Stof til eftertanke

Det giver stof til eftertanke at læse om, hvordan norske og svenske havebloggere begynder at gøre klar til vintersæsonen og allerede nu har flyttet de sarte krukkeplanter inden døre.  Efterhånden har vi en del agapanthus i krukker, som skal samme vej, men især to af dem blomstrer stadigvæk fint, så jeg håber, at i hvert fald oktober går, før de skal bringes i sikkerhed for frosten.
Den mest imponerende er Jack's Blue, som fik sin første blomst midt i juni og stadigvæk sender blomsterknopper i vejret.


En anden ihærdig blå plante er Roguchii. I modsætning til de storblomstrende klematis har blomstringen været kontinuerlig, ikke noget med første og anden blomstring.

Clematis rehderiana er først lige sprunget ud. Nok er den sentblomstrende, men udspring i oktober må helt sikkert tilskrives den tørre sommer, så i grunden er det imponerende, at den ikke simpelthen er visnet ned.


Så er der den bunddækkende clematis jouiniana praecox - to kvadratmeter dækker den i hvert fald. Hvis der kommer en plante i vejen, kan den finde på at sende sine ranker i vejret, og på nettet har jeg set billeder, hvor den er plantet, sådan at den klatrer op i en stedsegrøn hæk.  Det er i grunden fikst fundet på.     
   

De bunddækkende integrifoliatyper har jeg købt flere små, billige stiklingeplanter af på plantemarkeder. Denne her viste sig at have en nydelig blå stribe, da jeg gik tæt på blomsten.

Noget mystisk er sket med denne fasanbusk/ leycesteria formosa. I modsætning til de andre, vi har, er den kommet uskadt gennem tørken og står med friske blade, hvor de andre buske længe har set visne og kedelige ud. Det mærkelige er bare, at bladene er blevet grønne i år, selvom busken er født med gule blade.

Forskellige blomster der bød sig til.

 Selvom der er en del blomster rundt omkring, når man kigger efter, fornægter efterårsfarverne sig ikke. Kigget fra indkørslen og ind i skovhaven domineres helt af vinget benved/ euonymus alatus compactus, selvom der er også mange andre farvenuancer.

Det samme motiv set fra siden inde fra kontorvinduet.

Kommentarer

  1. Så vakre bilder fra hagen din akkurat nå! Ja, vi som bor mer mot nord enn deg må forberede oss på det som vi vet kommer. Med sist vinter friskt i minnet så må en bare ta sine forhåndsregler. I går så jeg også en siste blomst her på Roguchii, og den er jo bare helt enestående i blomstring. Utrolig lekker din integrifolia med blå stripe :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Der var du ellers hurtig, Marit. Ja, i det centrale Jylland er der allerede blevet målt -0,3 graders nattefrost, ikke meget, men alligevel en advarsel om, at frosten pludselig kan blive en realitet. De små klematis viser gang på gang deres værd.

      Slet
  2. Hej Marie!
    Min Agapanthus slutade blomma för ett tag sedan, den har blommat fint, vill gärna övervintra den, så den hamnade inne i huset. Kanske blir det för varmt, men det är värt ett försök. Dahliorna tog frosten för en vecka sedan, och nu är de klara för vinterförvaring. Du har mycket fint som blommar, och din benved lyser upp, en fantastisk färg.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marika! Ja, dit haveår er skruet anderledes sammen end det danske. Jeg ved faktisk ikke, om det kan blive for varmt for agapanthus, men hovedsagen er selvfølgelig, at de opbevares frostfrit. Anonym i 11 måneder er benveden, men så tager den ellers også revanche.

      Slet
  3. Hei Marie.
    En vil jo ha plantene ute lengst mulig. Vi har nok litt kaldere klima her enn dere. Må nok skaffe meg en blå agapanthus til neste år. Den hvite har blomstret mye. Nydelig clematis. En glemmer lett at clematis også kan brukes som bunndekker.
    Fin dag til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, planterne skal nå at få så meget lys som muligt, inden de skal i vinterhi. Bortset fra blomsterne er der også det plus ved at bruge klematis som bunddække, at de ikke breder sig invasivt.

      Slet
  4. Hej Marie

    Ja, Uha inat var der frost langt ned i Sydsverige - og der var snefnug først i fronten der passerer over ops nu, det er en varmfront og de lover lunere vejr i næste uge.
    Du har meget flot i blomst nu - Er det en tidsel den til venstre for P. vialii?

    Ha en dejlig torsdag

    SvarSlet
    Svar
    1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

      Slet
    2. Ja, jeg bemærkede også, at der meldes om lunt vejr i næste uge. Sjovt nok er vialii omgivet af to tidsler, nemlig cirsium purpuratum og berkheya purpurea.

      Slet
  5. Jeg har end ikke tænkt på, at noget skal flyttes ind endnu, men her er jo også mere lunt.
    De der bunddækkende clematis kunne jeg godt blive fristet af. Mine fasanbuske tog ikke skade i tørken, men de står også det mest fugtige sted i haven. Jeg bliver da i tvivl om, om den jeg fik fra jer er med gule blade, eller har I flere?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er også lidt trist at flytte planterne ind længe før, det er nødvendigt. Vi har tre fasanbuske, og de er allesammen gule, eller var det til i år :-)

      Slet
  6. Sikke nogle fine clematis :)
    Her er der stadig ikke mange efterårsfarver. Min rådhusvin er først nu begyndt at få lidt gule kanter på bladene.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, er de ikke skønne! Vinen er simpelthen så flot, når først den har skiftet farve.

      Slet
  7. Oh-la-la! Smukt ser det ud. Jeg har plantet en blå og en gul småblomstret Clematis i år, og de har begge kvitteret med blomstring, så dem kan jeg også anbefale. Og ellers må vi da håbe frosten lader vente lidt på sig, så vi kan nyde krukkerne et par uger længere. Dine Agapanthus ser jo livskraftige ud.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Ulla. Efteråret har en del at byde på, måske ser man det bedst, når man er kommet lidt op i alderen. Jeg håber bestemt også, at frosten lader vente på sig.

      Slet
  8. Det smukke efterårskik er betagende og det er Clematis rehderiana altså også, det var godt den besluttede sig for at gennemleve tørken :-)
    Det er utroligt som dine Agapanthus står flot med både blomster og blade. Mine som står på altanen er for længst færdige og skal i den grad rykkes ind og beskyttes for her er der faretruende køligt nogle dage.
    Jeg tænker meget på at sæsonen er færdig og at pakke sammen og jeg har købt ind til at begynde på det i efterårsferien, men jeg har jo heller ikke så meget andet at gå op i for tiden :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Efteråret rummer på mange måder både en afslutning og en begyndelse, det oplever jegji hvert fald, og det må vist gælde i ekstrem grad for dig i år. Jeg tror i grunden også, at Jack's Blue er en specielt kraftig og længeblomstrende agapanthus. Dertil kommer, at den vist nok også er vintergæk.

      Slet
  9. Hej Marie!

    Ja, vår säsong här längre norrut är något kortare, jag skulle önska att själva hösten fick lite mera tid på sig för jag har alltid gillat hösten med svala temperaturer och så de fantastiska höstfärgerna som din trädgård nu visar upp.
    Mycket tjusigt med varierande bladfärger och med inslag av barrväxternas djupa grönska.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid