nogle overraskelser og nogle cyclamen


Selvom vi har boet her i 45 år og selv har plantet stort set alle de planter, vi er omgivet af, er der alligevel jævnligt ting, der overrasker. F.eks. havde jeg glemt, at jeg sidste år gravede alle løg af efterårskrokus op og lagde dem rundt omkring ved stammen af træer, hvor de kunne ligge i fred og ro i sikkerhed for min spade og ikke alt for skyggefuldt. Nu er de dukket op og lyser blåt, når de rammes af solen.


Kattene blev også udsat for en overraskelse i går, da kaninen Coco var ude at gå tur. Putin og Nato kunne lære noget af den måde, de to slags dyr tacklede deres møde på.

Stauden aconitum Cloudy er blevet overraskende høj i år. Fordi den blomstrer oppefra og ned, ser den hele tiden frisk ud, hvis jeg da husker at fjerne de visne blomster.


Denne lille høststenbræk er altid den første til at springe ud. Oprindeligt havde vi 5 forskellige og er nu nede på to. Derfor er det en overraskelse hvert år, når den dukker op.


Det er ikke som sådan en overraskelse, at clematis Freckles sender en blomsterklase ud af drivhuset. Det overraskende er, at blomsterne skærer ud i pap, at havesæsonen går på hæld, og vinteren lurer forude. Samme budskab sender den lille koreagran, som er pyntet til jul af hjertetræets blade.


År efter år overrasker efterårsfarverne på denne lave hortensia, hvis navn jeg ikke kender. Jeg sværger, at jeg ikke har manipuleret med farven. Det er den ægte farve.

Bladene på det næste billede kunne godt ligne cyclamenblade, men tilhører en hasselurt/ asarum maximum, som jeg plantede ud for tre år siden, efter at den havde fungeret som en potteplante i en årrække. Sidste år dukkede den ikke op, så jeg regnede med, at den var gået tabt; men det var den så ikke.

Cyclamen hed. silverleaf har haft en atypisk adfærd i år. På grund af tørken sprang bladene ikke ud før blomsterne som de plejer, men da vi endelig fik en masse regn, kom der heldigvis rigtig gang i planten, og nu ligner den helt sig selv.

I 2019 såede jeg en del frø af cyclamen cilicium, som er efterårsblomstrende ligesom den vedbendbladede. I år er der en enkelt blomst i en, som også hedder silverleaf.

Etiketten til potten på det næste billede er forsvundet; men når den blomstrer om efteråret, kan der i min samling kun være tale om hederifolium eller cilicium. Når man zoomer ind på blomsterne, er det tydeligt, at kronbladene nederst på blomsten danner ligesom nogle små ører (aurikler) og det gør de ikke på cilicium. De specielle blade fortæller mig, at det sikkert er cyclamen hed. Tilebarns Greville, som jeg såede i 2020. Mysterium løst!



Til sidst nogle friske blomster i dahlier, solhat, hortensia og rose.

Kommentarer

  1. Ja den hortensia er meget speciel i løvet. Efteråret er over os, må vi erkende, så er der tid til afslapning, bare ikke så meget til mig i år :) Jeg har lige gravet min saxifraga op, den kom til at følge med noget andet ;) nu står den hos Per sammen med nogle cyklamen. En af mine ser ud som den, du har i potten. Anne er god til at så og til at forære væk til andre stakler, som ikke er god til det med at så.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, du har vist ikke tid til afslapning i dette efterår. Det er smart, at du kan bruge Per som mellemstation for de planter, der skal med til Fyn. Jeg har godt bemærket, at mange af dine cyclamen stammer fra Anne.

      Slet
  2. Hmmm , vores kat ignorer osse hønsene, og de gør det samme, når de mødes i haven. Sandt nok er der nogen der kunne lærer af dem.
    Skønne cyklamen, det er efterår i elvertøj.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er rart, at dyrene kan acceptere hinanden uden absolut at skulle slås. Ja, de er nuttede, de små cyclamen.

      Slet
  3. Så mange flotte overraskeler hos deg nå. Cyclamenblomstene er så søte, og bladene er også veldig fine. Jeg dyrker de mest for bladene, men blomstene er jo en fin bonus. Hyggelig med så mye som fortsatt blomstrer ute hos deg.

    SvarSlet
    Svar
    1. I mine øjne er hele cyclamenplanten en vellykket plante. Også de specielle frøstande er dekorative, synes jeg. Det er vel mest løvfarverne, der er iøjnefaldende for tiden, men der er da også stadigvæk blomster rundt omkring

      Slet
  4. Hej Marie!
    Den hortensian är utöver det vanliga, riktigt vacker färg. Freckles påminner mig om en Julros med prickar på blomman. Det finns en hel del som blommar fint hos dig fortfarande. Katten ser ut att vara nyfiken på Coco, fina båda två.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Marika. Nu varsles der også om nattefrost her senere på ugen. Det vil tage pynten af mange af blomsterne.

      Slet
  5. Godt at få flyttet efterårskrokus til et "spadefrit" område. De må gerne dukke op år efter år. Smuk sort Aconitum - de lyser op på en helt anden måde end de mørke som jeg har. Godt fanget med det pyntede koreagran! Sikke mange fine cyclamen du har. Jeg kunne blive forfalden til 'Silverleaf'. De må lyse flot op under træerne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, man skaber problemer for sig selv ved at lægge løg ud i staudebedene, især hvis man som jeg ikke er vild med at markere det med etiketter eller lignende. Cyclamen sår jeg hvert år, og så bliver det efterhånden til en del, selvom det ikke er alt, der lykkes.

      Slet
  6. Da jeg var ung læste jeg med begejstring Konrad Lorenz' bøger om dyreadfærd og bed mærke i et fænomen han kaldte 'borgfred'. Forskellige dyr kan leve helt fredeligt sammen i samme husholdning, mens de hurtigt ville gå til angreb på hinanden på fremmed grund. Fugle, fisk, katte, hunde og kaniner f.eks., og man har jo også hørt om gravænder der yngler i rævegrave. Dine billeder er jo et meget godt eksempel på netop det. Jeg vil ikke tro det samme kan ses i menneskeverden...
    Men dine billeder fra høsthaven er dejlige, og det må være skønt at kunne overraskes år efter år i ens egen have. Her er vore høststenbræk også i blomst efter jeg flyttede dem ud i lyset. De var forsvundet under en stor Hosta. God idé at flytte efterårskrokus ud i græsset, og tænk hvor smart med julepynt - helt naturligt:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Begrebet borgfred er nyt for mig, men jeg kan sagtens se, at det kan bruges på katten og kaninen og deres fredelige sameksistens. Høststenbræk dukker jo op af jorden temelig sent og kan derfor nemt blive overset og klemt, og det er en skam for den er jo fin, især som bladplante, selvom blomsterne også er fine.

      Slet
  7. Vilka vackra cyclamen! Det är hoppfullt eftersom jag har ett antal små krukor med olika frösådder. Cloudy var också snygg och det är extra kul med det som blommar nu. Hortensiorna får fina höstfärger - det pratar vi inte om så ofta. Höstkrokusarna är jättefina, mina var inte visat sig ännu i år. Hoppas de kommer snart.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid