Farvel klorofyl

Midt på sommeren, da træerne begyndte at opføre sig efterårsagtigt ,og bl.a. hjertetræet nogle steder simpelthen smed bladene, var vi mange, der var bekymrede for, at vi ville gå glip af de gyldne og mættede efterårsfarver, en bekymring, der har vist sig at være totalt ubegrundet, for sjældent har efteråret været flottere end i år, hvilket masser af blogindlæg rundt omkring vidner om. Måske falder bladene dog lidt hurtigere, end de plejer, på trods af det stille vejr.
På gårdspladsen er det cornus eddies white wonder og tulipantræet/liriodendron tulipifera, der lyser op.


               
Som mange andre lægger jeg visne blade i bedene som vinterdækning, og mange gange har jeg været nødt til at fjerne dem igen om foråret, fordi de ikke var blevet omsat. I år har jeg derfor taget Søren i ed på, at han skal findele en del af bladene ved at køre henover dem med plæneklipperen. Det har vi før gjort med henblik på at lave bladmuld, og jeg er ret sikker på, at det så ikke vil  blive nødvendigt at fjerne bladene igen om foråret.

skovhaven

Forrest i skovhaven står et fuji kirsebærtræ/ prunus incisa Kojou-No-Mai med løv, der flammer i alle efterårsfarverne.

 D. 22. april så den samme udsigt sådan her ud - fantastisk lille træ!

Det er interessant at iagttage, hvor forskelligt farvepigmenterne fungerer i forskellige planter. Lige nu har bladene alle de fantastiske efterårsfarver, fordi klorofylet bliver nedbrudt, og der ikke produceres mere; men hvorfor ser man flotte, nye rødbrune skud om foråret f.eks. på en del bregner? Er det mon, fordi klorofylindholdet på det tidspunkt endnu ikke er højt nok til at gøre bladene grønne???
Woodwardia unigemmata herunder begyndte at udvikle nye blade, da den kom frem i lyset fra sit skyggeeksil, efter at temperaturerne var faldet. Nu har den sjovt nok tre blade med tre farvetoner: rustrødt, olivengrønt og grønt.

Pinus contorta Chief Joseph hører til den specielle gruppe af 'stedsegrønne', der bliver gule om vinteren, og forleden bemærkede jeg, at processen så småt var begyndt. I starten af september så den lidt trist ud med de gamle, brune nåle inderst på grenene.

Et sikkert efterårstegn er også, at tomatplanterne begynder at give plads til andre ting i drivhuset.  Nu kan man nyde blomstringen i oxalis massoniana.

Og clematis freckles er fuld af blomster. Selvom den beskrives som vinterblomstrende, starter den altid blomstringen ret tidligt om efteråret.

Kommentarer

  1. Så flotte farger hos deg nå! Det er et stille fyrverkeri i hagen som tones ned nå. Ditt lille tre er dekorativt flere ganger i løpet av året. Frecles er jo helt skjønn. Det virker nesten naturstridig at den blomstrer nå :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Et stille fyrværkeri - det beskriver sceneriet helt perfekt. Nu hvor tomatplanterne er væk, synes jeg, det virker ret naturligt med blomster i freckles

      Slet
  2. Nej vi kan ikke klage over farverne i år, trods sommerens tørke er alt så smukt, men du har ret, det går lidt for hurtigt, at bladene falder ned.
    Min prunus incisa Kojou-No-Ma er ikke så stor som din, men jeg har bemærket de smukke farver.
    Ja hvorfor har nogle af de nye skud om foråret samme farve som om efteråret, det kunne være interessant at vide. For en god måneds tid siden klippede jeg i parykbusken, straks fik den nye flotte rødbrune skud og i øvrigt med nye parykker til følge næsten som var det forår.

    SvarSlet
    Svar
    1. Når temperaturen daler om nogle dage, er det spændende, hvor længe det smukke løv bliver hængende. Det var imponerende, at parykbusken oven i købet nåede at danne parykker.

      Slet
  3. Hej Marie!

    Jag litar inte alltid på mitt minne men nog är jag av den åsikten att här har vi aldrig haft en sådan sprakande höst som i år. Gäller både trädgård och natur. Bladen har hållit sig kvar ovanligt länge eftersom vi inte haft någon riktig köldknäpp ännu, just nu har vi 16 grader, mulet väder. Det är inte vad vi normalt har denna årstid.

    Trevligt att få se en bild på `Chief Joseph, har velat ha den ända sedan du visade den för flera år sedan. Har även beställt den genom min favoritplantskola som specialiserat sig på barrväxter men han har inte lyckats få tag på den. Hur som helst, jättefin planta med de långa gulnande barren.

    SvarSlet
    Svar
    1. For tre år siden havde vi en enkelt superflot oktoberdag, og det kan jeg tydeligt huske, fordi jeg var med til at arrangere en fætter-kusine fest på dagen, men en længere periode med sådan et vejr kan jeg heller ikke mindes. Jeg glæder mig til, at Chief Joseph lægger en etage på væksten.

      Slet
  4. Hej Marie

    Super flotte billeder - sikke farver! Ja dette efterår er så sandelig specielt...
    En anden mulighed for den røde farve på mange af forårets nye skud kunne være: At det er smart. rødt er advarselsfarve og det er dumt at blive spist af en sulten hjort...

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, advarselsteorien er der vist nok et vist belæg for rent videnskabeligt. Men det jeg har læst, handler om efterårsfarverne og går på, at de skal få insekter til at afholde sig fra at lægge æg på bladene.

      Slet
  5. Hei Marie.
    Nydelige farger nå om høsten. Vi har ikke hatt så fint høstvær her hos oss. Men nå skal vi få se sola i to hele dager. Nydelig clematis.
    Ha det godt.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mærkeligt, for jeg har lagt mæke til, at vi ofte har nogenlunde det samme vejr. I dag har vi børnebørn på ferie, og så er det guld værd at have godt vejr.

      Slet
  6. Vakre høstfarger i hagen din, det er herlig å følge med på variasjonen i høstfargene.
    Nydelig klematis du har..

    Klem, Ida

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Ida. I det lave sollys gløder farverne ekstra meget.

      Slet
  7. Hej Marie!
    Vilken färgprakt, dina löv är en riktig färgpalett, vackra lila toner. Clematisen Freckles är vacker. Har du den i kruka?
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, man tænker på gyldne farver, når man tænker på efteråret, men lilla fylder også rigtig meget. Klematis den er plantet i jorden i drivhuset.

      Slet
  8. Beautiful autumncolours in your garden. I love the Clematis cirrhosa 'Freckles', I grow it in the greenhouse like you and indeed it's already flowering. Good idea to go over the leaves with the lawnmower.

    SvarSlet
    Svar
    1. Thank you. It's a pleasure being able to enjoy Freckles in the greenhouse, and it is a prolific flowerer.

      Slet
  9. Kære Marie
    Det er bestemt et farvesmukt efterår. Det har vi næsten også fortjent efter den sommer ;-)
    Din cornus er særligt kraftig i farverne, synes jeg, mens det lille fuji-træ er flot, fordi det er så smukt flere gange på en sæson.
    Vi får vist dejlig sol igen i dag. Jeg kan godt lide vejret som det var i går og formentlig også i dag: Tørt, med høj klar himmel med sol og en snert af kølighed. De foregående dage med mere varme var ret fugtige her hos os. Men skønt er det :-)
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Din vejrbeskrivelse rammer helt plet! Vi har børnebørn på ferie, og så er det guld værd, at noget af krudtet kan fyres af uden døre. To meter høj efter 10 år kan det lille kirsebærtræ blive, så vores er ved at være tæt på sit maks. Jeg skal huske også at vise det til vinter, når man ser de zigzagformede grene i silhuet - det er nemlig også et smukt syn.

      Slet
    2. Ja tak, for det er da et interessant lille træ.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Hvad er du for en fætter?