en søndagsrunde

          

Her på matriklen er vi enige om, at der er en ganske særlig afslappet og hyggelig stemning i disse dage, når vi går vores runde i haven. De sidste blade er ikke faldet af træer og buske endnu, de stedsegrønne træder mere og mere frem, og det er lidt af en sport at finde frem til planter, som blomstrer.
Fasanbusken/ leycesteria har stadigvæk alle sine blade, og de mørkerøde dækblade giver en illusion om, at den stadigvæk blomstrer.

Det næste billede viser kombinationen af hortensiaens blå blomster og voksplantens (sinocalycanthus) gule blade. Voksplantens blade hører til den stive type, som er længe om at formulde, så med mindre jeg er usædvanligt doven, plejer jeg at rive dem væk.


Ambratræet/ liquidambar med en baggrund af elefantgræsser i høstfarver.

Miscanthus adagio er derimod stadigvæk grøn og frisk at se på.

Et (dum)dristigt eksperiment: Rhododendron sinogrande  regnes ikke for hårdfør her i landet, så indtil nu har den overvintret i drivhuset som krukkeplante. Imidlertid fylder den utroligt meget med de enorme blade, og nogle af dem ser desværre ikke alt for sunde ud. Derfor har vi plantet den ud i skovhaven på en plet, hvor der både er læ og skygge for sommersolen. Når nattefrosten bliver en realitet, er vi klar til at dække den med nogle grangrene og noget fleece eller lignende.

Drivhuset er ellers gjort klar til vinterbeboerne, og clematis Freckles er begyndt på sin blomstring.

Tigerliljen stod og så så trist og forkommen ud i regnvejret, så den fik lov til at komme i ly i drivhuset.


Ude i haven er det ampelpileurten/ polygonum capitatum, der er den mest blomsterrige plante. Den sår sig selv flittigt i et bestemt område af haven.

Hvis man er interesseret i cyclamen, har man at gøre med en planteslægt, der kan levere blomster stort set året rundt. Den efterårsblomstrende hederifolium er afblomstret, og den forårsblomstrende coum må vi vente på nogle måneder endnu; men så er der cilicium, som også blomstrer om efteråret i oktober/ november. På vores breddegrader overlever den længst som krukkepplante, selvom den udmærket tåler frost. Det, den ikke tåler, er vores våde vintre.

Cilicium har nogle karakteristiske blade, og på det næste billede, som viser en gruppe  frøplanter, er det sjovt at se, at cilicium, hvis navn stod på frøposen, kun fylder ganske lidt i samlingen. De andre blade ligner mere hederifolium.

Alpinum/ trochopteranthum hører til de vinterblomstrende, men er startet tidligt i sit beskyttede krukkemiljø.

Ude i haven blomstrer purpurascens. For mange cyclamensamlere markerer det starten på cyclamenåret, når den begynder at blomstre i juli. Dens blomstring er undertiden langstrakt, og er man heldig, kan ens purpurascens småblomstre det meste af året. Det gør vores nu ikke, og i år er dens blomstring startet usædvanligt sent på året. Den beskrives desuden som den eneste stedsegrønne cyclamen, og på billedet kan man godt se forskel på plantens nye og gamle blade.

Cyclamen kan ikke forveksles med andre små bunddækkeplanter, og for en overfladisk betragtning ligner blomsterne allesammen hinanden. Alligevel er der tydelige forskelle. Alpinums blomster ligner nærmest en lille propel, mens purpurascensblomsterne har et vindblæst og tilbagestrøget præg.

Kommentarer

  1. Sjovt at se forskellen på dine cyklamenblomster, jeg har ingen blomster nu, men en hel del af de smukke blade. Et lidt farligt eksperiment med R. sinogrande, men jeg forstår det godt, det er svært at have plads til de store bladplanter på et lille sted som drivhus og pavillion. Din Liquidambar har da også fine farver i år, den står et perfekt sted. Sinocalycanthus har smidt bladene her hos mig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, cyclamenbladene har vi glæde af i meget længere tid end blomsterne. Vi har 3 forskellige ambratræer, og denne her fra Lønbæk er den, der leverer de flotteste farver.

      Slet
  2. Dejligt som fasanbuskens dækblade pynter her i november. Kombinationen af hortensiens blomster og voksplantens blade er meget smuk Kan godt forstå, at tigerliljen får lov til at fortsætte blomstringen i tørvejr.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er egentlig et privilegium at kunne gå ud i haven og nyde den friske luft og samtidig se på noget kønt, også her sidst på efteråret.

      Slet
  3. Så deilig å se dine blomster og blader! Freckles er så flott å se på, og morsomt å se clematis som blomstrer nå. Ellers er jeg helt betatt av dine fine cyclamen 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Man bliver nok ekstra glad for de planter, som beriger os med blomster på en årstid, hvor haven ellers drosler ned. De små cyclamenblomster skal man virkelig gå helt tæt på, hvis man vil se detaljerne.

      Slet
  4. Det er da nogle forryende efterårsbede du har. Sjovt med fasanbusken. jeg var ikke klar over dens dækblade var så holdbare. Forhåbentlig får jeg en til næste år. Aflæggeren er sat i jorden. Så nu er det bare om at vente.
    De er så søde cyklamen. Og meget forskellige blomster.. Jeg har overvejet at finde nogle til mit skovbed.. Måske skulle jeg prøve at komme en tur ned til "gartneriet Spiren" ved Skælskør til foråret.
    Alle årstider har noget at byde på i haven. Man skal bare have øje for det.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Fasanbusken synes jeg ser temmelig eksotisk ud; men den har vist sig at være en ganske robust plante. Især vedbendbladet cyclamen er god til at trives under træer og buske. Der går dog lige nogle år, før den rigtig breder sig. Enig - hver årstid har sin egen charme.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Fasanbusken är väldigt dekorativ, gillar både färgen och formen och att den blommar så sent. Du har mycket som fortsatt blommar fint , Freckles är fantastisk. Och alla fina cyklamen. Testade att ha några i växthuset, de trivdes inte, tog in dem, och en ser helt ok ut, den andra har nog gett upp. Vet inte riktigt hur jag skall sköta dem, de verkar törstiga, men tror att det är lätt att vattna för mycket. Kanske skall jag prova att ha dem ute på altanen. Dina ser ut att må bra.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Maribel! De cyclamen, jeg viste billeder af, som står i potter, opbevarer jeg udendørs i et sandbed, og der vander jeg dem overhovedet ikke. Det vil sige, hvis eftersommeren er tør, gennemvander jeg dem der, fordi det er tidspunktet, hvor deres vækst for alvor begynder. Jeg synes også, det er svært at dosere vandingen korrekt, hvis de står inden døre.

      Slet
  6. Billederne med elefantgræsserne er så smukke i hver deres farveholdning. Rigtigt efterårsagtige, som man kun ser det på denne årstid.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Gad vidst, hvad der prægede efterårshaven, før græsserne gjorde deres indtog. I dag tror jeg, de er uundværlige for de fleste haveejere.

      Slet
  7. Hortensiablomsterne passer så smukt til efteråret. Der er noget tungt over de mørke, bastande blomster, og farven passer både til de gule efterårsfarver (voksplanten) og til de brune.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tunge og bastante synes jeg er en meget rammende beskrivelse af hortensiablomsterne. Det er jo ikke ligefrem positive gloser, men sjovt nok er blomsterne jo til trods for det ganske kønne og dekorative.

      Slet
  8. Hej Marie

    Spændende om din R. sinogrande klarer vinteren, arten har jo et stort udbredelsesområde, og vintre er ikke hvad de har været - så ja, hvorfor ikke?
    Alletiders introduktion til Cyclamen!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Sinogrande var simpelthen ulykkelig i sin krukke at dømme efter de nye blades farve, og vi har før med held trodset prognoserne for en stedsegrøn plantes hårdførhed.

      Slet
  9. Først og fremmest lægger jeg mærke til din søndagsrunde er foregået i solskin, det var sandelig ikke tilfældet her! Vi går rundt i mulm og mørke for tiden...
    Men det er jo dejligt at se alt det grønne du stadig har i haven suppleret med mange blomster og høstfarvet løv. Virkeligt opmuntrende! Ampelpileurt kender jeg ikke, men den ser meget fin ud og er sikkert en god bunddækker. De mange forskellige alpevioler er også fine.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Solen var kun fremme i ganske få minutter. Ellers har det været gråt i gråt. Ampelpileurten sår sig selv i grus og lignende steder og holder kun en enkelt sæson. Derfor er den nok ikke rigtig velegnet som bunddække. Den bruges i virkeligheden mest i hængende krukker, men sådan nogle har jeg ikke.

      Slet
  10. Tror det var hos dig jag hittade namnet på en frösådd buske - fasanbusken. Jag satte ut en förra hösten och den har kommit igen men inte blommat i år. Sådde massor av cyclamenfrön i veckan och nu hoppas jag på bra groning så småningom. Det är ljuvliga små skapelser :)

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid