cyclamen frø

"Raising cyclamen from seed is one of life´s great pleasures," har jeg lige læst. Helt så højt kan jeg ikke svinge mig op som den sindige jyde, jeg nu engang er; men sjovt er det i hvert fald, og efterhånden er såning af cyclamenfrø blevet en fast tilbagevendende vinteropgave.


Man kan finde blomstrende cyclamenarter året rundt lige med undtagelse af højsommeren og december-januar; men coum står dog allerede med store knopper i dag. Sjovt nok modner de allesammen i juli/august, uanset hvornår de har blomstret, så frøene hos hederifolium/ vedbendbladet, der blomstrer i efteråret, er altså meget langsommere til at modnes end pseudoibericum, som blomstrer april - maj.

Cyclamen hederifolium stargazer lånt fra https://hillviewrareplants.com.au

 Den bedste spiring får man med friske frø, og jeg troede, at jeg ved at blive medlem af  The Cyclamen Society i England ville få adgang til alle mulige spændende og helt friske frø. Spændende, ja; men de bliver allerførst sendt ud i slutningen af november, så 100% friske er de jo ikke. Men sådan må det nok være, når klubben først skal have tilsendt frø, have dem sorteret og lavet lister og sendt listerne ud og modtage bestillinger og betaling, før frøene kan ekspederes.

Cyclamen coum Tilebarn Elisabeth lånt fra https://www.gardenia.net/

Der er eksperter, som hævder, at eftersom cyclamenfrø overvejende spirer om efteråret i det mørke og kolde vejr, så kan man lige så godt vente med at så dem der, men jeg synes bedst om at så dem, når jeg har modtaget dem, og venter de så med at spire til september, er det helt fint. Måske venter de to år med at spire, det kan sagtens ske. Af dem, jeg såede sidste år, er halvdelen langt fremme, et par stykker er lige begyndt at vise de bittesmå, nuttede cyclamenblade, og et par stykker er slet ikke kommet i gang endnu.

cyclamen hederifolium Tilebarn Greville
 1. Frøene sættes i blød i lunkent vand med en dråbe opvaskemiddel i 24 timer.
 2. Derpå sås de i veldrænet såmuld og dækkes med et lag fint grus. Jeg blander lecaærter og/eller kattegrus af rent moler i såmediet for at skabe dræn samt en lille smule kompost, da jeg først omplanter de små cyclamen efter et par år.
 3. Så placerer jeg potterne mørkt ved 13-16 grader, hvilket passer godt med temperaturen i soveværelsesvinduet De første år satte jeg dem ud med det samme, og det er sikkert lige så godt; men nu kan jeg nemt holde øje med, hvordan det går med spiringen.

Herunder kommer en liste med de frø, jeg vil så i år, og den vil jeg godt lige knytte et par kommentarer til.  Tilebarn Elisabeth og Stargazer har jeg valgt pga de specielle blomster, Tilebarn Greville og rolfsianum pga bladene og resten for variationens skyld. Cilicium er f.eks. en lille miniaturecyclamen, og  pseudoibericum er en af de få, som blomstrer i forsommeren.

Cyclamen cilicium
Cyclamen coum Tilebarn Elizabeth
Cyclamen hed. Stargazer
Cyclamen hed. Tilebarn greville (2 portioner)
Cyclamen pseudoibericum
Cyclamen purpurascens silver leaf
Cyclamen rolfsianum

Cyclamen cilicium lånt fra alpines.dk/

frøstand af  hederifolium red sky

Hvis I er fulgt med til den bitre ende og har lyst til at læse endnu mere om cyclamen, kommer her til sidst links til to indlæg, jeg tidligere har lavet, om  de forskellige arter og deres hårdførhed.Kommentarer

 1. Helt bestemt spændende med cyklamen, men da jeg ikke selv sår, er jeg rigtig glad for at Anne kommer med små nye til mig, det er jeg heldig med, bladene er så flotte. Tilebarn er meget speciel i bladene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det må man da sige, du er rigtig heldig med. Når småplanterne er vokset til, danner de jo også et fint bunddække.

   Slet
 2. Cyclamen er så flott, men jeg har ikke fått den til her på det norske vestland, tror det regner for mye her, men når jeg ser bildene dine får jeg lyst til å prøve igjen. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggeligt at høre fra dig, Ingeborg. Regn bryder de sig absolut ikke om, og derfor skulle du prøve at plante dem inde under træer og buske, hvor der normalt er for tørt for andre planter.

   Slet
 3. Nå har jeg endelig fått meldt meg inn i Cyclamen society takket være deg, så takk for linken dit! 😊
  Jeg håper at de har noen frø igjen. Jeg har allerede sådd C. mirabile 'Tilebarn Nicolas', og så kjøpte jeg hederifolium frø fra noen norske som har hage i nord i Norge hvor det er veldig mildt. De var helt ferske og har spirt som bare det. Ønsker meg flere av de Tilebarn frøene, så jeg får spørre om de har flere nå. De mirabile skal jeg ha inne, for de tåler ikke vinteren her tror jeg. Bladene på de er så vakre på de.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mirabile hører også til mine favoritter på grund af de smukke blade. Da jeg meldte mig ind, sendte de frø fra deres restoplag sammen med papirerne og det første medlemsblad. Det er en god idé at så frø af planter, der akklimatiseret i Norge.

   Slet
 4. Hej Marie, Cyklamen er så fine. Jeg har nogle der blomstrer her og nu i rosa og hvid. jeg har prøvet at samle lidt frøspiraler. Sået dem og vi må se om der vil komme bonus planter. De er så fine i løv og blomst. Har nydt dit indlæg, men jeg nøjes med dem jeg har og nyder dine specielle typer.
  Fortsat god spirelyst og du har måske en kæmpe vindueskarm i soveværelset ha,ha,ha til alle dine spireforsøg. God ide

  SvarSlet
 5. Så er dine cyclamen foran mine , som kun står med store knopper. Jeg tror bestemt, at dine egne frø vil spire. Mit problem er ikke størrelsen på vindueskarmen, men jeg skal gerne finde en smal og aflang kasse at placere dem i.

  SvarSlet
 6. Hei Marie.
  Cyclamen har jeg ikke vært heldig med her. Har prøvd flere ganger. Når jeg ser dine flotte bilder får jeg lyst til å prøve på nytt. Har fått flere gode tips.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så må du bare op på hesten igen ☺ De er fine til en lille have, ved at de trives under buske og træer, hvor andre planter ikke har det godt.

   Slet
 7. Hej Marie

  Alletiders med disse flotte Cyclamen. At være med i hele processen er noget helt særligt!
  Godt der er en fungerende forening, og tilmed med en frøformidling. De du har valgt bliver det spændende at følge!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bestemt ikke alle haveejere, der kan lide at arbejde med frøsåning, men jeg er en af dem, der kan lide at følge planternes udvikling fra frø til fuldtudviklet plante. Det er et stort arbejde at holde gang i den slags foreninger. Det bør vi medlemmer absolut skønne på.

   Slet
 8. Smukke er de, og jeg kan godt forstå, du bliver grebet af at så. Jeg er slet ikke så specialiseret, som du er, men du skal vide, at jeg nyder dine indlæg.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, Elna. Det glæder mig virkelig.

   Slet
 9. Det är lite kluvet det där när man inte kan få fröna tidigt. Men ibland kompenserar jag med att beställa två portioner. Mamma visade mig frökapslar en en krukväxtcyklamen som jag sådde direkt och de grodde väldigt snabbt med hög %. De sådde jag förra våren.

  Jag missade fröförmedlingen och när jag mailade i december tror jag den var stängt. Jag har inte fått svar. Men det kommer ju en lista 2020 :)

  Tack för ett jättebra inlägg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig ærgerligt, at frøene ikke altid er helt friske, for det gør en verden til forskel for spireevnen, og hvis man sår sine egne friske frø, får man bare flere af samme slags. Du skal ikke helt opgive endnu at få svar fra dem. Jeg tror, de har travlt.

   Slet
 10. Hej Marie!
  De är riktigt fina. Tyvärr klarar jag dem inte,de får förmodligen för mycket vatten, men ser ut som de torkar. Det måste vara speciellt med att så dem själv och lyckas.
  Ha en trevlig helg !
  Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var ærgerligt, at det ikke var den store succes med dine cyclamen. Dem, man sår, kan man ikke gå ud fra er frøægte, så det er altid spændende at se, hvad slutresultatet bliver.

   Slet

Tilføj en kommentar