Oktoberfarver

 

Selvom der stadig er blomster i haven,  er det bladenes efterårsfarver man især lægger mærke til her ved udgangen af efterårsferien.  Jeg starter med papirbarklønnen/ acer griseum i dag. Hvis vi er heldige, når alle bladene at skifte farve, inden de falder ned.


I indkørslen er det vinget benved og de japanske lygter, der leverer efterårsfarver i den nederste etage; men oven over dem svæver der et stort tag af clematis rehderiana. 



I surbundsbedet er det rhododendron schlippenbachia og stewartia, der leverer farverne.

Den småblomstrede asters snow flurry er anderledes diskret. Den kommer til sin ret, synes jeg, fordi dens lange stængler ligger ud over siderne på det let hævede bed, den er plantet i. 



Dahlia pineland's Princess er den dahlia, der har gjort det bedst i år.


Denne navnløse hortensia er vores flotteste krukkeplante her for tiden.

Ingen efterårsferie uden græskarhoveder 😊

Kommentarer

  1. Ja den er da også flot den hortensia, og din papirbarkløn er fantastik. Mine benved har smidt løvet for længst, der er kun frøene tilbage, de er nu også fine. Schlippenbachii har jeg ikke held med på løvet, den smider det længe før, farverne skulle vise sig, jeg har flyttet den flere gange, men det hjælper ikke.

    SvarSlet
    Svar
    1. Efteråret er nok længere fremme på Samsø end her. Dine erfaringer med Schlippenbachii viser vel, at der sagtens kan være individuelle forskelle inden for den samme art. Det, du oplever med den, tyder i hvert fald på, at det ikke er miljøet, men plantens dna, der afgør, hvordan den reagerer

      Slet
    2. ja det har du nok ret i, den har aldrig været fantastisk

      Slet
  2. Den du kaller vinget benved er veldig fin. Jeg tenker hver høst når den står der med sine flotte farger at jeg skal få kjøpt meg en av de, men når våren kommer er det så mye annet fint at jeg glemmer den bort 😉 Din navnløse hortensia er helt praktfull, og flott dahlia også!

    SvarSlet
    Svar
    1. Vinget benved har sin glansperiode i nogle uger her om efteråret, men resten af året er den vel nærmest helt anonym. Hvis man har plads nok, og hvis efterårsfarverne er vigtigere en, så er det jo også fint.

      Slet
  3. Det er vel nok nogle skønne billeder du viser i dag, og så dejligt med masser af blomster midt i høstfarverne! Hortensiaen er virkelig besynderlig med de store randkroner på lange stilke, men den er også ret elegant og smuk i farven.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, Ulla. Ja, hortensiaen er ret speciel, men alligevel er man ikke i tvivl om, at det er en hortensia.

      Slet
  4. Sikke en papirbarkløn. Hvor er den flot! Er den gammel? Jeg overvejer den til min have :)
    Mvh. Trine

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Trine. Lønnen er mindst 25 år gammel, måske lidt ældre. I starten voksede den helt utroligt langsomt.

      Slet
    2. Ja, så kan jeg roligt plante den :)

      Slet
  5. Hej Marie!
    Din trädgård slutar aldrig att förvåna, med mängden av vackra växter, buskar och träd. Hur ni komponerat och planerat till en fin helhet. Bilderna är så vackra. Den småblommande astern är fin, skall nog försöka få in fler astrar i trädgården. Hortensian är otroligt vacker , har aldrig sett någon liknande med olika storlek på blommorna. Gulliga pumpor med härliga ansiktsuttryck.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, Marika. Nogle asters er vel nærmest invasive. Det er denne her slet ikke, og hvor mange af de andre er høje og ranglede, er denne her en bunddækkeplante.

      Slet
  6. Min papirbarkløn er også lige gået i gang. Lækkert at den venter til min benved er færdig så er der lidt stafet! Flot bed du har avet ved indkørslen. Et fantastisk syn med din clematis rehderiana som tag over benved. Jeg tror jeg vil skaffe flere Asters til haven. De pynter så fint sammen med efterårsfarverne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ikke nogen dårlig idé med sådan en efterårsstafet😊 Lisbeth på Samsø har sit hyr med sine asters, som nærmest er invasive, så de skal vælges med omhu. Men kønne er de.

      Slet
  7. Yndig den clematis. Og så på denne årstid.
    Og den ukendte hortensia er da rigtig flot og spændende. Forhåbentlig kan du overvintre den.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, ikke. Jeg kender i grunden ikke andre klematis, der blomstrer nu. Jeg lader hortensiaen overvintre i sin krukke. Så får vi se til foråret, om den har overlevet.

      Slet
  8. Hvor er jeres efterårshave smuk. Jeg falder især for bedet ved indkørslen. Der er en fin harmoni i farverne, og den klippede hæk står så skarp. Jeg håber, postbuddet tager sig tid til at nyde farverne.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Elna. Det gælder mig, at du lægger mærke til avnbøghækken; for den bliver netop klippet to gange hvert år, for at den holder sig stram.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring