Et trug og klatrende stormhatte



Da jeg fyldte halvtreds, ønskede jeg mig brændende et stentrug, og Søren ville gerne give mig et. Derfor kørte vi hele Jylland rundt på jagt efter et trug, som både så godt ud og ikke var alt for hundedyrt, og det er de gamle, danske stentrug unægteligt. Vi endte i Spjald, hvor vi kunne erhverve et kinesisk trug for et, syntes vi dengang, anstændigt beløb.  Kvitteringen har vi ikke gemt, så prisen fortaber sig i det uvisse; men truget er blevet flittigt brugt lige siden.

På sådan en frisk majsøndag er det en fornøjelse at besøge truget og se, hvor godt de små planter i det trives. Der bor bl.a. to anemonella (pink Amelia og Green Hurricane), en pink Kalmia og dværgviolfrøstjernen thalictrum urbainii. Violfrøstjernen stammer fra et åben-have arrangement for seks år siden og småblomstrer over en lang periode.

Tæt på Amelia står en lille trillium pusillum, som jeg har en ubændig lyst til at grave op for at undersøge, hvordan rødderne har det.  Den vokser nemlig næsten ikke. På den anden side har jeg læst, at den kræver humusrig jord og godt med dræn samt en masse tålmodighed, så måske bør jeg lade den være i fred.

Søren var ikke tilfreds med mit billede af vores pink camellia for et par indlæg siden, så jeg prøver igen.

Tidligere på året havde jeg et indlæg om klatrende stormhat, og en af mine opgaver her i foråret har været at finde velegnede voksesteder til dem, jeg har købt hjem fra Wales.  Nu har vi fået så meget regn, at det er forsvarligt at plante dem ud. For fjorten dage siden plantede jeg aconitum episcopale tæt på camelliabusken. Så er tanken, at den skal klatre højt op i busken og pynte den i sensommeren med sine lavendelblå blomster. På de to uger har den allerede slynget sig rundt om  grenene mindst fire gange. Det skal nok blive rigtig godt.

Et andet sted er det aconitum hemsleyanum, der har fået et stativ at vokse op i. Den bliver ikke helt så  voldsom som episcopale, så stativet er forholdsvis spinkelt. Den oprindelige, grønne belægning var begyndt at skalle kraftigt af, og nu har det fået en omgang sort hammerite, som kan bruges direkte på rust. Også den er begyndt at sno sig op ad sit stativ.


I dag var det laciniatums tur, og da buske og stativer var sluppet op, gik jeg en tur i Sørens gemmer - han gemmer nemlig de mest utrolige ting.  Valget faldt på et rustent træk til en danskharve i kombination med to jernlænker.  Lænkerne blev brugt tilbage i gamle dage, når kalvene hver dag blev trukket ud på græs og hjem igen. og begge lænker blev gjort fast i jorden med jernhængsler fra nogle gamle døre. Det kan man kalde genbrug.

              


          
https://mailorder.crug-farm.co.uk/images/acon9324.jpg

Kommentarer

  1. Tænk at du har brug for selv at lave stativer, men det var du ret god til. Måske jeg også skulle kigge i Bents værksted, han har også gemt mange ting, også noget vi har arvet med huset. Desværre har jeg ingen klatrende stormhatte, men andet kan vel også klatre i sådan et stativ. Cameliaen er meget stor og flot, jeg tror vores er vel anbragt i skoven, jeg har læst, de godt kan lide skygge. Mon jeres er i skygge? Det gør den i hvert fald på billedet. Har du problemer med, at blomsterne bliver brune?

    SvarSlet
    Svar
    1. Genbrug er en sjov udfordring, synes jeg, og hvis man bliver træt af arrangementet, kan det hurtigt fjernes og skiftes ud med noget andet. Jeg tænker, at alle mulige klatreplanter kan gro der, bare de ikke er alt for kraftigt voksende. Om sommeren får vores camellia meget skygge fra æbletræerne, men nu hvor den blomstrer, står den nærmest i fuld sol. Brune blomster synes jeg ikke er et problem

      Slet
  2. Uansett tidligere flotte bilder av dine camellia, så er dagens bilde helt perfekt! Den ser ut som en drøm der den står :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, Marit. Det var sødt skrevet.

      Slet
  3. Oh, din camellia,, så flot. Ligger i et beskyttet sted for evt hård vinter, siden den er blevet så stor? For den er da fantastisk.
    Ja genbrug er sjovt. selvom gemalen ruller med øjnene når jeg begynder at rode i gemmerne eller genbrugsforrretningerne. hihi
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo, vi bor et par kilometer fra Limfjorden, så vores klima er nok forholdsvis mildt. Min bedre halvdel er helt med på genbrugspladsen.

      Slet
  4. Cameliaen er overdådigt fantastisk smuk. Og gigantisk stor.
    I den anden ende af skalaen er de små i truget aldeles nuser.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er så fedt med mange forskellige størrelser og udtryk. Fornøjelsen er lige stor uanset størrelsen.

      Slet
  5. Hej Marie

    T. pusillum havde jeg kun en 2-3 år, jeg lod den også være, der står jo den er nogen år om at etablere sig. Så ingen gode råd fra mig:)
    Truget præsenterer sig ellers super flot!
    Spændende med dine klatrende Aconitum - en virkelig spændende slægt!

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, man skal være tålmodig med pusillum. Omvendt kan man også være for forsigtig og ikke nå at omplante en plante, før det er for sent. Truget står i flimrende skygge under hjertetræet, som næsten er sprunget ud, og det lader til at bekomme småplanterne vel. De klatrende aconitum vil jeg prøve at tage frø af, for jeg tvivler på, at de er langtidsholdbare.

      Slet
  6. Sikke et smukt trug! Og en dejlig historie om anskaffelsen - jeg er vild med ting, som har fået historie undervejs - det er bare sjovere end at købe i den nærmeste butik. Dit stativ er da mageløst - godt tænkt - og endnu en ting med historie!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er hyggeligt at tænke tilbage på vores ture op og ned i Jylland, da vi jagtede truget, og vi har begge to meget moro ud af at gå i gemmerne for at finde noget brugbart.

      Slet
  7. Hej Marie!
    Klättrande stormhatt står på min önskelista, men har inte lyckats hitta den på någon växtgård. Av allt fint du visar idag, gillar jag din fina idé med klätterställningen.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Nu har jeg forhåbentligt klatrende stormhatte de næste år, og hvis de trives, vil de uden tvivl komme på gæstebesøg på bloggen 😊

      Slet
  8. Kameliaen er virkelig litt av et syn! Og klatrende stormhatt høres spennende ut.
    Vi hadde en hvit enkel trillium som har vært helt borte i tre åe. Den står like ved en fylt, som stortrives. Nå kommer den med seks skudd, to med blomst:-)
    Så kanskje din kommer veldig bra ettehvert.
    Ha det godt/Eirin

    SvarSlet
    Svar
    1. Opløftende historie I kan fortælle om jeres trillium. Det siges jo, at planternes værste fjende er haveejerens nysgerrige fingre, så det er nok klogest at lade den lille plante være i fred.

      Slet
  9. Hei Marie.
    For et flott stentrau. Jeg kan også kjøre langt hvis jeg skal ha noe spesielt.
    Genbruk har jeg også sans for. Flott stativ. Det er bare å bruke fantasien.
    Nydelig camelia.
    Ha det godt.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. I dag kan vi heldigvis google mulighederne, inden vi kører på jagt efter de ting, vi begærer, så vi ikke kommer til at køre langt forgæves.

      Slet
  10. När jag ser bilden av din episcopale undrar jag om jag har rätt... men fick fröna från Göteborgs botan. Och nu funderar jag igen om jag ska beställa från Crûg :)

    Fina stöd du hittade och Sörens sparade länkar var nog snyggast trots allt.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Faktisk fik jeg forkert navngivne frø fra Gøteborg et år. Det skulle have været aconitum White Wine, men viste sig at være en form for campanula, så det kan da godt være, at du har grund til at være bekymret.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed