Endelig kom regnen


11,5 mm regn har vi fået henover de sidste to dage, en ok portion og sikkert mere, end der er faldet mange andre steder i landet. Atmosfæren føltes da også klart anderledes i morges, da jeg gik en runde med kameraet. Når jeg starter med trillium grandiflorum, er det, fordi den tydeligvis har haft gavn af regnen, selvom den står tæt op ad en træstamme og derfor ikke er den plante, der har fået mest vand.


Fra vores ældste surbundsbed viser jeg to meget forskellige rhododendron. Den første hedder temple belle. Navnet er let at huske på grund af ordspillet på "belle" , som betyder skønhed og "bell", som betyder klokke. Den anden hedder Carmen, et navn, jeg også kan huske, fordi den mættede, røde farve signalerer tango og passion.  

Lige over for Temple Belle ligger der et bed med to lyse skønheder, en kvæde med fyldte, cremefarvede blomster og en lille troldel/ fothergilla.

Kaguyahime hedder denne bispehue, som jeg omplantede sidste år. Derfor er dens vækst så spredt, at jeg måtte fotografere blade og blomster hver for sig.  Det specielle navn refererer til et japansk eventyr, hvor en fattig bambushugger finder en lillebitte pige inde i et bambusrør og kalder hende prinsesse Kayuga - tak Google :-) 

Denne krukke med anemonella får egentlig en hård behandling. Efter afblomstring bliver den anbragt i et mørkt hjørne, hvor den får lov til at visne ned. Så får den et drys kompost og bliver vandet en sjælden gang imellem. Alligevel blomstrer den troligt hvert forår.


Et nyt lille hjørne: Vi var kommet i besiddelse af nogle store brosten, samtidig med at en kumme med forårssmåtterier var begyndt at falde fra hinanden, og det kom der dette lille bed ud af. Den mest spændende plante i bedet er det lille basilikumtræ, som skal holdes tæt klippet for ikke at falde fra hinanden. Det tror jeg kommer til at passe fint med vores forbrug af basilikum.

På gårdspladsen dominerer cornus Eddie's white wonder, selvom den er en af de mindste planter. Kan man mon beskære sådan en ranglet blomsterkornel, så man kan komme til at nyde synet af blomsterne oppefra igen?



Vandværksbedet gør det nu også godt i al sin grønne enkelhed, som brydes af den blomstrende
 rypelyng.


Jeg slutter omme i haven med en slags oversigtsbillede. Det, der især slog mig, var kontrasten mellem de to små, opstammede træer, nemlig den gulbladede japanske løn og det lille tyggegummitræ i plænen, som slet ikke er begyndt at springe ud.

Kommentarer

  1. Ja du er tydeligvis langt foran mig, der er knap nok løv på vores cornus, tilfældigvis har jeg lige kigget til den i formiddag. Fothergilla er kun med blomster endnu, jeg tænker også, at regnen gør noget, selvom 11½ mm ikke er meget, vi har vist trods alt fået 8 mm sådan i små portioner. I nat kom der 3 mm, men meget mere ville være godt. Flotte billeder - især det sidste ser godt ud.

    SvarSlet
    Svar
    1. 8 - 11 mm er da pænt; men tre gange så meget ville have været meget mere passende. Alligevel syntes jeg faktisk, at jeg kunne se forskel her til morgen. Alt så friskere ud.

      Slet
  2. Det ser forrygende godt ud hos dig. Tillykke med regnen - her tørster vi videre, med mindre man regner 2 mm den ene dag og 1 mm den anden for nedbør. Det gør jeg ikke ;-)
    Jeg leder efter en lille forårsblomstrende, tørkeålende busk til halvskygge og har kik på en japankvæde 'Jet Trail'. Har du navn på din, og hvordan er den med sol og tørke? Samme spørgsmål til din troldel. Det virker, som om det er en dværgform, du har.
    (Jeg har set filmen med Prinsesse Kayuga. Sjovt, at der er en bispehue med navnet.)
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Jet trail kender jeg ikke, men min kvæde mener jeg hedder yukigoten. Blomsterne er så smukke, synes jeg; men den har den uskik at danne lange ranker, selvom blomsterne sidder i centrum af busken. Dvs at den skal beskæres jævnligt. Troldellen er , så vidt jeg ved, ikke en dværgform, men den vokser godt nok langsomt. Sjovt at du kender det japanske eventyr.

      Slet
  3. Da var du heldig som fikk såpass "mye" regn. Her kom det 6 mm fordelt på to dager. Altfor lite, men bedre enn ikke noe. Flott epimedium og flott fortelling! Ja, hva er det ikke google kan fortelle oss 😉
    Cornus Eddie White Wonder var hrlt nydelig!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, 6 eller 11 mm er alt for lidt. I dag skal det dog helst ikke regne, for da skal vi til garden party. Hvad var vi uden Google 😊

      Slet
  4. Yndig kvæde, den halvfyldte. Kommer der så osse frugt ??
    Og bispehuen woww og især osse med den søde navnehistorie. Med lidt fantasi ville jeg sig blomsten kunne ligne en lille alf?
    Tyggegummitræ, fnis. går du så ud og tager en bid når du trænger til et stykke gumle?? Spøg tilside, det er et skægt navn. Er det fordi det dufter af tyggegummi eller hva` .
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der kommer frugt, men jeg bruger den kun til at dufte til. Tyggegummitræet er en oversættelse af det engelske ord gumball. Det henviser til frugterne, som er nogle små, hårde kugler. Ikke at vores træ får frugt i øvrigt.

      Slet
  5. Dejligt med så megen regn at man ligefrem kan se en forskel. Jeg mener også vores have har haft godt af de 10 mm vi fik, og pludselig springer blomster ud her og der. Jeg er vild med dit oversigtsbillede, da jeg vist mest har blik for de større sammenhænge og ikke går voldsomt op i navnesorter. Det parti af haven er så fint komponeret med de forskellige grønne nuancer, smukke bark og måden I beskærer jeres buske på. Og apropos beskæring, ville jeg nok bare gå løs på den kornel, hvor blomsterne kun kan ses nedefra, men nok vente til blomstringen er ovre for i år. Medmindre busken er syg skal den nok komme igen, og så kan den jo også få en ny og spændende facon.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Kornellen har faktisk nogle få skud fra roden, så jeg er fristet til at følge dit råd. Jeg er enig i, at de 11 mm tydeligvis har gjort en forskel. De store sammenhænge er selvfølgelig det, der gør en have til det, den er, men det er i detaljerne, at der sker en udvikling.

      Slet
  6. Det er så smukt på gårdspladsen med stenbelægningen og plænen med de forskellige træer. Og ikke mindst rypelyngen, der breder sig ud over stenene. Jeg troede, det var en langsomtvoksende plante, men på billedet ser det ud, som om den dækker et stort område.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Elna. Det er rigtigt, at rypelyng er en langsom starter, vores har efterhånden mange år på bagen. En anden egenskab ved den er, at den er svær at få til at gro videre som stikling. Vi har ellers givet en del væk.

      Slet
  7. Den dybrøde Carmen er utrolig flot. Synes ved denne årstid at det er mest lyse farver vi ser. Lækkert med noget PANG! Vandværksbedet er jeg meget betaget af. Det er en fantastisk måde at udnytte sådan et sted. Det hænger bare sammen på en smuk måde. Dejligt at se et oversigtsbillede, så vi kan se hvordan enkelte elementer hænger sammen. En meget smuk have du har komponeret!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Sydney. Ja, det er befriende med noget pang midt i alt det sarte. Vandværksbedet opfatter jeg selv som et mini hedelandskab. Det er utroligt, at planterne trives der, for de vokser nærmest direkte ovenpå cement.

      Slet
  8. Hej Marie!
    Det ser riktigt grönt och frodigt ut hos dig. Vi fick också en del regn och det gjorde stor skillnad. Ser ut som att alla växter vaknar till liv och allt blir grönt och fint. Till och med vår tråkiga gräsmatta har fått färg. Vi har fått regn flera nätter och det kan inte bli bättre.
    Eddies white wonder är en skönhet, liksom de cremefärgade växterna.
    Trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, ingen tvivl om at regnen har gjort godt. I dag skinner solen igen, og blæsten er hård, så vi vil gerne have endnu mere regn.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid