Vores læhegn

Foranlediget af Lisbeths  indlæg om deres læhegn rundt om haven og kommentarerne til dem, hvor bl.a. begrebet bundlæ har været oppe og vende, har jeg lavet et indlæg om, hvordan vores læhegn er bygget op.  Mens Lisbeth skal bruge mange indlæg til sin tur rundt i sit varierede hegn, kan jeg klare hele turen på et enkelt indlæg😊

På nettet fandt jeg dette luftfoto af gården.  Som man kan se, er vi pakket godt ind i træer på alle fire sider, og grunden er tæt på at være 100% kvadratisk med 100m på alle 4 sider.  Der er 500 skridt rundt i læhegnet - det ved jeg helt nøjagtigt, fordi jeg jævnligt går turen for at komme op på de obligatoriske 10000 skridt om dagen.

1 Læhegnet mod vest var blevet for åbent og forfaldent, så i 1996 fældede Søren de mest medtagne seljerøn ud mod marken, og  Hedeselskabet plantede tre supplerende rækker bestående af naur, hvidjørn, eg, ask og røn og med ammetræer i form af grønel og almindelig el. Senere i 2003 fældede vi de forfaldne mirabełletræer på indersiden af læhegnet og erstattede dem med den beplantning, der ses på billedet og tegningen herunder. ( Hvis man zoomer ind, kan man sagtens læse det).
Til højre i billedet kan man se avnbøgehækken med skovhaven på den anden side, som igen er afgrænset af en bøgehæk ind tmod selve haven, så haven er alt i alt godt beskyttet mod vestenvinden, som ofte kan være hård.
 


2. Mod nord er der seljerøn yderst, de store stammer er ahorn og eg, og så kommer vores enorme bøgehæk. Her har vi ikke plantet nyt, bortset fra at Søren har forlænget bøgehækken, så den når hele vejen mod øst.

3. Mod øst er køkkenhaven afgrænset af et 70 år gammelt mirabellehegn, som Søren slås med hvert år. Stammerne er ved at være ubehageligt kraftige, så det er et hårdt, men nødvendigt arbejde at beskære dem.

4. Mod syd og sydøst plantede Hedeselskabet i 1996 et nyt seks rækkers læhegn, som ses herunder både fra øst og ude fra vejen mod vest.

5. Langs med indkørslen ud mod vejen har vi et traditionelt læhegn hovedsageligt bestående af syrener, men med enkelte andre prydbuske som  guldregn, uægte jasmin  og rosa multiflora. Her har vi plantet enkelte nye syrener, hvilket ikke er så enkelt, som man umiddelbart skulle tro. De uforædlede syrener trives fint, men sætter masser af rodskud, mens de forædlede, som vi helst vil have, har  vist sig at være svære at få til at trives.

Sådan ser læhegnet ud i starten af juni og set nordfra.

Og om kort tid vil vintergækkerne lyse op i græsset langs med hegnet.


Det var hele turen på 500 skridt med bundlæ hele vejen rundt. Mod syd  vil hegnet sikkert snart blive ret åbent, hvilket imidlertid ikke vil blive det store problem for  livet i haven , idet det er avlsbygningerne, der ligger lige indenfor. Vi holder begge to meget af at gå turen rundt i læbæltet, og det gør f.eks. rådyrene tydeligvis også.

Kommentarer

  1. Jeg længtes efter at se vintergækker som du viser. Jeg har osse store tæpper med dem og erentis diverse steder.
    Læbælter er et af de bedste steder at lave "vildhave". Til stor fornøjelse for dyr, fugle og mennesker. Og der er sjovt at se hvor forskellige de er.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det ser jeg også frem til, og jeg holder også meget af at have nogle områder, som kan betegnes som en vildhave.

      Slet
  2. Så fin tomt dere har som er helt firkantet. Jeg forstår godt hvorfor så mange i Danmark har lehegn, for dere har jo mye vind. Fint med store mengder snøklokker i utkanten av det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, her i Vestjylland har vi masser af vestenvind især, som vi er nødt til at tage hensyn til.

      Slet
  3. Hej Marie

    Så udsat som du bor giver det god mening med god læplantning - det er jo som en blandet skov rundt om husene.
    Egentlig er indkørslen den mest dekorative også nu:)

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Ingen tvivl om at læplantningen er en nødvendighed. At det så også er en særdeles dyrevenlig del af haven, er kun et ekstra plus.

      Slet
  4. Hvem der bare havde sådan et læhegn hele vejen rundt om haven. Men hvis vi skulle have det om vores parcelhushave, ville der ikke blive noget tilbage til den egentlige have😟. Det fremgår af fotoet, at landbrugsbygningerne fylder meget på grunden. Med så mange store bygninger, har I da virkelig meget at vedligeholde - foruden en stor have, som skal holdes.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tænker nok på læhegnet som indpakningen, og det ville ikke være så fedt at ende med indpakningen og ikke noget indhold, det kan jeg godt se. Bygningerne fylder da en del, men hvis billedet var taget nordfra, ville de nok virke mindre dominerende

      Slet
  5. Hei Marie.
    Med så mye vind er det ikke rart at dere må plante le. Flott tomt. Med flere bygninger og stor hage blir dere ikke arbeidsledige.
    God helg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, arbejdsløse bliver vi ikke. Vi trives heldigvis med det.

      Slet
  6. Spændende at høre om jeres læhegn, lige hvad jeg ønskede mig. Jeg kan se, at du har samme erfaring med de ægte syrener, de er ikke nemme at få i gang. Jeg tror, at syrenerne blomstrede, da vi besøgte jer i sommer, det var et fantastisk syn. Da vi startede på læhegnet var det stort se samme planter, som I har, men jeg har proppet andet ind i mellem. Min gennemgang tager meget længere tid, fordi jeg finder alle de blomstrende eksemplarer og sætter ind for at skabe interesse for indlægget, det giver så også flere billeder ;) men jeg må indrømme, at interessen hos mine læsere er dalende, heldigvis finder jeg det selv spændende at gå langsomt igennem det, der gror der, så kan jeg selv finde ud af, hvad jeg har.
    Her hos os blæser det nu også ret meget, jeg har bemærket, at det ofte blæser ligeså meget ved Kalundborg som det gør i Vestjylland, det mærker vi tydeligt hos os.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er klart, at din gennemgang vil tage mere tid, og det udbytte, man selv har af at lave et indlæg, skal bestemt ikke undervurderes. Man får lige et overblik over tingenes tilstand. Min far har fortalt, at i tiden, indtil læbæltet mod vest var vokset op, føg det mere eller mindre med tagsten om vinteren. Det sker heldigvis ikke længere.

      Slet
  7. Det er så vigtigt med et godt læ, når man bor i et område, hvor der blæser en hel del. Og det er også vigtig at holde det ved lige.
    Mvh
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Helt enig. Jeg tror, mange har oplevet, at ammetræerne pludselig er blevet alt for store og skulle have været fældet for længst.

      Slet
  8. Interessant at læse om læhegnet og behovet for det. Jeg bor jo i byen, hvor den slags slet ikke er relevant.
    Jeres have er virkelig godt pakket ind, kan jeg se på billedet og din gode gennemgang. Det fornemmede jeg ikke, da jeg besøgte haven i sommer, men det må være fordi den er så stor og fyldt med spændende ting og sager, at at den virker åben og solfyldt - selv om jeg jo godt kan huske alle de flotte høje træer rundt om. Dem kan sådan en bybo godt være misundelig på. Læ er måske ligesom rengøring - man bemærker det kun, når det mangler.
    Og hegnet langs indkørslen tænker man jo slet ikke på som en praktisk foranstaltning. Det var bare ren skønhed, da vi var der sidst i maj og syrenerne blomstrede.
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sjovt at læse din kommentar, for hvor er vores haveforhold dog vidt forskellige. Vi ville ikke kunne plante roser og rhododendron yderst i haven, som Lisbeth har gjort. De ville ikke få en lang levetid og ville derfor sikkert også se malplacerede ud. Derimod var der sikkert nogle sjældnere træer og buske, som sagtens kunne trives der. Det savner jeg dog ikke. Et læhegn omkring en gård bør nemlig i mine øjne være en naturlig del af landskabet.

      Slet
  9. Hej Marie!
    Det ser ut som att ni är ordentligt inhägnade, till skydd för blåsten. Vackert med alla snödropparna och syrenhäcken. Har en vanlig syren som gärna skickar ut nya skott, den står på en plats, där det inte gör så mycket.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Vores syrener sætter også rodskud. De fleste af dem kommer ude i græsrabatten, og dem fjerner vi med plæneklipperen.

      Slet
  10. Spændende læsning! Jeg har faktisk spurgt Lisbeth om hun ikke ville fortælle om læhegnet fordi vi står med en stor, helt åben grund og skal finde ud af hvordan vi kan hegne den lidt ind. Jeg er helt enig med dig i at et hegn omkring en gammel gård skal falde ind i landskabet. Jeg kan i øvrigt bedst lide planter der gror uden så meget pjat, og jeg tænker at vi skal have en masse syrener. Jeg kan godt lide de lilla, uforædlede, men jeg er i tvivl om hvad rodskuddene betyder. Kan man ikke bare holde dem nede ved at slå dem med plæneklipperen?
    Tak for endnu et læhegnsindlæg!
    Hilsner fra Nana

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej, Nana. Hvor er du i grunden heldig, at du noget haveerfaring at trække på nu, hvor du skal tage stilling til, hvordan jeres læhegn skal være. Rodskudene i græsset er det let nok at holde nede med plæneklipperen. Det er værre med dem, de sætter i jorden ved siden af busken, så den med tiden kan komme til at ligne et buskads, hvilket ikke er kønt i mine øjne. Det ser ud, som om syrener, der er podede på stiklingeformerede grundstammer af ungarsk syren, ikke sætter rodskud. De er sikkert dyre; men hvis vi skulle etablere et syrenhegn i dag, tror jeg bestemt, at jeg ville arbejde hårdt for at overtale Søren til at gå med til udgiften.
      https://www.berlingske.dk/bolig/startskud-for-syrener

      Slet
    2. Tak for svar, Marie!

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid