Efter skybruddet


I går eftermiddag fik vi 22mm regn, og de 17 kom på en halv time, med andre ord som skybrud. Oven på sådan en omgang er det altid spændende at udforske, hvordan de store planter har reageret, om de allesammen ligger langs med jorden. Især sensommerbedet med de store græsser og stauder er udsat i sådan en situation; men vi slap nådigt, idet det kun er det høje elefantgræs Malepartus, der har lagt sig ud over plænen.


Adagio er kun havt så højt og langt mindre udsat.

Transparent kunne også have fået knækket sine lange strå; men det er heldigvis ikke sket.

Sølvaks/ stipa calamagrostis har vi flere forskellige steder. Her står den på et hjørne. Nogle få aks har lagt sig ned; men sådan  ville den gøre uanset vejret.


På det næste billede vil jeg gerne vise, hvor dan den væltede violfrøstjerne blomstrer på alle de sideskud, den har sendt i vejret. Jeg gætter på, at det er det samme fænomen, man ser, når man binder rosengrene vandret.


Green Twister har skiftet farve ligesom syrenhortensier og påskeklokker. Det mener jeg ikke, den plejer at gøre, i hvert fald ikke så gennemgribende.

Igen i år prøvede jeg at frøformere narcistobak/ nicotiana sylvestris og havde for første gang held med spiringen. Desværre var vi midt i tørkeperioden, da de var klar til udplantning, så en lille håndfuld plantede jeg i en krukke, og de er faktisk de eneste, der blomstrer. De få udplantede planter, som desforuden har blomstret, har vist sig at være langsdorffii i stedet for narcistobak, så jeg har en mistanke om at frøfirmaet har snydt med frøene. I år vil jeg derfor prøve at sanke frø af dem i krukken.Langsdorffii er fin, men den har jeg i forvejen, og den er så flink at så sig selv.


På stenbænken på gårdspladsen har jeg et lille udvalg af sedum sieboldii, som jeg synes er utroligt dekorative i krukker. I et bed kan jeg ikke lige se, hvordan man kan få dem til at passe ind.



Engletrompet investerede jeg i sidst på foråret, og i lang tid så det ud, som om der ikke ville komme blomster i den i år, selvom jeg har omplantet den to gange og været ret flink til at gøde og vande den, når jeg selv skal sige det. Pludselig satte den masser af knopper, og nu springer der jævnligt nye blomster ud. Med andre ord har jeg skaffet os et nyt vinteropbevaringsproblem.

Kommentarer

  1. Du verden, det var mye regn på kort tid. Her fikk vi 1 mm.
    Et sånt regn kalles slagregn her, for det slår jo ned både blomster og busker i et rasende tempo.
    Sedum siebldii er så fine. Jeg var optimist og plantet de ut her, men det gikk ikke godt. Nydelig engletrompet. De har noen fantastiske blomster.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var meget regn, ja, men heldigvis kom det ikke som slagregn. Sedum sieboldii er fine helt til jul, også efter at de har smidt bladene. Nu drømmer jeg selvfølgelig om, at engletrompeten bliver dobbelt så stor til næste år og fyldt med blomster.

      Slet
  2. Oj hvor har du flotte græsser. (er en bittelille smule misundelig) Jeg kan godt forstå du var nervøs over skybrud og nedlagte planter. Her har vi ikke fået en smule, bortset fra det der er i duggen. Den ligger så osse tungt langt op af dagen. Men jorden er ved at blive tør.
    De er da søde de små sedum. Men jo nok finest i krukker. Der ser man dem.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gunvor. Ja, græsser trives rigtig godt her på matriklen. Ærgerligt at I fortsat har det tørt. På kanten af et hævet bed kunne sedummerne sikkert også passe godt, for der ville man også kunne se deres specielle vækstform.

      Slet
  3. Ja det er ikke godt at skal have vinteropbevaret ret meget, spørg bare Marit :) Græsserne savner jeg, sådan nogle har jeg endnu ikke fået indført i haven, i hvert fald ikke ud over japansk blodgræs. Regn ja selvfølgelig fik vi ikke noget, det var vist mest Nordvestjylland, der fik. Jeg har set på facebook at nogle fik hagl også, det var ret voldsomt, men det slap I for.

    SvarSlet
    Svar
    1. Sjovt at det lige er japansk blodkræft, du er startet med. Den er nemlig ikke hårdfør her I haven. Det var helt sikkert Nordvestjylland, der fik regn, endda med både lyn og torden. Hvis man vil nyde engletrompetens blomster, kommer man ikke udenom frostfri overvintring.

      Slet
    2. Ja og nu er det Sydsjælland, der får regn. Man bliver glad for lidt, vi fik 2 mm i aftes ;) Engletrompet opgav jeg på Samsø, jeg havde ikke så gode overvintringsmuligheder, der var gode nok. Jeg håber min blodgræs overlever her.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Stora fina ståtliga gräs, de är riktigt vackra. Trodde vi skulle få regn idag men det kom bara några droppar. Det är lika bra det för vi har fått tillräckligt för ett bra tag framåt.
    Änglatrumpeten är mycket vacker.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi var glade for regnen i går. Så slipper vi for at vande krukker de første dage. At vande bliver mindre og mindre spændende, jo længere vi kommer hen på haveåret.

      Slet
  5. Det blev lige knap nok skybrud her, og heldigvis var der kun nogle få staudestængler der lagde sig. Du har nogle meget fine græsser. Adagio har jeg ikke set før - meget skulpturelt! Meget flot opstilling du har lavet på stenbænken.

    SvarSlet
    Svar
    1. Skybrud er vel faktisk ofte meget lokale. Adagio har en størrelse, som gør den meget anvendelig. Tak for det. Opstillinger er bestemt ikke min spidskompetence.

      Slet
  6. Jeg synes nærmest det ser ud som om haven har haft godt af regnen, selvom det måske ikke lige behøvede at komme på én gang det hele. Her har vi fået 0,1 mm, og kunne egentlig godt bruge noget mere...
    Jeg glæder mig over dine græsser har taget så pænt imod den voldsomme regn, da jeg lige selv har været afsted til Overdam planteskole og købt mig 10 nye græsser. I de tørre sæsoner vi har her er græs mit nye sats til den solrige del af haven, men det er godt at vide de også kan tåle styrtregn!
    Det er dejlige billeder fra haven Marie, og jeg nyder dine hyggelige potte-arrangementer, som altid er så smukt samstemt med hinanden og omgivelserne. Den røde sten på bænken er jo også fantastisk flot i sig selv! Græsserne er flotte med blinkende vanddråber, og violfrøstjernen får her sin anden ungdom. What's not to like!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var ikke meget regn😟 Overdam er bestemt et besøg værd, ikke kun hvis man skal handle. De forstår virkelig at vise, hvilket miljø der kan skabes med græsser. Stenbænken var en sølvbryllupsgave og skulle egentlig placeres i haven, men den blev læsset af på gårdspladsen og er aldrig blevet flyttet. Dertil er den alt for tung. For resten vil jeg gerne anbefale fladaks/ chasmantium latifolium, som er mindre dominerende end de store græsser. Jeg såede den i sin tid fra frø.

      Slet
  7. Adagio er en utrolig smuk græs, og man må sige, at den ser fin ud på trods af al regnen.
    'Green Twister' har fået en fin farve efter farveskiftet.

    Hilsen Elna

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En våd og kold rundtur.

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Aprilblomstring

plantetid