykelslange skal bare dække revnen, så det ikke trækker ind.

   Slet
 5. Sød pil. Den har jeg kun set på havebloggene. jeg har aldrig set den hos vores lokale Planteforum. Men de holder nu osse vinterlukket januar-februar.
  Hot Chokolade har den mest lækre dybe farve på denne årstid. Min har dog kun èn blomst tilbage.
  Dejligt med et fyldt drivhus. Jeg har osse de sarteste ting i drivhus nu. men Spøgelsestræet står ude endnu. Det er ved at blive så stort at det skal lirkes ud og ind. Så, så længe det kun er omkring frysepunktet, står det ude.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores nærmeste plantecenter holder også lukket januar-februar. De skal nu heller ikke have skyld for at have et stort og varieret udvalg, så det kan bestemt ikke genere mig. På den ene side er det jo fint, at en plante som spøgelsestræet bliver stort og flot, men på den anden side giver det unægteligt problemer med vinteropbevaringen.

   Slet
 6. Nydelige roser, og lekker Salix! Hm. Jeg har ikke lært å tynne ut i pottene i drivhuset. Det er over-stappfullt. Litt synd egentlig, siden det er noe som vil blomstre i vinter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det. Det er nemlig ærgerligt, at det propfyldte drivhus forhindrer en i at nyde de ting, som blomstrer i løbet af vinteren. Cameliakrukkerne kunne muligvis godt stå beskyttet og overdækket udenfor, men det ville til gengæld forsinke blomstringen, som er noget af det, jeg nyder allermest i vinterens løb.

   Slet
 7. Hej Marie!
  Det är ett välfyllt växthus, skönt att de fått komma in i skydd. Vilken vacker Salix, den kommer att bli fin med alla dunbollar. Vi har haft några minusgrader, och klara fina dagar. Vattentunnorna blev tömda, lite sent igen, då vattnet hade frusit till is. Riktigt fina rosor och en vacker Julros, har spanat i mina rabatter ifall det skulle finnas någon knopp, men det är kanske tidigt.
  Ha en skön helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er utroligt, hvordan der hvert eneste efterår er opgaver, man kommer for sent i gang med. Vores hvide helleborus Jacob står med store knopper. Desværre bliver de gerne skæmme af sorte rande, formentlig pga det fugtige vejr.

   Slet
 8. Hot Chocolate vil jeg prøve i en krukke næste år. Den er meget flot og dejligt at den blomstrer så længe. Jeg har kun set den rosa peberbusk. Den hvide er meget fin, men jeg er i tvivl om den vil trives i min lette jord. Jeg tænker altid på pil som kæmpe planter, men den lille busk ser rigtig godt ud i krukken.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores erfaringer med hot chocolate er i hvert fald rigtig gode. Let jord vil jeg tro passer peberbusken rigtig fint. Ja, pil er almindeligvis særdeles grovillige planter, og hvis vores busk ikke skal blive et par meter høj, skal den helt sikkert beskæres hvert eller hvert andet år.

   Slet
 9. Knopparna hos den lilla pilen var väldigt vackra - precis såna detaljer som jag uppskattar :) Mt Aso är väldigt fin. Och sticklingar från salixsläktet gror lätt . Beesia är en läcker växt men det är lite synd att sniglarna gillar den så mycket. Mina julrosor blev 'Jonas', 'Jacob' och 'Joel' :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, salixstiklinger er rimeligt lette at få til at sætte rødder. Mon ikke Dine juleroser er produceret af den samme producent 😊

   Slet

Send en kommentar