mandag den 24. juni 2019

Noget helt nyt

I torsdags havde vi for første gang nogensinde besøg af en haveforening. Især jeg er nok en meget privat person, så det krævede en vis overvindelse at tage skridtet. Vi var på forhånd blevet advaret om, at morsingboere ikke ynder at bevæge sig uden for øen, så vi blev derfor superoverraskede, da det væltede ind med biler. Vi tror, der alt i alt kom omkring 50 haveinteresserede gæster. Indlægget i dag har jeg bygget op over nogle af de planter og andre ting, som vi fik flest forespørgsler om og kommentarer til.
hot chocolate

Der var mange, som ville vide, hvordan vi behandler vores roser, som sandt at sige står utroligt godt i år - det gør nu de vist også alle andre steder. De har ikke fået særbehandling - npk to gange indtil nu, men de har ikke på noget tidspunkt manglet vand. Hot chocolate tror jeg var et nyt bekendtskab for mange, og St. Swithuns navn blev skrevet op på en del lapper papir.

Den plante, jeg fik flest forespørgsler på, var dog med afstand det lille træ med det udanske navn stewartia/ stuartia, som har en lang blomstring i år sammenlignet med tidligere år. Her kommer lidt ekstra info om træet i forlængelse af nogle af de spørgsmål, jeg blev stillet. Stewartia er en selvstændig slægt indenfor te-familien med 8-9 arter og skal plantes i surbund. Jeg mener, at vores træ er stewartia serrata, mens Kridtvejs Planter ser ud til at føre pseudocamellia.

En af gæsterne omtalte stewartia som et sødt, lille træ, og det kan jeg kun være enig i. Blomsterne kan ligne store æbleblomster med en rød kind, som også pryder de kuglerunde knopper. De specielle frøstande bliver hængende i flere år, og om efteråret får løvet en flot, bordeauxrød farve.

I det samme bed står der to bredbladede kalmiabuske, som folk også var særdeles optaget af. De hedder henholdsvis carousel og kaleidoscope.  Navnet kalmia er skabt af Linne til minde om en finsk botaniker med navnet Kalm, så kalmia betyder i sig selv ikke noget. Har man først én gang set knopperne og blomsterne på en kalmia, glemmer man dem ikke.
Gøgeurthybrid dactylorhiza x grandis blackthorne strain.

I sensommerbedet var der størst opmærksomhed på den mørke hyld og på kæmpehavren/ stipa gigantea. Personligt holder jeg meget af den kæmpeærenpris/ veronicastrum temptation, som allerede blomstrer.

Også det varme bed blev taget omhyggeligt i øjesyn.

Cornus kousa satomi fik folk øje på på lang afstand. 


I den mindre afdeling er der det lave græs stipa tenuissima Pony Tails.


En enkelt fik øje på den plettede blomst i nomocharis aperta. Jeg gætter på, at han var plantenørd ligesom mig selv.

Et motiv som de gamle silkepæoner byder sig unægteligt mere til. 

Sørens bjælkehytte blev behørigt beundret.

Efterhånden er der en del havefolk især af hankøn, som laver ting i jern, så bl.a. dette stativ kom der også en del spørgsmål til.

Vi begyndte og sluttede på gårdspladsen, hvis pikstensbelægning og vandværksbedet Søren fik mange spørgsmål om, og hvor  vi pavestolte udpegede blomsterne i tulipantræet - jeg mener, der er hele seks blomster her på billedet.


20 kommentarer:

 1. Ja I har da rigtig haft besøg, det virker lidt grænseoverskridende til at begynde med, men man får mangen en god havesnak, og bliver glad og stolt når de roser ens planter, især hvis de finder de specielle, dem har du jo mange af. Jeg glæder mig til mine stewartia vil blomstre for ikke at tale om tulipantræet ;) der er bestemt meget at kigge på i jeres have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de positive ord, Lisbeth. Det endte med at blive en rigtig hyggelig aften, men det er jo også det, man hører fra jer, der har prøvet det mange gange.

   Slet
 2. Det var sikkert en spesiell opplevelse å få besøk av så mange hageinteresserte på en gang. Jeg er som deg og liker ikke så mye besøk, og jeg liker best å få besøk av noen få av gangen. Jeg har hatt åpen hage en gang og hagelaget her på besøk, men det blir vel mye. Men nå har du prøvd det, og det er jo en fin erfaring det også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu har vi prøvet det, og gæsterne var både søde og interesserede, så det var en fin oplevelse.

   Slet
 3. Hej Marie!
  Er underbara trädgård är värd att visas upp men jag förstår dina tvivel. Men nu är det gjort och jag tror att ni hade en intensiv och positiv upplevelse av besöket. En händelse värd att minnas under lång tid.

  Jag är övertygad om att också gästerna åkte hem med många tankar och funderingar i sinnet.

  Ha det gott Marie!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du rammer helt plet, Gunilla. Nogle af gæsterne foreslog, at vi skulle holde åben have en eller to gange om året, men det tvivler jeg nu på kommer til at ske.

   Slet
 4. Hej Marie!
  Det finns så mycket fint i er fina trädgård, förstår att det kom många på besök. Mycket fint att titta på och vackra buskar som står i blom. Något för alla smaker.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Marika. Vores mange forskellige planter var en stor overraskelse for mange af gæsterne, for på afstand ligner gården jo en typisk, vestjysk bebyggelse, så det er ikke lige det, man forventer at se inde bag lætræerne.

   Slet
 5. Så flott at det ble vellykket, og 50 stk er en ganske så stor gruppe å få samtidig!!
  Dere har så mange spennende og fine planter og trær.
  Takk for en fin hagerunde, og et plantenavn (x grandis blackthorne strain)
  Ellers falt jeg helt for nomocharis aperta:-)
  Håper det frister til gjentagelse/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, I har jo masser af erfaring med havebesøg af store grupper og lader til at trives fint med det. Om vi gør det igen, må tiden vise. Der var nogle af gæsterne, som efterlyste navnet på gøgeurten, som jeg tror er større end de fleste andre gøgeurter.

   Slet
 6. Hei Marie.
  Når dere først åpner hagen er det koselig at det blir vellykket. Dere har en stor og flott hage som dere stolt kan vise frem.
  50 stk her. De hadde ikke kommet inn en gang. Et par stykker om gangen holder.
  Nomocharis aperta falt jeg for.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, 50 gæster samtidig i din have ville nok opleves som en invasion. Vi har jo masser af plads, så det gik fint, og det var ganske morsomt at høre, hvordan der lød en snakken, ligegyldigt hvor man gik.

   Slet
 7. Nogen gange er det godt at prøve noget nyt! Og spændende med inspiration til og fra besøgende. Mvh.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret i begge betragtninger.

   Slet
 8. Det er godt at høre, at I havde en god oplevelse. Jeg er ikke i tvivl om at dine gæster havde, men den skønne have, I har.
  Vi holder meget af at have gæster. De fleste er meget interesserede. Sjældent i det sammen men det gør det netop spændende, at tale med dem.
  Måske er det en oplevelse, I vil give jer selv en anden gang igen.
  / Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen det var bestemt en god oplevelse. Om vi gør det igen, ved jeg ikke endnu. Åben have, hvor man kan få besøg hele dagen, er jeg måske ikke helt vildt hooked på.

   Slet
 9. Dejligt at det var en succes, man bliver da så glad når andre synes om ens have og jeres er da i særdeleshed dejlig. Sjovt med de ting som folk bemærkede mest, så forskelligt. Kornus Causa er da helt fantastisk, og det lille fine træ - ih, altså.
  God aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, haven er jo på en måde blevet vores baby, så man bliver da glad, når andre også kan lide den. Og så er det vældig interessant at høre om andres erfaringer.

   Slet
 10. Morsingboerne er helt sikkert vendt tilbage en stor oplevelse rigere. En plantesamler må virkelig kunne finde guf i jeres have. Men for de, der interesserer sig mere for havens linjer, er der vist også meget at hente. Når jeg ser dine billeder, bliver jeg især fanget af den stenbelagte sti på billedet med Cornus Kousa. Stien slynger sig smukt og forsvinder bag et hegn. Det giver en fin dybde i bedet og sætter fantasien i sving.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt at du peger på netop den sti, for den synes jeg også har en specielt god effekt sammenlignet med de andre pikstensstier, og dem har vi i grunden mange af.

   Slet