Ulbjerg Klint

Opret kobjælde/ pulsatilla vulgaris

I dag gjorde vi alvor af at besøge Ulbjerg Klint, som er et af de få områder i danmark, hvor man finder en vildtvoksende koloni af opret kobjælde. Som det kan ses på billedet herover var mange af blomsterne afblomstret og stod med de flotte, skinnende frøstande; men heldigvis var der også masser af blomstrende planter rundt omkring. 

Ifølge eksperter har opret kobjælde svært ved at formere sig med frø, fordi de hænger fast i vegetationen. I stedet for breder de sig vegetativt ved hjælp af  underjordiske rhizomer, som danner nye bladrosetter, og det kunne man faktisk godt se. Det skulle også være forklaringen på, at blomstringen er utroligt ensartet.
 

Til næste år vil vi gentage besøget bare fjorten dage tidligere, så vi kan opleve skrænterne i fuldt flor. De store flader med føstande var også et imponerende syn, men betydeligt mere afdæmpede end en tilsvarende mængde blomsterhoveder.


Til landskabet hører en mergelgrav, hvor vi kunne nyde synet af både ællinger og svaner, og hvor der vokser gøgurt på skrænterne. Her er jorden markant fugtigere end på klintens skrænter; men både kobjælde og gøgeurt trives godt på overdrev, som afgræsses om vinteren.



På det næste billede kigger man henover mergelgraven ud til fjorden, som her hedder Lovns bredning, med Virksund i baggrunden, og på det sidste billede er det Salling, der ligger på den anden side af fjorden. For en gangs skyld var det stille vejr, og de sjove mønstre, der er dannet i fjorden, må skyldes strømforholdene.

Kommentarer

  1. Så fine bilder derfra, Marie! Det er jo spesielt at de kubjellene forblir så ensartet, men med rotskudd så blir de jo like. Hadde de formert seg med frø så kunne en jo kanskje sett flere farger på de.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det tænker jeg også, og samtidig er ikke andre arter på stedet, som den kan krydses med.

      Slet
  2. Hej Marie!
    Riktigt fina bilder från vackra omgivningar. Vilken syn med alla backsippor.
    Ser så lugnt och skönt ut.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
  3. Wow nogle smukke billeder især mergelgraven, sådan en havde vi derhjemme, da jeg var barn, der måtte vi forståeligt nok ikke komme.
    Der skulle også være kobjælder i Ballen ved festivalpladsen, jeg har aldrig været nede og se efter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der ligger mergelgrave rundt omkring, og temmelig dybe er de vist allesammen. Nu kan du nok kun se frøstande i Ballen,men det er nu også et fascinerende syn.

      Slet
  4. Imponerende, så mange kobjælder der var. Jeg har kun en gang set så mange og det var den nikkende på Melby Overdrev. Flot er det, at se en sjælden plante i så store mængder.
    Det er i det hele taget et smukt område, kan jeg se.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er fint sted for en vandretur. Der var lang færre orkideer end kobjælder,men det er ellers en speciel oplevelse at se fritvoksende orkideer i naturen.

      Slet
  5. Hej Marie

    Sikken en naturperle, eller er det et kulturlandskab?

    Mergelgravene er jo gravede, og området ville vel springe i skov hvis det fik lov?

    Flot er det under alle omstændigheder!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er nok et kulturlandskab. Bortset fra den menneskeskabte mergelgrav bliver der også omhyggeligt sørget for, overdrevene bliver afgræsset af får om vinteren. En perle synes jeg absolut, det er.

      Slet
  6. Hei Marie. Takk for flotte bilder fra en naturperle. Må være flott å oppleve det :-)
    Et virkelig vakkert område !
    Har aldri sett kubjeller vokse vilt ute i naturen.
    Ha en fin kveld/Eirin

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er stor oplevelse at se det store område bevokset med kobjælder. Det er generelt en truet plante, men på klinten trives de fortrinligt.

      Slet
  7. Hei Marie.
    Flotte bilder fra et flott landskap.
    Har aldri sett så mye kubjeller før.
    God helg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
  8. Vilken vacker och härlig miljö. Tack för du tog oss med och tipsade. Pulsatilla vulgaris växer vild i södra Sverige men jag har bara sett fröställningar på Österlen.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme. Med mange af vores haveplanter skal man helt til Himalaya eller Japan eller andre eksotiske steder for at se dem i deres habitat. Med pulsatilla kunne vi nøjes med en halv times køretur

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring