småt og stort


Papaver orientale Princess Victoria Louise

Da jeg stod og hældte morgenkaffen op forleden morgen, følte jeg mig iagttaget, og det viste sig at være denne nyudsprungne staudevalmue, der holdt øje med mig. på vejen op for at tage et billede af den, kom jeg forbi nellikeroden, som har nogenlunde samme farve. Ferskenfarvet er ellers ikke en fave man ser specielt tit - måske bortset fra roserne.
Nellikerod/ geum Mai tai

For afvekslingens skyld har jeg plantet clematis Madame le Coultre i surbundsbedet , og den kvitterer hvert år med en voldsom blomstring.


Flot og iøjnefaldende er den, men den spinkle sølvknap/ ranunculus aconitifolius pleniflorus er mindst lige så charmerende.  

Nogle hostaer gennemgår en farvemæssig udvikling fra brogetbladet til rent grøn, og en af dem er yellow polka dot bikini.

Clematis Montana døde en vinter for mange år siden, troede jeg, så jeg plantede en afløser. Det er den der kan ses nederst til venstre i buen. Så vendte den gamle frygteligt tilbage og overtog efterhånden magten over buen. Når klematissen er afblomstret, har jeg bestemt, at den skal klippes tilbage, da der er ustyrligt mange visne kviste inde i planten.

Viburnum plicatum mariesii skal man kun plante, hvis man har masser af plads.

Opstammet husløg/ aeonium  arboreum atropurpureum Schwarzkopf er ved at være klar til at blive plantet ud i et bed i haven.

Vores rosmarin har blomstret længe og får lov til at blive stående i potten. Den er heldigvis ikke specielt tørstig.

Marthagonliljen Morning Glory kunne jeg ikke finde et godt plantested til i efteråret, så den er også startet som potteplante, men det skal være slut, når den er afblomstret.

En nyerhvervet potteplante er denne bananplante. Den købte jeg for kun 40 kr i mandags, da vi besøgte aktivitetscentret Skovly i Skive for at købe porrer og selleriplanter. Den har vi aldrig prøvet før og glæder os til at se, hvordan den udvikler sig.

Syrenerne blomstrer rundt omkring i læhegn og haver. Her står de langs med indkørslen. Da jeg plukkede buketten, talte jeg otte forskellige slags blomster. Om de mindste  farveforskelle kan skyldes jordbundsforskelle, skal jeg ikke kunne sige.


Kommentarer

 1. De är läckra de där vallmorna! Men jag ska lugna mig till jag vet exakt var jag kan ha dem. Har tagit död på många när jag försökt flytta dem.

  Mme Coulture var vacker liksom ranunkeln. Men så faller jag för färgen på fasaden bakom bananplantan. Så vacker!

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tit ender flytningen med, at den flyttede del ikke kommer i gang, mens en lille rest af pæleroden vokser videre det oprindelige sted. Murens farve veksler, alt efter om der er sol eller skygge, og om den er våd eller tør.

   Slet
 2. Morsomt å lese om din Clematis montana som plutselig kom tikbake. Sånn er det ofte med planter :)
  Montana er regnet som lite hardfør her, så jeg får nyte din.
  Flotte syriner! De skal akkurat til å blomstre her.
  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis bliver vi ind imellem glædeligt overrasket af planter, som vi tror, vi har mistet. Syrenduften hører virkelig hjemme i majhaven.

   Slet
 3. Dejlig valmue.. den er da noget tidlig på det..
  Sjovt med en hosta der skifter farver. Jeg har eller har haft en der hedder Strip tease,, den skifter osse mønster. men den er ikke kommet i år. æv,, jeg holder øje efter den. Måske kan det pludselig dukke op.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er vel faktisk en del hostaer, som skifter farve på den måde. Min mor havde da en i haven for en menneskealder siden. Mon ikke striptease kan nå at dukke op.

   Slet
 4. Jeg husker godt jeres fantastiske syrenhegn. Bent fik et par bananpalmer lige efter jeg havde lært ham at kende. Han fik dem som gave fra sine kollegaer, fordi han er så glad for bananer. Han fik nu ingen bananer ud af det, men jeg fik nogle store flotte lerblomsterpotter.
  Jeg tror, at min Madame le Coultre mistede livet, da den stod i vand i ugevis, jeg har efterfølgende flytte den, men der ser ikke ud til at være liv i den. Min monarda blomstrede i toppen af en stor bøg, nu har vi klippet den ned, måske begynder den igen. Jeg krydser fingre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg regner heller ikke med at se blomster i bananplanten, men er ret vild med den slags eksotiske planter med store blade. Man ved aldrig med klematis. De kan godt dukke op igen flere år efter, at man regnede med, at de var gået tabt. En gang imellem er man nødt til at klippe de tidlige klematis ned, selvom det går ud over blomstringen det næste år.

   Slet
 5. Hei Marie.
  Falt for din lille sølvknapp. Trenger ikke være stor for å skinne.
  At en aldri skal gi opp clematis er jeg et eksempel på. Her blomstret en etter 6 år. Må nesten være rekord.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, småt kan sagtens være godt. Det var ellers også mange år uden blomstring.

   Slet
 6. Hej Marie

  Det har du ret i ferskenfarvet ses ikke ofte - pæoner kan også nævnes, her har man lavet mange med ferskenkulør når man har villet lave en orange....
  Det er nu imponerende der syrenhegn - indkørslen må få mange kommentarer på denne årstid:)

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har vist ret i, at der også er en del ferskenfarvede pæoner, og i den sammenhæng et det nok mere almindeligt at bruge betegnelsen koralfarvet. I år har der ikke været meget trafik forbi syrenhækken, men forhåbentligt bliver det snart anderledes.

   Slet
 7. Hei Marie.
  Syrinhekken er bar imponerende! Det er bare å nyte synet og duften nå.
  Madame le Coultre er nå satt på ønskelisten:-)
  Ha en riktig fin uke/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du ret i. Sådan er det generelt om foråret - det gælder om at nyde det, mens vi har det.

   Slet
 8. Lækker farve på din geum.
  Skærer du din clematis helt ned? Er der ikke noget med, at clematis ikke vil skyde fra meget gamle grene?
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har sikkert ret i, at man ikke skal gå helt ned i det vedagtige i klematissen, når den skal skæres tilbage. Sådan en gammel og tyk lian er i øvrigt også særdeles dekorativ, synes jeg.

   Slet
  2. Jo, lianerne er fine, men jeg havde ellers lige håbet, at det var det du gjorde... klippede ned i det gamle, for jeg har nogle, der godt måtte fylde lidt mere nede ved jorden.

   Slet
  3. Der vil være en ret stor risiko for, at du slår planten ihjel, men what the heck. Så har du muligheden for at afprøve en ny slyngplante😉

   Slet
 9. Den lille sølvknap er bedårende. Jeg har den også i haven, men kendte ikke navnet på den. Syrenhegn er et smukt syn i landskabet i maj, og syrenerne tager sig godt ud langs med jeres indkørsel med græsrabatterne.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Sølvknap holder jeg også virkelig meget af. Det gælder også syrenerne. Imidlertid har vi fået det problem, at to-tre af dem trives dårligt og trænger til at blive skiftet ud. Det er svært at gøre, uden at hegnet bliver skæmmet af det.

   Slet
 10. Hej Marie!
  Din trädgård är makalös, det ena fina avlöser det andra. Underbara klematis.
  Ha en fin dag /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for komplimenten. Klematis ser ud til at blive mere og mere populær som haveplante.

   Slet

Tilføj en kommentar