Junimotiver

 

Martagonliljerne står godt lige nu. De tre i startbilledet danner nogle pænt store grupper, mens den hvide på det næste billede står i en krukke og er mere spinkel. De 6,5 mm regn, vi har fået, tvang den over i ungkarleblomsten/ aeonium arboreum schwatzkopf.



Næste generation af  vores gøgeurter er sprunget ud. Den store gruppe er en hybrid, (dactylorhiza  x grandis blackthorne strain); men jeg har svært ved at se forskel på den og så foliosa på det lille billede.


Denne fuglemælk har vi haft siden 2014, kan jeg læse på bloggen, og alligevel glemmer jeg som regel at tage den med i et indlæg. I år huskede jeg den så.
ornithogalum magnum

Japansk sneklokke/styrax japonicus Evening Light sprang over sin blomstring sidste år. Det var vi kede af, for den er virkelig et flot syn, når den blomstrer. I år går blomstringen lynhurtigt. 

En af dens naboer er robinia viscosa, som har et helt anderledes udtryk.


I år tog jeg for en gangs skyld frø af nicotiana langsdorffii og de spirede næsten allesammen. Det endte med at blive et problem,  idet tørken var godt i gang, da planterne var klar til at blive plantet ud. Plantes ud skulle de jo uanset vejret, og faktisk har de klaret sig forbløffende godt og blomstrer allerede nu, længe før de ville gøre,  hvis de såede sig selv.




I løbet af vinteren har vi gravet flere roser op, som ikke længere var værd at samle på, bl.a. Barcarole og den velkendte slyngrose New Dawn. I stedet for fik jeg lyst til at prøve buskrosen Gabriel Oak, som er en forholdsvis ny og højt præmieret Austin rose. Den er opkaldt efter en person i Thomas Hardys roman Far From the Madding Crowd. Da jeg læste engelsk på universitetet i en fjern fortid, sprang jeg let og elegant over hans omfangsrige forfatterskab, hvis landlige idyl ikke sagde mig noget på det tidspunkt; men nu gav rosen mig lyst til at læse romanen, og min sandten om ikke jeg fik denne nydelige bog i fødselsdagsgave. Hvor meget lækrere er den ikke end en e-bog!!!

Til sidst tre forskellige blomster, som forsøger at lokke insekter til på hver deres måde.

      Cistus/ soløjetræ             bjergknopurt/centaurea m. Jordy           clematis Moonglow

Kommentarer

  1. Uh ja jeg efterlod mange martagonliljer, den jeg tog med ville ikke blomstre, forhåbentlig gør den det næste år. Sjovt nok har jeg også Gabriel Oak i blomst nu, det er en fantastisk farve, den har. Bogen ser ud til at være en flot fødselsdagsgave.

    SvarSlet
    Svar
    1. Liljerne tager det sikkert ilde op at blive flyttet. Sidste år fandt Søren en inde i læbæltet. Det må vel være en fugl, der har efterladt et frø derinde midt i al skvalderkålen. Gabriel Oak lover godt, synes jeg.

      Slet
  2. Nydelige martagonliljer. Du har så mye spennende i hagen din, og robina har jeg aldri sett her. Flott rose også. Vakker bok, og det er noe annet enn en e-bok ja. Bøker bør være noe en kan holde i 😉

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, bøger skal da være fysiske. Robiniatræet faldt vi for på et havebesøg. Det skal stå i læ, for grenene knækker let i vinden.

      Slet
  3. Det er en nydelse at se alt det forskellige du kan præsentere i blomst netop nu, både eksotiske træer, buske og urter. Fuglemælk og tobaksplanter væver sig smukt ind i det grønne, og bidrager til den frodige stemning uden at dominere de mere spektakulære blomster.
    Jeg tænker Cistus er den som englænderne kalder 'rock rose' og vil spørge dig om hvordan den klarer sig. Jeg har jo overvejet den på et tørt sted i haven, og mener at huske den skulle være delvist stedsegrøn.
    Flot bog! Håber indholdet svarer til de forventninger man får ved at se den fine indbinding:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla. Du er simpelthen så god til at beskrive, hvad du ser på billederne. Jeg lod en enkelt cistus overvintre ude og to indenfor., og de har allesammen overlevet. Den udenfor mistede nok halvdelen af busken, men er blevet helt pæn igen og blomstrer også.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Så vackra blommande träd. Har några martagonliljor som inte slagit ut ännu, men snart. Dina är riktigt vackra. Håller nog med att en bok känns bra att kunna ta på och läsa själv. Är inte riktigt för e- böcker eller ljudböcker, men det är bra att de finns.
    Ha en trevlig midsommar.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har helt ret i, at det er fint for nogle, at e-bøger og lydbøger findes, selvom vi foretrækker bøger, man kan have i hånden. Martagonliljer er det en fornøjelse at kunne nyde i haven. Det ville være fantastisk, hvis de kunne finde ud af at forvolde sig.

      Slet
    2. Forvilde sig, mente jeg naturligvis.

      Slet
  5. Jeg har aldrig prøvet liljer i haven, men dine martagonliljer frister mig. Sikke nogle farver! Så må du glæde dig dobbelt over din japansk sneklokke i år. Og det gælder om at være hurtig fordi jeg synes al blomstring foregår med lynets hast i år. Fantastisk flot farve på den Nicotiana.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der var flere træer, som ikke blomstrede sidste år, bl.a. vores kirsebærtræ, så foråret må have forløbet på en ugunstig måde i forhold til deres blomstring. Til næste år er jeg spændt på at se, hvor meget tobaksblomsten vil så sig selv, nu hvor jeg har mangedoblet antallet ved at så den.

      Slet
  6. Oh martagonliljer er så flotte , . Jeg har dog "kun" de alm røde. De er så småt begyndt at forvilde sig. De stammer alle fra min mors have hvor de groer næsten som ukrudt. Og kan jeg fiske dem mens de er små, er de nemme at flytte hjem til mig.
    Tobaksblomst er en dejlig plante. Fin i bedene og i buketter, og så er den rimelig tørketolerant.
    Den ser spændende ud din bog. Ja, en bog skal være en rigtig bog. Det er fint nok for nogen med e-bøger og lydbøger. Men jeg vil osse helst holde bogen i hånden og rigtig læse.
    Lad os håbe det passer med regnvejr på mandag for ih hvor det tørt.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor er du (og din mor) heldig med sådan en overflod af martagonliljer. Det kan jeg kun drømme om. Ja, det er utroligt tørt, og jeg bander alle mine krukker langt væk, for de skal vandes hver anden dag, ja, nogle burde nok vandes hver dag, men der sætter jeg foden ned. Det er for vildt. Hovedpersonen i bogen, Bathsheba hedder hun, har også lagt navn til en rose, men det betyder selvfølgelig ikke nødvendigvis, at jeg også skal have fat i den😉

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring