Nogle novemberindtryk


Onsdag havde vi det smukkeste solskin et par timer om eftermiddagen, mens himlen i dag har været grå og utæt. Søren havde bestilt et billede af det fligetbladede tørstetræ, der som det eneste træ på gårdspladsen stadigvæk har de fleste blade i behold, og jeg var så heldig, at solstrålerne kunne nå ned og oplyse det lille træ. Uden solen kan man lidt bedre se de specielle, fligede blade.


Den lange eller høje storkonval polygonatum zanlanscianense, der læner sig op ad bøgehækken, er begyndt at gulne, og  dens olivengrønne bær er blevet sorte. Nederst til højre kan man skelne en lille frøplante.

Rhododendron everred er vist ved at være træt af det fugtige vejr og mere end klar til at blive flyttet ind i drivhuset.

Den lave viburnum december dwarf har både blomster og blade. Bladene falder helt sikkert af, hvis vi får frostvejr i næste uge, som prognosen tilsiger.


Amsonia blue ice har nydelige blå blomster om sommeren, og her om efteråret er den ligefrem skulpturel, vil jeg mene. Det samme gælder vortemælken euphorbia wulfenii, som trods sin begrænsede hårdførhed er lige så iøjnefaldende som sidste år før vinterfrosten. Stauder kan heldigvis andet end at blomstre.


Tre roser til sidst: Rhapsody in Blue, Sally Holmes og Ingrid Bergman.

Kommentarer

  1. Så mange fine blomster det fortsatt er hos deg! Everred prøvde jeg å plante i bakken her, men den overlevde ikke naturlig nok 😉
    Den har så fin farge på bladene. Det var vakkert å se solen skinne på treet. I november er en ikke bortskjemt med solskinn...

    SvarSlet
    Svar
    1. Det går nu ned ad bakke med blomsterne stille og roligt. Everred er flot, når den trives, men den er nok ret krævende.

      Slet
  2. Åh det første billede er helt magisk, så smukt med solskin på. Desværre fik vi ikke lov at nyde solen ret længe.
    Everred i drivhus, er det virkelig nødvendigt, eller er det fordi, den er i krukke. Min klarer sig fint udenfor, jeg har haft den i nordbedet, men nu er den flyttet til terrassen. Den er rigtig flot nu ligesom din. Min er dog noget lavere.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, solen forsvandt ret hurtigt igen. Ja, everred er jeg nødt til at have i en krukke. Jeg kontaktede producenten om den for snart mange år siden, og han fortalte, at de arbejdede på at lave en mere robust variant, så måske er det en fra den nye generation, du har.

      Slet
    2. Ja det er det nok, jeg har været så heldig at få den foræret af Claus i Rhododendronhaven, det er nok ca. 4 år siden.

      Slet
    3. Ok, vores er måske 12 år gammel.

      Slet
  3. Svar
    1. Tak! Jeg var heldig, at dagens få solstråler lige ramte mit motiv.

      Slet
  4. Dejligt at se solen - om ikke andet på billeder - og tørstetræet er ualmindelig fint i det nærmest guddommelige lys. Dejligt det beholder bladene så længe!
    Grønne stauder kan også noget nu og vortemælk er blevet en yndling her i haven. Måske ikke helt hårdfør, men absolut blandt de seje.
    December dwarf ser også spændende ud og Amsonia ligner en forårsfrisk busk.
    Dejlige billeder!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Solen på tørstetræet var ubetinget dagens højdepunkt. Vortemælk er også en af mine yndlinge. De kan noget særligt både med blomsterne og med planternes vækstform. Stedsegrønne er de vel ikke, men det er tæt på.

      Slet
  5. Du go'este for nogle vidunderlige billeder, de to første af tørsttræet og gårdspladsen. Sol eller ej.
    Amsonia'en er bestemt flot i væksten - Variation i former skal man ikke glemme betydningen af.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak, Lisbeth. Vækstformerne forsvinder mere eller mindre i de populære blomsterenge, tænker jeg; men de har så andet at byde på til gengæld.

      Slet
  6. Meget flot billede af tørstetræet i solen. Man bliver ligefrem glad for november. Jeg ser ellers kun billeder af Amsonia med blomst, men jeg vil give dig ret, at den pynter meget også i efteråret. Er den for øvrigt glad for din fed jord?

    SvarSlet
    Svar
    1. Sandt at sige er jeg temmelig skizofren, hvad november angår. Når solen skinner på de gyldne farver, er der ikke noget bedre, men i gråvejr dag efter dag daler mit humør betragteligt. Amsoniaen ser ud til at trives helt ok.

      Slet
  7. Wow flot tørstetræ. Men er der ikke tørt på en gårdsplads?? Jeg har haft fravalgt det for jeg troede det var ret fugtkrævende??
    Ja, det har vist mestendel været gråt i november i år. Jeg har ikke kunnet mærke det så meget pga. lange arbejdsdage. Måske har de været en "fordel" på det punkt. hæ
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Faktisk er der ikke særligt tørt på gårdspladsen. Der, hvor vores træer er plantet, lå møddingen i øvrigt i gamle dage. Tørstetræet er ganske robust, vil jeg mene, selvom navnet kunne forlede en til at tro, at den behøver fugtig jord.

      Slet
  8. Amsonia har jeg haft et godt øje til i et stykke tid. Jeg synes blomsterne er så yndige, men jeg har aldrig rigtig lagt mærke til bladene. De er virkelig fine. Forbliver de grønne, eller er de begyndt at skifte farve, enkelte af dem ser lidt gule ud? Er Amsonia tørketålende?

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, amsonia bliver helt gul til sidst. Når først den har etableret sig, kan den godt tåle tørke. Desuden skal den ikke stå for skyggefuldt, for så falder den fra hinanden. Vores står i halvskygge.

      Slet
  9. Amsonia är vackra hela säsongen - jag har några här och de syns alltid. Törstträd har jag tittat på flera gånger hos plantskolan där jag köper träd och buskar. Och jag har alltid tänkt att bladen är så snygga... ..men sen har jag ändå glömt bort det bland allt annat fint. Dina fina bilder gör att jag måste prioritera bättre nästa gång.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er enig. Amsonia og tørstetræ er begge rigtig fine haveplanter. Egentlig er jeg forundret over størrelsen på tørstetræet, for de første år ligner det meget et dværgtræ.

      Slet
  10. ...PS - din bloggsida är väldigt snygg :) DS

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, Carina. Den kommentar glæder mig meget.

      Slet
  11. Hej Marie!
    Det är inte bara blommor som är fina, blad och bladverk, färg och form är lika fint. De svarta bären är dekorativa. Men visst är rosorna vackra, dina rosor trivs bra då de blommar fortfarande.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi vil frygteligt gerne have det hele, både blomster, bær og blade og interessante vækstformer 🤩 Så forkælede er vi.

      Slet
  12. The only thing that has no end is my love for you. You give me the strongest feeling I’ve ever known, and I will never let it go. You are my dream come true, the biggest blessing I have ever received from God. I will love you forever.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed