mørke tider

- er det blevet, og jeg sender (på bedste royale vis) en medfølende tanke til det arbejdende folk, som ikke har en chance for at se solen eller bare dagslys i arbejdsugens løb.  Kulden har jeg det ok med; men manglen på lys bliver i længden noget af en belastning.
I haven er det efterhånden småtterier, der kan findes i jagten på nye blomster. Den blå kløver/ parochetus communis overvintrer jeg nogle store planter af frostfrit, men tager også chancen med denne her.

Den har overtaget pladsen fra en fruesko, som jeg ikke havde held med, selvom jeg forbedrede jorden efter alle kunstens regler og bildte mig ind, at jeg havde fundet det allerbedste plantested. Kløveren har jeg meget mere tiltro til.

Burgundy Ice står nordvendt og har startet en meget sen blomstring. I betragtning af det sene tidspunkt er blomsten ganske nydelig, og knopper er der masser af.


I drivhuset blomstrer de små narcisser og sender med mellemrum blomsterknopper op. De kunne godt klare sig udenfor i sandbedet; men det er meget hyggeligere at have dem på en hylde i hovedhøjde inde i drivhuset.
Narcissus cantabricus ssp. foliosis

I løbet af de næste dage bliver vi nok nødt til at flytte de sidste frostsarte planter ind i drivhuset og sætte bobleplasten op. Desværre bliver resultatet, at det ikke længere er nær så hyggeligt at besøge drivhuset. Everred er en af de planter, som skal indenfor.

Trods kulde og mørke har haven masser at byde på, bare man indstiller optikken efter det, f.eks. ting som bregner og rhododendron og bladformer generelt.
mosbregne/polysticum setiferum

Hjortetungebregne/ Phyllitis scolopendrium 'Cristatum' på en baggrund af lungeurt

Mangeløv/ dryopteris  ukendt art

kongebregne/ osmunda regalis

Rhododendron roxieanum oreonastes

bjørnetidsel/ acanthus mollis Hollard's Gold

 cyclamen hed. silver cloud sammen med sorte slangeskæg/ophiopogon

fodblad/ podophyllum versipelle sammen med mosebunke/ deschampsia cespitosa

olieplante/ ricinus New Zealand Purple og hortensiafrøstande

Kommentarer

  1. Lækre farver du har med cyclamen og slangeskæg. Og igen med olieplanten og hortensiaen. Som du siger kan man sagtens finde smukke ting, hvis man retter kikkerten de rette steder hen :-)
    Og så må jeg da også lige sige, at den blå farve er meget opsigtsvækkende på denne årstid. Flot.
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Man kan vel ikke tillade sig at sige, at blomster er noget opreklameret skidt, og da slet ikke på en haveblog 😏 Alligevel vil jeg påstå, at der er så mange andre spændende facetter, som vi er tilbøjelige til at overse, mens blomsterne dominerer billedet.

      Slet
  2. Tack för rundvandringen i din spännande trädgård Marie! Du har alltid något tjusigt att visa upp. De små blommande narcisserna är ju förtjusande, jag blir glad bara av att titta på dem.
    R. `Ever Red´ en mycket vacker Rhododendron, jag kommer ihåg för ett antal år sedan när den blev så populär här och alla köpte den, dock inte jag. Den är inte härdig här, kanske inte ens hos dig eftersom du tar in den till vintern. Den finns nog inte kvar i någon av trädgårdarna. Det går inte att utmana ödet hur långt som helst.

    Ditt exemplar av R. roxieanum var. Oreonastes är snygg där den står med synliga stammar, en av de finaste Rhododendron enligt mig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, narcisserne lyser op i en mørk tid. Jeg har kontaktet Glendoick om Everred, og de svarede, at planten helt generelt har et hårdførhedsproblem, og at de arbejder på at producere en forbedret version. Roxieanum er også en af mine favoritrhododendron, og modsat de fleste af os mennesker bliver den kun smukkere med alderen.

      Slet
  3. Hvor er det dejligt at se din Acanthus så stor den er blevet.Mine er stadig ret små, da jeg 'splitter' den ad af og til.
    Hilsen
    Anne Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Den må blive flot til næste år. Jeg gik ud fra, at den havde pælerod og derfor var meget vanskelig at dele.

      Slet
  4. Jeg fikk nesten åndenød av din Rhododendron 'Everred'. Hvor har du fått kjøpt den? Siden du tar den inn så tåler den nok ikke mye kulde ;)
    Den var utrolig vakker.
    Lekkert med cyclamen og slangeskjegg!

    SvarSlet
    Svar
    1. Everred købte jeg i Skotland hos planteskolen Glendoick, men det ser ud, som om Jespers Planteskole i Holstebro har den. Desværre er den ganske rigtigt ikke hårdfør.

      Slet
    2. Så synd, men den var utrolig flott! Du viser så mange fristelser som jeg ikke klarer å motstå ;)

      Slet
    3. Ja, det er ærgerligt, at den ikke klarer vores vinter. Men andre rhododendron med røde blade har vel det samme problem i et vist omfang.

      Slet
  5. Hej Marie

    Ja jeg mente også at Acanthus havde 'pælerod' - i år blomstrede den ikke, men har åbenbart sendt udløbere ud, som de sidste måneder er dukket kraftfuldt op sådan en pæn meter fra hovedplanten...!
    Flot podophyllum min holdt også forbløffende godt i år - men har da længe været visnet bort.
    Dine Narcisser minder i forme om de jeg prøver i Sverige nu.

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, acanthus skal man ikke fortryde plantningen af, for den er megabesværlig at fjerne helt. Narcisserne er jeg holdt op med at plante ud. De trives simpelthen dårligt i vores lerjord. Versipelle har gjort det imponerende godt, ikke mindst når man betænker den lange tørkeperiode.

      Slet
  6. Gode plantesammensætninger kan virkelig højne et bed, og her tænker jeg ikke bare på blomster, der klæder hinanden, men mindst lige så meget på blade. Et godt eksempel er Cyclamen og slangeskæg. Og så passer den lysegrå træstamme fint til bladene.
    Den lille Narcis er altså bedårende.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har du ret i, og bladkombinationer er jo også mere langtidsholdbare. På en måde er det en fordel at have narcisserne som potteplanter, for man ser dem meget bedre på den måde.

      Slet
  7. Ja men du har ret, der er stadig masser at nyde derude, men det grå mørke får os ikke til at have lyst til at gå derude ret længe, sådan er det med november. Vi sætter lys op og nyder det i stedet, selvom vinden får dem til at flagre noget rundt derude. Solen ser vi ikke meget til, slet ikke i dag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, der var nul sol i dag, men meget kulde. Så er der mere hyggeligt foran brændeovnen.

      Slet
  8. Hei Marie.
    Du finner mye flott når du vandrer rundt med kameraet ditt. Her har vi ikke hatt mye sol siden august, så hagen er preget av det. Litt finnes der enda, selv om det begynner å minke. Oljeplanten skal jeg prøve å få tak i til neste år.
    God helg til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Uden solen kommer haven let til at se grå og trist ud i november, ingen tvivl om det. Olieplanten har jeg sået fra frø.

      Slet
  9. Hej Marie!
    Ser helt fantastiskt ut i din trädgård, stor skillnad mot hur trädgården ser ut hos mig i november. Den lilla klövern har en vacker blå färg. Sökte information om din fina oljeplanta Ricinus New Zealand, men hittar inget på svenska sidor. Förmodligen är den inte härdig här. Otroligt vacker i både färg och form. Idag är det -5 och rimfrost, riktigt vackert. Det blir fort mörkt precis som du skriver, lite snö skulle göra världen lite ljusare.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, et lag sne ville gøre en enorm forskel. Olieplanten er heller ikke hårdfør i Danmark, den skal sås hvert år.

      Slet
  10. Så läckra blad och färger du visar här :) Kommer på att jag inte vet var min sådd av fotbladet versipille tagit vägen. Lycka till med invintringen av växterna.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Carina. Din versipelle dukker sikkert op til foråret, når der varme i luften igen.

      Slet
  11. Hvor er det en smart plads du har til den blå kløver, her er den både til at finde og beskyttet fra gummistøvlefødder her i efterårshaven - genialt!
    Jeg VIL simpelthen have små narcisser som dine i mit nye drivhus. Og til sidst - skøn skøn blanding med sort slangeskæg og cyclamen :-)
    P.S. tak for dine betænksomme tanker mht. arbejdstider og novembermørke, det er nemlig dødsygt..

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring