Mest roser


Alle oplever, at 2022 er et superår for roserne. F.eks. har Red Eden, som jeg starter med, aldrig før været så blomsterrig.  

Røde roser er vel synonyme med romantik og dramatik. De kan variere meget i formen. Munstead Wood, Shakespeare 2000 og Charles de Mills minder meget om hinanden med den firdelte blomsterform og den intense, changerende farve, mens Ingrid Bergman har den klassiske form, der forbindes med storblomstrede roser.


Selvom de røde roser er højdramatiske, tror jeg, alligevel, at Raubritter er min favorit lige nu. Jeg kan godt lide dens vækstform og de forholdsvis små, kuglerunde blomster. Den kan umuligt forveksles med andre lyserøde roser.


Crown Princess Margareta gør det også godt I år.  I en anmeldelse af rosen læste jeg, at dens blomster ikke falmer, men det gør de altså alligevel.  Rosomaner  og rosenavlere kan man ikke altid stole på. Havebloggere har jeg derimod stor tillid til - de kan selvfølgelig også være rosenelskere:-)
 

Lykkefund boltrer sig i et æbletræ. 

Som afslutning på haven mod syd har vi et espalier, som på nordsiden er beboet af clematis Hagley Hybrid. Når man ser espalieret sydfra,  er det lige så meget Claire Austin,  der fylder.




Clematis fusca dwarf er den størst tænkelige kontrast til de iøjnefaldende roser, men bierne kan alligevel finde frem til den og foretrækker blomsterne, når de ser allermest kedelige ud og er begyndt at visne.

Fire små staudeklematis: Aljonushka, hvid og blå integrifolia og den propelformede petit faucon.

I køkkenhaven står dilden og blomstrer; det er et smukt syn, og dild er en fin krydderurt,  som jeg med skam at melde ikke er god nok til at huske at bruge i madlavningen, mens den er frisk. 





Kommentarer

  1. Jeg tror, vi er enige i, at roserne er fantastiske i år, men en gang regn giver ekstra arbejde ;) flotte er de i hvert fald - ikke mindst sammen med clematis. Jeg har også Raubritter, men den har fået en dårlig placering, så den er ikke så blomsterivrig som din. Godt du har tillid til rosenelskende havebloggere, der hører jeg vist til ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, hvis ikke du er en rosenelskende haveblogger, så ved jeg ikke, hvem der ellers skulle være det. Når man har så mange roser, som du har, kan de uden tvivl ikke allesammen få en optimal placering, og det betyder da noget for blomstringen.

      Slet
  2. Så flotte bilder av alle dine roser Marie, og de blir ekstra fine med regndråper på 😊
    Red Eden har jeg aldri sett her. Din Lykkefund ser helt utrolig ut!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Marit. Den første Lykkefund, der blev plantet ved æbletræet, kom aldrig for alvor i gang, og det viste sig, at mosegrisene havde ædt næsten alle rødderne.

      Slet
  3. Ja roserne blomster som betalt. Men bladene ser noget pistne ud.. Måske var gødningen for længe om at kunne regne ned i første ombæring.. Det kunne da være jeg skulle give de flergange blomsternde en mundfuld mad igen.
    Jeres træhytte ser altså rigtig hyggelig ud.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvad rosernes blade angår, synes jeg, det er business as usual, selvom blomstringen er usædvanlig flot i år. Jeg lagde mærke til, at dildblomsterne fremhævede de gule blomster på hyttens tag.

      Slet
  4. Flotte billeder af flotte roser! Sikken farve-intensitet. Den røde farve er altid iøjnefaldende, men den er så fin når den ses sammen med grønt - og sådan er det jo med roserne. Også dine klatreroser gør sig godt, navnlig oppe i æbletræet og sammen med klematis er det helt overdådigt!
    Dild er et yndlingskrydderi for mig, men jeg glemmer ofte at bruge det i den korte tid det er grønt. Skærmene kan heldigvis også bruges hvis man sylter, og ellers er den bare fin at se på.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har du ret i. Den røde farve ville være for overvældende uden noget grønt i omgivelserne. Lykkefund er den nemmeste slyngrose, for den passer helt sig selv Du har det præcist som mig., kan jeg se, når det handler om dild.

      Slet
  5. Det er et smukt tag, der er på den lille hytte. Passer planterne sig selv?
    Raubritters små runde blomster er bedårende, og når blomstringen er på toppen, er det svært at finde en rose, der overgår den.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, udover at vande taget den første sommer har vi ladet det passe sig selv , og der er sikkert forsvundet et par arter fra den oprindelige frøblanding, men sådan må det nu engang være. Foruden at være smuk har Raubritter også en vækst, der ikke er alt for voldsom, så den er nem at passe ind i et bed.

      Slet
  6. Hej Marie!
    Det stämmer också med mina få rosor, de har blommat extra intensivt i år och haft fler blommor än de brukar. De går inte upp emot dina fina rosor. Helt fantastiskt att se Lykkefund klättra upp i äppelträdet. Vackert med klematis och rosor ihop. Crown Princess Margareta är mycket vacker och den vita digitalisen intill. Din krondill är stor och ståtlig. Jag använder den till kräftor och till gurkinläggning.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvorfor mon roserne trives så godt overalt? Det er lidt af en gåde. Her er det Søren, der sylter asier og rødbeder, og i hvert fald til asierne er det godt med dildskærme.

      Slet
  7. Helt skjønne roser! Ja, noen av rosene gjør det bedre enn noensinne i år. Ikke så plaget av diverse roseveps på bladene heller. Raubritter er en favoritt her også :) Min har ikke startet blomstringen ennå.
    God helg!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren. Rosenhveps er heldigvis normalt ikke et problem her I haven. Det er især lus og rust og stråleplet, vi kæmper med. Du kan glæde dig til Raubritter i blomst😁

      Slet
  8. Jeg har nul erfaring med roser før i år så det er dejligt at lære at mit første rosenår er et super godt rosenår!! Fantastiske kombinationer af klematis og roser - ih hvor er de smukke sammen. Flot billede af Lykkefund i æbletræet - sikke en grokraft rosen har!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der har du været heldig. Lykkefund er godt nok særdeles pladskrævende, men jo også rigtig køn.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed