Mere majkulde


Pulsatilla albana lutea

Hvis man er coronaisoleret i en lejlighed, er vejret i disse dage uden tvivl møgfrustrerende. Kulden og blæsten kunne jeg bestemt også godt være foruden. Derimod glædes jeg over de 12 mm regn, som vi er oppe på at have fået i den forgangne uge.
Dagens indlæg starter, hvor jeg sluttede sidste gang, nemlig med kobjælderne. Herhjemme i haven er den mørke version for længst afblomstret, og tilbage står disse to.  Albana er min favorit med de sarte farver og det persillelignende løv, og så har jeg selv sået den - det giver altid planten et ekstra plus i min karakterbog.
Pulsatilla Rote Glocke

Ellers har jeg været rundt forskellige steder på matriklen og startede på gårdspladsen med en blomstrende blomsterkornel.
Cornus kousa Eddie's White Wonder 


Japanske ahorn trives generelt ikke godt her i haven, så det smukke løv må jeg kigge langt efter i andres haver. Dog er der en enkelt  lav ahorn ved indkørslen, som står rigtig fint i år, selvom der jævnligt står en kraftig blæst ind over vejen. 

Empress Wu er ved at være  helt udsprunget. Jeg har drysset ferramol omkring den, for sidste år fandt jeg store mængder af de små snegle med hus i bedet, og de undså sig ikke for at gnave huller i hostaens ellers grove blade.

I skovhaven bruger vi skovfrytle en hel del, og hos Thyboesminde har jeg erhvervet en brogetbladet type, som lyser mere op end den traditionelle grønne frytle. Den startede med at være næsten helt grøn og er blevet lysere med tiden. Sjovt nok den omvendte udvikling sammenlignet med det, man kan se hos hostaer.

En temmelig mørk glaucidium palmatum står også i skovhaven.

Ud for den østvendte terrasse blomstrer et rhododendronbed. Almindeligvis fotograferer jeg det forfra, men fik øje på, at det går lige så godt fra siden. Og når jeg zoomer ind på toppen, kan man rigtig se de flotte farver, concinnum leverer både i knop og i blomst.Lige så meget farve er der ikke over stubbedet. Det eneste, der blomstrer, er en storkonval. Det er nu heller tænkt som et farveorgie, nærmest tværtimod.


Lidt derfra går stien under en portal, hvor Lykkefund vil blomstre om nogle uger, og hvor en mørkbladet ligularie danner et tæt bunddække.

Vi er nu havnet i et hjørne af haven, som godt kan betegnes som vild-med-vilje-agtig. Her skal kun fjernes ukrudt og selvsåede planter i begrænset omfang. Liljekonval har fået lov til at brede sig, og i juni er det selvsåede fingerbøl, der vil dominere.


Jeg startede indlægget med blomster og slutter med blomster, først den sarte primula sieboldii.


Så en kombination af citrontimian og krybende læbeløs/ ajuga reptans.

 Til sidst fire forskellige sorter af bølgekronet storkenæb/ geranium phaeum. For mange år siden stod den hvide sort ret højt på min ønskeseddel, og det er stadigvæk en af mine yndlingsstauder. Det er denne storkenæb faktisk i det hele taget.

Kommentarer

 1. Jeg forstår godt, at dem du selv har sået, der vil blomstre får et ekstra plus i karakterbogen, det må være noget helt særligt.
  Med blomstringen er du som sædvanlig langt foran, ingen af mine korneller blomstrer endnu, ja faktisk kan vi slet ikke se en blomsteransats, så måske kommer der ingen i år. Min R. concinnum er først lige begyndt at blomstre. Vild med vilje er ikke alt hos mig, men det bliver det nødt til at være, der hvor liljekonvallerne breder sig i hele skoven, ja og storkonvallerne.
  Regn, suk I har fået 10 mm mere end os, her er det kun småbyger, vi får.

  SvarSlet
  Svar
  1. Især hvis de frøsåede planter holder i flere år, er det en stor tilfredsstillelse. Eddie's White Wonder er altid langt foran de andre blomsterkorneller, men ansats til blomster har de i det mindste. Ja, når liljekonvallerne først får fat, er de ikke til at styre. Storkonval er ikke helt så ustyrlig her.

   Slet
 2. Nydelig glaucidium hos deg. Den er en av vårens store favoritter for meg. En annen favoritt du viser er Primula sieboldii. Den er så sart og fin i blomsten. Den stripete konvallen har forvillet seg her også, men jeg liker den godt. De siste storknebb du viser har så flotte farger.

  SvarSlet
  Svar
  1. De planter, du nævner, holder jeg også meget af. Heldigvis har vi fundet et sted til liljekonvallerne, hvor de gerne må brede sig, for bortset fra deres tendens til at brede sig er det jo en fin lille plante.

   Slet
 3. Hvor er der fint hos jer. Jeres cornus er tidligt på den. Hvor er der bare knald på farverne i maj og vi hilser på alle planterne. “ Hvor er du fin i år😀” Dejligt at følge jeres have med masser af skønne planter og smukke blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så rigtigt, det, du skriver. Vi hilser lige præcis de gamle venner velkommen tilbage.

   Slet
 4. Hej Marie!
  Vilken härlig färgprakt med de fina rhododendron. Har inte sett en liljekonvalj med randiga blad förr, spännande. Var på en skogspromenad för att se om de börjat blomma i skogen. Men det dröjer ett tag till. En vacker avslutningsbild med fina geranium. Soligt idag och det skulle bli lite varmare. Hoppas på det.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu vil vi gerne have varmere vejr. En skovtur er en herlig oplevelse i denne tid. Lyset, der trænger igennem det lysegrønne løv, er helt fantastisk

   Slet
 5. Hej Marie

  Det er store dele af Nordeuropa der får regn i disse dage - alletiders!
  Flotte sager du viser! Glaucidium palmatum er da en flot sag, og da vist sneglesikker?
  Ja i modsætning til Empress Wu, min var mange år om at ligesom vokse igennem sneglene, og holde tempo med dem.

  Ha en dejlig uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne godt se ud, som om glaucidium er sneglesikker, og jeg håber, at jeg også kan holde dem væk fra hostaen. Det støder min æstetiske sans helt vildt at se hostaer, der er fyldt med sneglebid.

   Slet
 6. Nu har jeg jo ikke selv sået, så jeg er vildest med den røde kobjælde. Feeed farve.
  Du har sådan en skøn have med mange lækkerier, og det vilde hjørne er en dejlig stille kontrast.
  Jeg har både hvid og mørk af den bølgetkronede storkenæb, men sørme om der ikke står en blå i en lille hæk i år. Dejlig overraskelse.
  Vi har vist fået 7 mm, hvis jeg er venlig. Tillykke med din regn :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen den røde farve er da bestemt fed, især i modlys er den flot. Den sidste, jeg købte af de her geranier, var netop den mest blå, jeg havde set. De fleste er nok nærmest lilla i en eller anden tone. I dag har det finregnet det meste af dagen. Det giver ikke mange mm, men der er ligesom grøde i luften, også fordi temperaturen er steget lidt, og blæsten holder en pause.

   Slet
 7. Jeg fik ikke kommenteret på dit forrige indlæg, men hvor er kobjælderne flotte. Det er også et fint landskab, du præsenterer. Det skal jeg huske til næste år, for stedet kunne være et godt mål for en forårsudflugt.
  Der er mange fine planter og mange fine kik i jeres forårshave. Det bliver flot, når lykkefund blomstrer på portalen.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis man kan lide at gå en tur, hvor det går op og ned, er klinten et fint udflugtsmål. Det er første sommer med portalen, så vi glæder os til at se den i blomst.

   Slet
 8. Den Pulsatillan är en favorit här också och av samma skäl - färgen :) Ditt buskage av rhododendron som passar fint ihop färgmässigt är väldigt vackert. Jag kommer få göra som du - ha partier mot ytterkanterna där liljekonvalj och alla växtglada kan få breda ut sig. De är för fina för att tas bort. Ska börja med att flytta Camassia och Hyacinthoides dit - nu ser jag var de är och de är - ja nästan överallt :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er fuldstændig enig med dig i, at f.eks. liljekonvallerne er alt for fine til at blive bortvist fra haven. I år er camassia også her begyndt at brede sig rigeligt, men det har jeg ellers ikke iagttaget før. Hyacinthoides prøver jeg ihærdigt at bekæmpe.

   Slet

Tilføj en kommentar