Lille ændring, stor virkning

 

I lørdags ryddede vi op i en del af haven, som ellers stort set får lov til at passe sig selv.  Jeg vil gætte på, at der bliver ryddet op en gang i kvartalet eller noget i den stil. Denne gang fik grantræerne desuden skørterne hævet, så man kan kigge ind under dem, og denne lille ændring har vist sig at have en langt større effekt,  end vi havde forudset.


Oppe fra haven kan blikket nu få uhindret adgang til denne yderste del af haven og endda bevæge sig gennem Sørens "hjullåge" og ud til den omgivende mark. Jorden skråner lidt, og nede fra den vildere del kan man omvendt kigge hele vejen op til det gamle staudebed og bøgehækken foran skovhaven. At vi nu så at sige går inde under granerne i stedet for rundt omkring dem, giver desuden helt tydeligt en anden form for rumfornemmelse.
 

cornus kousa Teutonia


Fra at den lille skovhave, som Søren kalder den, var en mere eller mindre  skjult og hemmelig del af haven, er den nu blevet integreret i helheden. Det skal vi lige vænne os til, men vi er allerede nu enige om, at det er en rigtig god forandring.
I denne del af haven er bladene på f.eks. hasselurt og helleborus usædvanligt skinnende, som man kan se på billedet herunder. Selvom vi ikke har konstateret bladlus på planterne, er der nok alligevel tale om honningdug, som udskilles af bladlus. Der er ikke noget, vi kan gøre ved det, så måske lægger der sig senere et grimt, sort lag på bladene; men den tid, den sorg.

Syd for og i forlængelse af den lille skovhave ligger et mere åbent, men stadigvæk ret vildt parti. I min barndom var det  en del af køkkenhaven,  hvor hver meter jord blev udnyttet. Der står stadigvæk gamle, bonsaiagtige frugtbuske fra den tid, og ellers er det stedet, hvor vi anbringer buske og træer, som vi ikke umiddelbart kan finde en perfekt placering til. I bunden vokser der skovjordbær og smørblomst og fingerbøl. Alt i alt er det et hyggeligt og uforpligtende område.Jeg slutter med et billede fra vores sensommerbed/græsbed/seniorbed/gyllebed,  hvor tamariskbusken står i fuldt flor. Vi har bøvlet en del med at forme busken, så den kom til at indgå i helheden på en harmonisk måde, og i år er vi ganske godt tilfredse med resultatet.

Kommentarer

 1. Hej Marie!
  Tack för rundvandringen i skogshaven. Det ser skönt och svalt ut. Senior rabatten är mycket vacker och ni har lyckats med att forma busken fint. Blir helt fascinerad av den vackra vallmon, är det Pattys Plum, hos mig ser det ut som att alla har blivit orangefärgade i år. Patty har nog inte överlevt.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er Patty Plum, ja. Det er godt med nogle skyggefulde områder i haven i sådan en periode med sol og tørke, som vi har for tiden. I det hele taget er jeg med årene blevet mindre og mindre glad for at opholde mig i stærk sol.

   Slet
 2. Jeg husker, at da vi opstammede vores cypresser blev det meget flottere. Bent var modstander af det, han har siden indrømmet, at resultatet blev bedre. Det gjorde det også hos jer, det er blev flot med et langt kig ud i omegnen. Honningdug har vi også her, det må vi tage med, desværre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er sådan set med på Bents hold og holder gerne lidt igen med opstamning, men nogle gange gør det en positiv forskel. Et træ i fuld og naturlig størrelse er almindeligvis et smukt syn, og vi har i hvert fald begået en fejl ved at opstamme en himalayaceder af hensyn til plæneklipperen. Vi fik den med andre ord plantet det forkerte sted.

   Slet
 3. Patty's Plum har jeg kjøpt utallige ganger, og hver eneste gang har den vært oransje når blomsten har sprunget ut. Så jeg synes at du er veldig heldig som har fått den med "riktig" farge.
  Så fint det ble når dere fikk klippet granene. De vokser seg hurtig så store, og noen ganger må en bare klippe de tilbake.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores Patty Plum har stået det samme sted i mange år efterhånden og har haft nogenlunde den samme størrelse hele tiden. Måske har vi simpelthen været heldige. Især graner synes jeg har en tendens til at få mere eller mindre visne grene forneden.

   Slet
 4. hvis træerne er blevet lidt for store, så er det en rigtig smart ide at stamme op. Det giver et helt anden kik i haven. Det er blevet flot, det I har lavet.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Gunvor. Det kom bag på os, hvor virkningen i grunden var.

   Slet
 5. Blir sugen på att skaffa en tamarisk när jag ser bilden av er! Det är fantastiskt vad uppstamning av träd kan göra. Och vyn genom er trädgåd blev fin när ni tog bort granarnas kjolar. Vackert när blicken kan fortsätta ut, utanför trädgården.

  Allt det bästa! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina. Det er fuldstændig rigtigt, at det lange kig gør godt som afveksling, når man så at sige er lukket inde i haven. Tamariskbusken er flot i år, men jeg må indrømme, at vi har haft mange tanker om, hvordan den skulle formes og beskæres.

   Slet
 6. Super god idé! Det lange kig helt ud til marken er jo en ny dimension at lægge til haven, og rumfornemmelsen under store træer er dejlig. Også fint at få de gamle frugtbuske gravet frem, og indlemme den mere vilde beplantning under granerne. Mon ikke lusene sidder i granerne siden I ikke kan se dem på de blanke blade?
  Tamariskbedet ser fint ud, og i det hele taget har I så mange skønne kombinationer af planter. Jeg synes man ser noget nyt hver gang du laver et indlæg.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren, Ulla. Jeg prøver efter bedste evne at vise noget nyt i hvert indlæg, men med årene kommer der selvfølgelig uvægerligt mange gentagelser. Jo, lusene sidder sikkert i granerne og de store ahorn i læbæltet. Sådan skal det åbenbart være i år. Lidt regn kunne måske have gjort en forskel.

   Slet
 7. Jeg synes altid det er en meget svær beslutning med beskæring. Ja det giver et fantastisk kig under træerne med beskæring, men ja det er fantastisk med et lidt vildt gemt afsnit i haven. Men det ser rigtig godt ud, det I har lavet, og forandring fryder. Dejligt at kunne kigge på haven på en lidt anden måde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er fuldstændig på linje med de overvejelser for og imod, som du nævner, og vi er glade for, at vi tog beslutningen i stedet for at fastholde status quo.

   Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

violfrøstjerner

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

plantetid

Tid for kornel og hyld m.m.