Velkomstkomiteen

 

Når folk kommer på besøg i denne tid, bliver de mødt af en velkomstkomite omme ved vejen bestående af valmuer. Tidligere stod der en runding af skovfyr mellem de store sten; men selvom jeg brækkede lysene af hvert eneste år, blev de alligevel for ranglede og grimme og måtte lade livet for to tre år siden.

I stedet for plantede vi en gruppe cornus kelsey's dwarf, som lige nu gemmer sig omme bag ved valmuerne, og jævnede jorden ud med havekompost. Det lyder måske mærkeligt; men vi har faktisk ikke sået valmuerne. De stammer fra kompostbunken, som vi med skam at melde smider alverdens ting på, også planter, som har sat masser af frø. Derfor var vores forundring alligevel stor, da valmuerne dukkede op året efter, at vi havde ændret på bedet. Nu hygger vi os med synet, for også her sår de sig selv i store mængder.

Som overstander har vi plantet en birk med tre stammer. Den er vi også meget glade for.Da jeg tog billeder, fik jeg øje på, at der har udviklet sig blomster med mere eller mindre fligede kronblade, og jeg tænker på, om kilden mon ikke er den dobbelte, fligede valmue, som jeg viser efter collagen. Den står ganske vist kun på kompostbunken; men der stammer de andre valmuer jo også fra. 


Det er ikke kun valmuer, der trives på komposten - lige nu er det især honningurt, der dominerer.


Til sidst et billede fra firkantbedet med buskroser. Jeg har aldrig gjort mindre ved roserne end i år - ikke engang klippet dem tilbage, og alligevel har de aldrig før blomstret så overdådigt som i år.

Kommentarer

 1. Din velkomskomite er bare helt fantastisk! Valmuer er så vakre, og du har så mange fine av de. Den fylte lyse lilla på siste bilde var helt nydelig. Her har det vært så tørt at mine blomstrer mye senere i sommer.
  Flotte roser til tross for lite stell akkurat som her i år. Jeg tror den kalde våren har bare fremmet blomstringen, for alt blomstrer så overdådig i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. For en del år siden såede jeg en portion blomsterengfrø i et bed, ingen af os gad bruge til noget. Der dryssede jeg også en pose valmuefrø, og så har vi haft valmuer lige siden. Jeg har også på fornemmelsen, at det er det vejr, vi har haft, der har stimuleret blomstringen.

   Slet
  2. Valmuer har lett for å selvså seg ja, for det blir jo enorme mengder frø av de 😊

   Slet
  3. Ja, nemlig. Søren bruger komposten i køkkenhaven og er dødtræt af valmuer over det hele.

   Slet
 2. Ja jeg har jo mange valmuer, i år er de alle ens, det skyldes, at jeg kun har sået de lilla frø, de lyserøde ligger i pavillionen, opdagede jeg den anden dag, intet under at de så ikke dukker op. Jeg er godt i gang med at rykke planterne op, de fylder for meget og skygger for roserne, det går ikke. Jeg har heller ikke beskåret ret meget i mine roser i år, det lader til at bekomme dem vel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi lader dem selv om at så sig. Så glemmer vi det heller ikke😉 De er i øvrigt dejligt lette at hive op. Ja, måske kan vi konkludere, at vi skal holde igen med beskæringen af roser, hvis vi vil have mange blomster.

   Slet
 3. Smart ide at lade alle de fine valmuer stå. De pynter så dejligt i den korte tid de er der. Sikke en fin kompostbunke I har. Jeg får en enkelt vildfaren tomatplante eller skilla blomst i ny og næ men ellers er den bare kedelig. Måske skal jeg drysse lidt valmuefrø på! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, kort men smuk er valmuernes blomstring. Uha, Søren, som er køkkenhaveansvarlig, ville langt foretrække kompost uden frø frem for kompost med kønne blomster.

   Slet
 4. Hej Marie!
  Vilket välkomnande man får då man besöker er. Helt fantastiskt, och vilka vackra färger. Jag glömde så mina vallmofrön, så jag satte ner några gamla frön lite för sent. Hoppas de växer och blommar, så de kan sprida sig. De nya har jag tänkt så i höst, hoppas det fungerar. Min Rhapsody in blue och Blue for you har aldrig blommat med så många blommor som i år, likadant med Louice Bugnet. Honungsrosen står i startgroparna.
  Ha det gott /Vi har haft över 30 grader i flera dagar nu.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mon ikke du får en fin blomstring til næste år, hvis du sår de nye valmuefrø i høst. Det bliver mere og mere tydeligt, at 2022 er et stort rosenår

   Slet
 5. Sikke en velkomst. Valmuer er dejlige i alle afskygninger. Og når de står i flok som her er det bare herligt. Mine er knapt begyndt endnu, og jeg er lidt spændet på farverne. Sidste år svigtede de røde lidt, til fordel for de violette. Forrige år var det modsat.
  er honningurt lige så frøspredning villig?? Jeg har sået dem i et bed der skulle ligge stille i år, bare for der skulle være noget pænt i.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er netop så sjovt med valmuer der sår sig selv, at man aldrig kan vide, hvilke farver der kommer til at dominere. Honningurt sår sig selv utrolig villigt. Vi har sået dem en enkelt gang nok for 20 år siden, og lige siden har de været en fast ingrediens.

   Slet
 6. Det er jo det der er så tiltrækkende ved haven; man planlægger og anlægger og tænker så det knager, og så kommer der en lille selvsået ting ganske upåagtet - og sætter prikken over i'et! Jeres velkomstbed er jo netop så dejligt fordi I lader det tilfældige få plads, og sikke mange forskellige valmuer der har udviklet sig efterhånden. Alle disse former og farver gør hele historien endnu bedre!
  Her havner der også mange frø på komposten, men visse ting bliver sorteret fra, både af stauder og ukrudt. Alligevel dukker der overraskelser op med jævne mellemrum og det er af og til af de bedre, men ofte bare noget rod:)

  Tak for dejlige billeder!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla. Det er fuldstændig rigtigt, at man jævnligt får sig nogle overraskelser, når man smider alt muligt på komposten. F.eks. smider jeg gerne dårlige tulipanløg derom efter afblomstringen med det resultat, at vi nærmest har flere tulipaner på komposten end i haven. Måske lidt overdrevet, men alligevel heller ikke helt forkert.

   Slet
 7. Hei Marie.
  For en flott velkomst. Tenk et helt bed med valmuer. Det kan jeg bare drømme om. Rosene er flotte her også i år. Mange har jeg ikke gjort noe med.
  God ny uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Hanne-Lise. Roserne er bare overdådige overalt i år.

   Slet
 8. Så vackert med alla vallmorna :) De brukar inte gro hos mig. Rosorna ser otroliga ut och kanske har de gillat de sista somrarnas värme?

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er ikke alle steder, valmuerne trives; men der hvor de gør det, sår de til gengæld sig selv i store mængder. Ja, måske er det varmen, roserne kvitterer for. Uanset hvad gør de det fremragende i år.

   Slet

Send en kommentar