Nogle, der slynger sig, og nogle,der overrasker


Selvom september er startet med det flotteste sommerlige vejr, er der samtidig umiskendelige tegn på, at efteråret begynder at liste sig ind på os. For det første ligger duggen tungt i græsset morgen og aften, ja nogle steder bliver den vel liggende dagen lang. For det andet bliver man indviklet i spindelvæv nærmest uanset, hvor man færdes. For det tredje er mit aktivitetsniveau, hvad havesysler angår, begyndt at dykke betragteligt, hvilket for det fjerde har bevirket, at jeg går flere ture rundt på gange og stier uden at lave en pind ud over at nyde septembersceneriet. For det femte er sneglene dukket op igen, ikke i voldsomme mængder, men alligevel i et omfang, så jævnlige tjek er en god ide.For det sjette og sidste er der en helt speciel og udefinerbar stemning over de travle lyde fra markerne omkring os. Det kunne godt være den søndagsstille ro, som Alex Garff skriver om så smukt i sin septembersang.


I dagens indlæg har jeg haft fokus på nogle spinkle, klatreplanter rundt omkring i haven. Klatrende stormhatte i forskellige varianter og forskellige voksesteder er næsten lige så spinkle som spindelvæv. Den første bor i  magnolia grandiflora og har brug for lidt hjælp for at arbejde sig til vejrs.
Aconitum vilmorinianum

Den næste har fået en jernlænke at klatre.
Aconitum sungpanense White Wine

Aconitum hemsleyanum deler stativ med clematis Aljonushka og forvilder sig også over i Munstead Wood.  Noget af en rodebutik faktisk, men også ret hyggeligt.



Den sidste er en frøvariant af hemsleyanum og næsten afblomstret. 
Aconitum hemsleyanum Red Wine

Codonopsis/ snerleklokke såede jeg før Brexit i mange forskellige varianter. I dag har jeg tre forskellige tilbage, og de to af dem vokser i haven og lader til at trives godt. Den ene slynger sig op i et træ, mens den anden har et stativ at boltre sig i. I modsætning til de klatrende stormhatte, hvis stængler er temmelig stive, er disse codonopsis vaskeægte slyngplanter, som bare lige skal hjælpes væk fra jorden for at få gang i klatringen. Sammenlignet med storblomstrende klematis er deres små klokker mere end diskrete.

Codonopsis lanceolata og rotundifolia var. angustifolia

Clematis viorna kan også være med, når det handler om små klokker.


Nu til overraskelserne: pileurten Painter's Palette bærer absolut ingen spor af tørke; men overraskelsen var en lille frøplante, der er dukket op i skyggen under planten. Jeg havde ikke forventet, at stauden kunne frøså sig selv, hvorfor ved jeg egentlig ikke, for den blomstrer flittigt hvert år.


Beesia calthifolia er ligesom snerleklokkerne en diskret plante. De skinnende hjerteformede blade og de bittesmå stjerneformede blomster omgivet af frøbælge skal man tæt på for virkelig at nyde synet af.

Dens nabo er en fodblad / podophyllum aurantiocaule, og det er der, den næste overraskelse kommer. For se bare de mange frugter, der gemmer sig under de flotte blade.  Det er første år, den har produceret frugter i så store mængder.


Den sidste overraskelse fik jeg i skovhaven. En kærmindesøster syntes, dens voksested var for solrigt, og blev derfor flyttet om i skovhaven, hvor en kædebregne desværre ikke dukkede op sidste år. Måske har spaden vækket den af sin dvale, for faktum er, at den nu har sendt to af sine flotte blade op og sikkert gerne vil have pladsen tilbage.

Kædebregne/ Woodwardia unigemmata og brunnera Sea Heart 

Kommentarer

  1. Jeg nyter din høsthage selv om jeg ikke gå der selv. Dine klatrende hjelmer er så flotte. Du er heldig som har fått sådd de. Den hvite er spesielt fin synes jeg. Ja, det var mange frukter på ditt fotblad. De er også dekorative på denne tiden.

    SvarSlet
    Svar
    1. De er sjove, synes jeg, de klatrende stormhatte, sikkert fordi de ikke er ret iøjnefaldende, så man skal gøre sig lidt umage for at få øje på dem. Ja, nu begynder de forskellige bær at blive synlige.

      Slet
  2. Sikken en masse klatreplanter du har. Det er vel ok at trappe ned nu, jeg går også mest rundt og nyder det. Jeg har ikke set snegle her i haven endnu, nå det er ikke helt sandt, jeg har set en og slået ihjel. Jeg besøgte en rosenbekendt i lørdags, de havde mængder af voldsnegle, det blev jeg lidt chokeret over.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, klatrende planter kan der altid findes en plads til. Alle former for snegle bør holdes ude af haven efter min mening, omend jeg ingen erfaring har med voldsnegle.

      Slet
    2. Det har jeg heldigvis også. Men jeg vil lige kommentere på din Magnolia grandiflorum, sikken en stamme den har fået, spændende at se, hvordan min bliver.

      Slet
    3. Søren synes, den er blevet stammet for meget op, men ellers kunne den ikke passe ind der, hvor vi plantede den, med de lange grene, den havde lavet. Jeg synes nu også, den er rigtig fin.

      Slet
  3. Hej Marie!
    Dina Stormhattar är mycket fina. Tänker på en hjälm på en gammaldags riddare då jag ser blommans form. Den vinröda är en riktigt fin färg. Clematisens klockor har också en vacker form. Sista bilden är fin, härlig färg på bräknen, lyser som brons.
    Vi har haft en fin solig vecka, men det känns i luften att vi går mot höst.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
  4. Hjelme eller renæssancesko, det er nok forskelligt, hvorden vi ser aconitums blomster. Bregnen er virkelig fin, så jeg fryder mig over, at den er dukket op igen.

    SvarSlet
  5. Hvor er de yndige, de fine slyngler. Utroligt så mange forskellige stormhatte der egentlig er. Og clematisblomster osse .
    Frølinger kan dukke op hvor man mindst venter det. Derfor luger jeg altid med fingrerne og næsen i jorden. Sjovt med en ny Painter Palette. Spændende om den er mage til moderplanten.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg nok blevet bidt af en samler, når det handler om klatrende stormhat. Jeg samler endda frø fra dem, hvilket jeg ellers ikke har for vane. Den lille føling ligner umiddelbart moderplanten, så jeg håber.

      Slet
  6. Jeg forstår sådan set godt du bare trisser rundt og suger indtryk til dig når du har så meget fint og yndigt at se på. De mange slyngende planter giver et dejligt præg af nonchalance, og så længe der er sådan en fin harmoni er der vel ingen grund til at 'gøre' noget - andet end at nyde.
    Hyg dig med dine slyngveninder!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo tak, Ulla. Vejret er jo forrygende, og ukrudtet får lov at blive stående; for jeg hader at skumsvede i solen. Men krukkerne skal vandes, det slipper jeg ikke for.

      Slet
  7. Det er en dejlig tid at slentre rundt og nyde haven i den sidste rest af sommerens solskin. Det er nogle fine klatreplanter du har. Jeg har altid tænkt på klatreplanter som store Clematis og roser som fylder hele stativer. Men det er en fornøjelse at se de lette Aconitum dele pladser med andre planter. God ide!

    SvarSlet
    Svar
    1. Spindelvævet er det eneste minus ved at slentre rundt i haven :-) I år såede jeg ærteblomster for en gangs skyld; men dem er jeg simpelthen ikke i stand til at vise rettidig omhu, så de er endt som en uskøn rodebutik uden ret mange blomster.

      Slet
  8. Jeg lader det også gro lidt vildt i haven på denne årstid. Vi er gået ind i efteråret, og det bærer naturen jo præg af, og jeg synes heller ikke, at haven behøver at være så trimmet.
    Man må sige, du udnytter din have i flere etager. Klatrende stormhatte kender jeg ikke, men de ser ualmindelig yndige ud.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er nu også en vis hygge over de visne, brune blades raslen, synes jeg, og i de rette mængder er de da også dekorative. Nogle af de klatrende stormhatte har været en del år om at udvikle sig; men hvis de skal konkurrere med en busk eller et træ om næringen, er det nok ikke så underligt.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En våd og kold rundtur.

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Aprilblomstring

plantetid