en søndag i februar

I det forrige indlæg viste jeg nogle små iris, hvor stilken var kollapset. Det har den ikke gjort for disse iris (Lady Beatrix Stanley), som står i spaltebedet, og det bestyrker min fornemmelse af, at miseren sikkert skyldes fugt og svamp.

Gule påskeklokker hører til et mindretal blandt de utallige variationer, der findes. Den første herunder er regulært gul med mørkerøde prikker, mens dem i collagen nok nærmere må beskrives som cremegule; ja, nogle af dem er vel tæt på at være hvide.

.
I drivhuset er ypsilandra thibetica sprunget ud.  Blomsterstilken er ligesom flettet og gemmer sig blandt bladene.


Her om vinteren falder jeg en sjælden gang imellem for en stueplante. I år er det en småblomstret orkide (oncidium), som jeg aldrig har set før. Der er en lethed over den, som jeg godt kan lide. Stueorkideer er jeg ellers ikke god til at holde liv i; jeg får ikke tjekket jorden med det resultat, at jeg er tilbøjelig til at overvande og drukne planten.

Claire Austin er gået fuldstændig amok med masser af knopper i februar måned. Mon jeg burde klippe den tilbage og tvinge den til at holde en pause?

Kommentarer

 1. Orkidéer skal ikke ha mye vann, så de dør hurtig hvis de får for mye. Den Oncidium ser veldig fin ut. Jeg samler på orkidėer, men har ingen av de. Pga. den lange vinteren her så er mitt behov for blomster inne veldig stort. Siden du har blomster i hagen omtrent hele året så blir sikkert det behovet dekket for deg der 😊
  Vakre gule helleborus!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har jo en imponerende samling indeblomster, Marit, mens mine nærmest kan tælles på én hånd. Det er rigtig nok, at det, at der er blomster i haven året rundt, nok gør en stor forskel for behovet for planter inden døre.

   Slet
 2. Det er da en rigtig påskeklokke med den farve.
  Jeg har kun et par orkideer som mine indeplanter. De er så pæne og nemme.
  De får 1\2 dl vand hver eller hveranden uge. Ingen gødning. Og de kommer fint igen i flere år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske skulle jeg begynde at vande min orkide med en halv dl hver mandag. Det må jeg kunne huske.

   Slet
 3. Hej Marie

  Det var dog vildt som den rose skyder, med knopper der ser ud til at være lige ved at springe ud.
  Mon ikke den bare vil skyde igen, hvis du klipper den tilbage?
  Dine Lady Beatrix Stanley er da iøvrigt også tidligt på den - i DK er mine X reticulata iris der først omkring ca starten af marts. Men sådan er der så meget denne vinter.

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan godt være at har ret, at den rose bare klør på, selvom den bliver beskåret. Til, der er mange planter, der tidligt ude af starthullerne i år.

   Slet
 4. Jeg overvejer også, om man ikke skal begynde så småt at beskære roserne, men det bliver nu ikke i dag, sikken et vejr.
  Jeg vil ikke sige, at jeg har meget held med mine orkidéer, men de blomstrer da noget af året. Mit trick er at løfte potten, er den let, får den vand ellers ikke, det er en nem tommelfingerregel, som man ikke får våde fingre af :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, føj for et vejr. Den tommelfingerregel kan jeg godt lide 👍

   Slet
 5. Hej Marie!
  En ovanlig orkidé, riktigt fin med de små blommorna. Jag har en hel del som inte blommar men hoppas att det kanske kommer någon så småningom. Din ros är så fin, skulle inte gärna klippa bort knopparna men om det är bäst för växten. Ute blåser det och regnar, men ganska måttligt än så länge. Du har mycket fint i ditt växthus. Ypsilandra Thibetica har jag inte sett förr, mycket vacker.
  Ha en fin söndagskväll /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde, Marika. Selvom blæsten aftager her til aften, suser det alligevel gevaldigt i træerne.

   Slet
  2. Sikke en sød orkidè. jeg har osse haft orkideer som holdt i et par år eller tre., med flere genblomstringer. Dejlige blomster, især her i vintertiden lyser de op.
   Den gule påskeklokke passer da lige til sit navn. men de andre er nu osse smukke. jeg har en grønlig,hvid, som jeg faktisk havde troet var væk, men sørme ikke om den kommer for fuld skrue nu med flere blomster stilke, herligt. De andre hvide er begyndt at komme med de første børn i blomst.
   hilsner Gunvor

   Slet
  3. Nu hvor jeg har fået nogle gode tips, kan jeg håbe, at min orkide også vil holde nogle år. Det er noget af det fede ved påskeklokkerne, at de sår sig selv og producerer alle mulige varianter af kønne blomster.

   Slet
 6. Det er en fin og let orkide, men jeg er næsten mere begejstret for den blå glasskål, der står ved siden af. Hvor er den smuk! Er den lavet af Finn Lynggaard?
  Jeg ved ikke, hvad man gør ved roserne, jeg har næsten allermest lyst til at klippe dem ned allerede nu.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt spottet! Det er nemlig Finn Lynggaard, der har lavet den.

   Slet
 7. Hei Marie.
  Flott farge på din orkide. Uvanlig med gult.
  Jeg har lyst til å begynne å klippe roser, men må nok vente litt.
  Uvanlig med roser i knopp allerede i februar. Ja, det er forskjell på klimaet.
  God mandag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige nu blæser det alt for meget til havearbejde. Men jeg har ligesom dig lyst til at klippe roserne ned. Nogle af dem er blevet alt for høje.

   Slet

Tilføj en kommentar