Dagens runde

Selvom den store mængde regn har gjort haven så smattet, at man risikerer at skvatte på halen, selv når man færdes  på græsplænen, er den daglige runde en uomgængelig nødvendighed. Jeg må jo holde øje med, at alt skrider planmæssigt frem.

Staudepæonen veitchii woodwardii følger jeg nøje; for den plejer at vise sine skinnende, lakrøde knopper allerede her i februar.



Den brogetbladede trillium er også som sædvanligt tidligt i gang.

Selinum wallichianum, der er en elegant, høj, sensommerblomstrende og insektvenlig skærmplante, står med  sit smukke, fligede løv. Jeg har set hjemmesider, der advarer om, at den kan være sen til at skyde om foråret, men det gælder åbenbart ikke i 2020. Hvis vi får vintervejr, bliver den sikkert tvunget til at starte forfra.

Den lille scilla står beskyttet og med et godt dræn i et trug og er derfor langt tidligere til at springe ud end dem, der står i jorden i skovhaven.

Cyclamen coum blomstrer ude i haven, mens det i divhuset er alpinum og pseudoibericum, der gør det. Alpinum er lillesøsteren med korte stængler, små blade og  blomster, der kan minde om en skibspropel. Pseudoibericum er højere, har større blade og stryger blomsterbladene bagud. Den er egentlig hårdfør; men med al det vand, vores lerjord holder på, tør jeg ikke plante den ud.

Præcis det samme kan jeg skrive om krinolinenarcisserne.
       
Lungeurt er virkelig tæt på udspring, men bliver klart overhalet af pachyphragma macrophyllum. Den har ikke noget dansk navn, sikkert fordi den ikke er ret kendt. Jeg har spottet huller i bladene og er sikker på, at det er de små snegle med hus, der har været på færde. Jeg har tænkt mig at strø ferramol i skovhaven, senest når de store hostaer springer ud; men sådan som det regner nu, vil det blive vasket væk med det samme.

Et kuriosum til slut: den sartgule kejserkrone fritillaria raddeana har lagt sig henad jorden i stedet for at vokse opad, så nu efterligner jeg tandlægen, når han foretager tandretning, og presser stille og roligt stilken i vejret, indtil den kan bindes fast til en diskret jernstang.

Kommentarer

  1. Uanset om man vader rundt i vand og mudder, så skal vi helst have vores daglige runde. I dag kneb det at komme rundt i tørvejr, men det lykkedes at komme rundt. Der sker jo nyt hver dag, jeg har plukket påskeliljer ind, det er da tidligt.
    Min krinolinenarcis er blevet væk, heldigvis købte jeg nye på Fyn i lørdags.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jorden er virkelig mættet med vand nu, og bedst som man har tænkt at foretage sig noget udendørs, kommer der en byge strygende. Krinolinenarcisserne kan simpelthen ikke klare sig i vores fugtige vinter.

      Slet
    2. Mine krinolinenarcisser står nu i pavillionen, men kan de stå i potter året rundt?

      Slet
    3. Det gør mine i hvert fald. Jeg graver potterne ned i det lille sandbed, jeg har lavet til små krukker med løg, som ikke kan plantes ud,og tager dem ind i drivhuset, når de begynder at vise knopper.

      Slet
  2. Hej Marie

    Uha, det ser godt ud!
    Imponerende lækre sager - Din Trillium er lige til at spise!
    Sjovt med din F. raddeana, de gange mine ikke har vokset lige, har stænglen været beskadiet af snegle. Spændende hvordan den klarer sig.

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, vi har meget godt i vente. Måske er jeg selv skyld i, at raddeana vokser så aparte.For at hullet i løget ikke skulle fyldes med vand, har jeg nemlig lagt det på siden; men almindeligvis vokser de da opad alligevel.

      Slet
  3. De er så søde de cyklamen. Og de krinoline narcisser ligner altså små dansene feer.
    Mine lungeurt blomstrer osse, det er en blå brogetbladet af ukendt art. Men særdeles grovillig.
    Den hvide Pach,,,,,, hvadvardetnudenhed, er osse fin. underlig den ikke findes i alm. handel, når den er så god.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Lungeurt er bestemt en fin plante, blomstrer tidligt og længe, er næsten stedsegrøn og sår sig selv moderat. Pach... er nok ikke kendt, fordi den blomstrer så tidligt, og på den tid af året er der rigtig mange haveejere, der holder pause.

      Slet
  4. Så vakre blomster du viser, Marie. Leire er absolutt ikke det beste for cyclamen, nei. Jeg er så imponert over alle dine forskjelige helleborus 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, fugtig lerjord er gift for cyclamen. Vi har efterhånden utroligt mange helleborus rundt omkring, og jeg er begyndt at kassere de frøplanter, som ser kedelige og ubestemmelige ud, så vi ikke ender med kun at have den slags planter.

      Slet
    2. Tenk å ha ett såntoverskudd av frø og frøplanter! Kunne du tenke deg å selge meg noen helleborusfrø? Min erfaring er at når frøplanter av helleborus er mye mer herdig enn planter som har vokst opp i Holland. Jeg håper ikke at du synes at jeg er frekk som spør deg, og du må bare si nei hvis du ikke vil 😊

      Slet
    3. Beklager, jeg vil ikke sælge nogen. Derimod vil jeg hjertens gerne sende nogle op til som en foræring fra den ene blogger til den anden😊 Det er min erfaring, at det er rigtig godt at så dem helt friske sidst på sommeren/ først på efteråret.

      Slet
    4. Det høres jo helt topp ut 😊 Tusen takk! Ja, det er da en har størst sjanse for å få de til å spire. Hvis du skriver en beskjed til meg via kontaktskjema som ligger øverst til høyre på bloggen så kan jeg sende deg min adresse.

      Slet
    5. Det skal jeg nok gøre ved lejlighed.

      Slet
  5. Svar
    1. Forhåbentligt kommer det til at have den ønskede effekt.

      Slet
  6. Hei Marie.
    Her er også så vått så vått. Flere av krukkene må jeg tømme vann ut av.
    Flotte bilder du viser.
    Ha det godt.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Og i weekenden kommer der vist endnu mere regn👎

      Slet
  7. Ja man skal passe på ikke at komme galt af sted, når man skøjter rundt i pløret. Sikke mange lækkerier du viser. Hvor er det i grunden fantastisk, at blomsterne kan stå så rene og fine, når man tænker på, hvor meget det har regnet og blæst. De små gule og hvide narcisser er helt bedårende.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er hyggeligt at besøge narcisserne i drivhuset i denne tid, hvor vejret er så uindbydende. Desværre er der ikke plads til en stol derinde, så man kunne sidde og nyde en kop kaffe.

      Slet
  8. Hej Marie!
    En härlig samling av vackra växter. Den fina krinolinnarcissen har jag inte sett förr. Mycket vacker. Sniglar har jag som tur är inte, men de små med snäcka finns hos mig med. Störst skada gör tvestjärtarna som äter på dahliablommorna.
    Vi har bara några grader, och fint solsken. Det går bra att gå i trädgården, då marken är frusen.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har det samme vejr og nyder det i lange baner, især fordi vi ved, at søndag igen bliver voldsomt våd og blæsende. Da jeg så krinolinenarcisser første gang, blev jeg også smaskforelsket i dem.

      Slet
  9. Mmm jag tänker som Karsten sniglar eller möjligtvis om det är en brun rand virus. Jag har haft så på en F imperialis men nästa säsong växte den normalt igen. Hos den kunde jag se hur sniglarna hade knaprat.

    Du har så många fina vårtecken på gång hos dig! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Den virusform kender jeg ikke. Personligt hælder jeg efterhånden til, at det er den fugtige lerjord der har sat gang i et svampeangreb

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

"Julepynt"

Mellemtiden

Nu med sne

Hvor stammer ens haveglæde fra?