mens vi venter på vinteren

I går og i dag har vi set solen nogle timer, og hvor gør det dog stor forskel på humøret, at der er noget lys og noget blå himmel.
I løbet af januar har jeg fjernet tre tætpakkede sække med blade fra alle vores helleborus, så nu står de ret udsat for eventuel frost; men sådan må det nu være.Jeg gør mig umage for at vise nye variationer af påskeklokker i hvert indlæg, og indtil videre er det gået fint. Den, der kommer her, synes jeg er den flotteste plante, vi har. Blandt blomsterne kan jeg simpelthen ikke vælge en favorit.


I år sker der noget mystisk med de små iris ude i haven. Når de er sprunget ud, bliver stilken blød og  synker sammen. Måske kan man lige netop se det på de to næste billeder. Gruppen af iris, som står i en krukke, er der derimod ikke sket noget med.


Det er sjældent, at en staude udfylder sin plads året rundt ligesom en busk, men det gør vortemælken euphorbia characias wulfenii. Blomsterknopperne starter altid hængende og er i mine øjne smukkere end selve blomsten, som er svovlgul.


Begge peberbuske(daphne mezereum) blomstrer nu, både den lilla og den hvide. Derudover er der blomster i en stedsegrøn daphne (laureola philippii). Busken kan godt ligne en rhododendron, og blomsterne er så diskrete, at man nemt kan overse dem, med mindre solen lige rammer dem som i dag.   I drivhuset er det lige før, kamelierne springer ud. Indtil nu har vi kunnet glæde os over masser af blomster i Yuletide, som har stået ude hele december og januar. Det eneste problem med det har været blæsten, som har væltet krukken omkuld flere gange.

Kommentarer

 1. Mens du venter på vinteren så venter jeg på våren :)
  Du har så mange flotte helleborus, og så mange forskjellige du har. Ja, det går nesten ikke an å velge ut en av de som favoritt, men jeg velger likevel nr. 5 sett fra toppen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kan jeg tænke mig🙂 Den er nu også nydelig.

   Slet
 2. Ja helleborus kan vi beundre hver dag, de er så fine, og der springer hele tiden nye ud. Underligt med dine iris, jeg har en, der er spist af snegle, tror jeg men det er ikke som den, du viser. Min lilla peberbusk er kun sprunget ud med en enkelt blomst endnu. Euphorbia characias wulfenii er godt nok flot i knop.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ligner ikke snegle, der angriber de små iris, og det burde heller ikke være frosten, så det er et lille mysterium. Ja, knoppen i vortemælken er flot, og det er lidt specielt, at den først bøjer sig ned for så at rette sig op, når den springer ud.

   Slet
 3. Hejsan Marie!

  Du har verkligen flotta varianter av den älskade julrosen, jag förstår att de gör dig glad.

  Här börjar Daphne också blomma även om det blev en lite paus med några nätters minusgrader.

  Jag vet ju inte men en gissning vad som hänt med dina Iris är att någon snigel varit framme. Det måste vara en särdeles angenäm vinter för sniglarna, kanske även för andra marodörer.

  Nu har jag väntat så länge på en vinter, det blir väl som att vänta på Godot, den kommer aldrig. Blir i så fall den första vintern i mitt liv som jag inte upplevt snön.

  Trevlig helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske ender vi som Godot, ja. Det vil tiden vise. Jeg tror ikke, at det er snegle, der er synderne. Eller rettere sagt, så har jeg ingen snegle set i nærheden. Men måske bør jeg holde øje med området.

   Slet
 4. Øv. Mærkeligt med din iris. Mon ikke det er svamp i dette våde og varme vintervejr. Krukkerne har nok været mere tørre.
  Besemt en flot knop på din euphorbia <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, jeg hælder også mere til svampangreb end snegleditto. Der går nok en måned, før vortemælken springer ud, så man kan i grunden godt sige, at blomsterknopperne er en vigtig del af plantens udtryk.

   Slet
 5. Hej Marie

  Ærgerligt med stængelsyge i dine våriris, det fugtige vejr er ikke sagen for dem, I krukken med superdræn klarer de sig...
  Flotte Daphne mezereum, den hvide har jeg kun enkelte gange set i naturen.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vejret er fugtigt og vores lerjord konstant våd. Det gavner ikke ret mange planter.

   Slet
 6. Läckra Helleborus du visar :) Jag väntar på några handpollinerade frösådder som ska blomma för första gången. Skulle det kunna vara småsniglar som ätit lite så att fukt gått in i stjälken? Jag har sett några kollapsade blommor av olika arter och sniglar har helt eller delvis bitit så de till slut inte orkar eller går av.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da specielt spændende med håndpollinerede helleborus. Jeg nøjes med at lade naturen råde. Sneglebid er der ikke tegn på, så jeg hælder mere til, at det er svampeangreb, der der tale om.

   Slet
 7. Flotte påskeklokker, og lang fremme. Forhåbentlig får vi ikke alt for meget nattefrost, det gør dem så slatne..
  Underligt med dine iris, men som du osse er inde på ligner det mere svampesnask end sneglehaps. Vejret er jo lige til svampene stortrives.
  Den vortemælk ser da rigtig sjov og fin ud. Er den lige så frisk i en "normal" vinter eller er det bare fordi det er en engelsk vinter vi har?
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, slatten beskriver perfekt resultatet, når påskeklokkerne bliver ofre for nattefrosten. Det er nok svamp, der er efter irisserne, gætter jeg på. Vortemælken skulle ikke være helt vinterhårdfør her i landet, så det er sikkert takket være det milde vejr, at den står så fint. Det gjorde den nu også sidste vinter.

   Slet
 8. Hej Marie!
  Helt fantastiska Julrosor, och så många varianter i vackra färger. Har läst på flera bloggar om att man klipper bort de gamla bladen, det har jag inte gjort på mina. Är det för att inte få sjukdomar eller varför gör man det? Synd om dina Iris.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Marika. Ja, det er dels for at begrænse svampeangreb, dels for bedre at kunne nyde de smukke blomster. Vores vintre er efterhånden blevet så milde, at de ikke længere har det samme behov for beskyttelse som tidligere.

   Slet
 9. Hei Marie.
  Mange flotte helleborus du viser. Nydelig alle sammen.
  Vi hadde snø en dag så forsvant den igjen.
  Synd med irisene dine.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Hanne-Lise. Det er ikke længe, sneen får lov til at blive liggende.

   Slet
 10. Jeg er holdt op med at vente på vinteren. Nu er vi så langt henne i februar, at jeg helst vil have forår. I morges var der forår i luften. Vejret var mildt og fuglene sang så smukt.
  Juleroserne er alle smukke. Jeg er mest til de enkle mørkerøde.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan har jeg det faktisk også, hvad vejret angår. Min favoritblomst er vist den, jeg lige går forbi :-)

   Slet
 11. Jeg tror også at jeg nu er klar til at springe vinteren helt over :)
  Hvor er det bare smukke påskeklokker du har og sikke store planter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, efterhånden så orker man slet ikke det vinterrod med vanter og rim på bilruden👎 Nogle af planterne er store og flotte, og det er selvfølgelig dem, jeg viser frem på bloggen. Så forfængelig er man jo.

   Slet

Tilføj en kommentar