Småt og stort

Vi er vist allesammen enige om, at planterne stortrives denne sommer, og at mange stauder og buske  har vokset sig store og mægtige. Samtidig hygger vi os her i haven med små miniatureblomster rundt omkring, som man skal have øjnene med sig for ikke at overse midt i al frodigheden. De er skyld i, at den daglige rundtur kan tage virkelig lang tid 😊

Clematis fusca dwarf ser normalt koksgrå ud, men i modlys viser den sig at være lilla med en fin, hvid rand.




Den første kæmpe er Lykkefund i æbletræet.


 Lykkefund vokser også i en portal, som man skal gå under, hvis man går en omvej om til stubbedet. Portalen er kreeret af stængerne til en gammel hestejumpe, som er fastgjort til to træstammer.  Med tiden skulle  stammen til højre gerne dækkes af en gul klematis; men portalen er kun fra sidste efterår, så vi må have lidt tålmodighed.

Clematis viorna svigter aldrig, vender troligt tilbage år efter år.

Constance Spry er jo ikke remonterende, men smuk, mens den blomstrer.

Lilium martagon album - ingen kommentar.

Thalictrum dasycarpum sammen med en lav Kleopatras nål/ eremurus Cleopatra. Violfrøstjernen så frygtelig ud under tørken sidste år, men har tydeligvis ikke taget skade.

Nok er planterne store, men det er den enkelte blomst til gengæld ikke.

Endnu en martagonlilje.

Munstead Wood led også under tørken sidste år.

Clematis crispa er så spinkel en plante, at jeg ikke tør plante den ud i haven.


Kæmpelilje/ cardiocrinum giganteum er derimod en solid, to meter høj plante. Det gælder om at nyde blomstringen, for løget dør oven på anstrengelserne. Det siges at sætte sideløg, men det har vi ikke oplevet de to gange tidligere, vi har prøvet lykken.

De sidste martagonliljer.

Jeg sætter et solidt punktum med den store, hvide pileurt/ persicaria polymorpha. Måske er den lidt grov, men i mine øjne alligevel en flot og imponerende plante, bare den får plads nok til at udfolde sig.

Kommentarer

  1. Ah dejligt med lidt liv på bloggene :) Fine små og store ting du viser, den nye portal er flot. Der sker rigtig meget i haven nu, selvom man ikke har små planter, tager det alligevel lang tid at gå rundt ;) især når man har plantet vildt mange roser. Pileurten er godt nok stor og flot, den kendte jeg ikke.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er blevet lidt stille på bloggene, det er helt sikkert. Nej, roserne kan deadheades i stor stil lige nu. Pileurten er vist blevet omdøbt, men i Danmark ser det ud til, at det gamle navn stadigvæk bruges.

      Slet
  2. Du har så mye fint, både stort og smått nå :)
    Dine Clematis fusca er så lekre og det var den chrispa også. Så liten og søt den er! Forstår godt at du passer ekstra godt på den.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det giver god variation at have begge dele. De små klematis er nok mine hjertebørn.

      Slet
  3. Hej Marie

    Ja martagon liljerne behøver ikke rigtig nogen kommentarer!
    Det er forbløffende så meget der klarede sig flot gennem sidste år...
    Du må ved lejlighed fortælle lidt om hvordan det går med stubbedet - det ser spændende ud.

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, de taler for sig selv 😊 Ja, selvom toppen utypisk visnede ned hos en del planter sidste år, er de alligevel vendt tilbage for fuld kraft i år. Det er jo herligt at se.
      Du har vist ret i, at stubbedet godt kan fortjene et indlæg.

      Slet
  4. Jeg har en enkelt Fusca-sag, og jeg er vild med de små diskrete blomster.
    Den hvide martagonlilje... ingen kommentarer... <3 ��
    /Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. De små klematis er simpelthen så nuttede på en måde, som giver baghjul til de farvestrålende og storblomstrede klematis. Det er vel i grunden det samme med martagonliljerne

      Slet
  5. Hei Marie.
    Flotte bilder. Alltid spennende å åpne et nytt innlegg fra deg.
    Skriver som Lisbeth. Hvit martagonlilje- åh.
    God uke til deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
  6. Tak for det, Hanne-Lise.

    SvarSlet
  7. Sikke nogle fine Clematis med yndige små klokker. Navnlig den sidste lille crispa står vel nok velvalgt op ad vandtønden. Martagonliljer er så smukke og den hvide står så rent og klart i formen.
    Jeres have er så flot struktureret med bøgehækken og de mange spændende planter, som I forstår at anbringe på bedste vis. Finurlig portal til Lykkefund med kig til stubberiet!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Ulla. Du har nok ret i, at bøgehækken er vigtig som ramme for alle planterne inde i haven. Nu skal den så lige klippes!!!!

      Slet
  8. Hej Marie!
    Lykkefund har bott hos mig i några år nu, missade första årets blomning, men i år har jag njutit av den, hoppas så att den växer sig lika flott och fin, som din.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring