søndag den 1. april 2012

Kulden var ikke en aprilsnar

men er realitet. Heldigvis kom frosten ikke så langt ned, at planter og blomster tog skade, endnu.
Til gengæld holder det kølige vejr blomstringen i gang hos rh.cilpilense og dauricum. Det er jo skønt for en havekvinde.Disse knopper på P. J. Mezitt kan jeg godt blive lidt nervøs for, hvis frosten for alvor slår til.


Også denne mahonia bealii gør sig bemærket lige nu. Jeg fjerner de ældste grene næsten hvert år, fordi den ellers bliver for voldsom; men i år har den i grunden en god størrelse og facon. Desuden dufter den skønt.

Af småting bemærkede jeg en lille daphne, en stribet scilla  og et par primulaer.
Pæonen springer garanteret ikke ud, mens det er så koldt, selvom knopperne er helt klar.

Disse dekorative skud af  paeonia mlokosewitschii følger jeg med ekstra stor opmærksomhed. Dens blomst holder meget, meget kort tid og har den lækreste gule farve. Sidste år havde den en enkelt blomst, så jeg håber på mindst en fordobling i år.

Sidste år såede jeg frø af en mørkbladet kvan. En plantede jeg ud og 4 lod jeg overvintre i potter. Der er ingen tvivl om, at den udplantede er kommet bedst i gang.I drivhuset er der kommet godt gang i tropaeolum azureum, en spinkel slyngplante, som jeg købte i Hammel hos alpines.dk sidste efterår. Den har jeg haft på ønskesedlen i flere år og forgæves forsøgt at så, så nu tror jeg den skal plantes om i en større potte og forsynes med et fint klatrestativ.


Forhåbentligt kommer den også til at blomstre; dens blomster siges at have en helt fantastisk blå farve. Billedet har jeg hentet her. Der er tydeligt slægtskab med tallerkensmækkerens blomster.


Meconopsis er en en staudeart, jeg sår frø af hvert eneste år. Den velkendte blå valmue har en tendens til at forsvinde efter et par år, i hvert fald her i haven, mens den hvide er noget mere konstant. Desuden er der en del arter, som simpelthen dør efter blomstringen. Det er sjovt at se lige nu, at den hvides løv er mere rent grønt end den blås, som har en mere mørk tone; men sådan er det vist også f.eks. med hvide storkenæb.


2 kommentarer:

 1. Ja desværre var det ikke aprilsnar med kulden.
  Jeg havde mørkbladet kvan sidste år, og har sået masser af frø både ude og inde, men desværre kommer der ikke noget op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var ærgerligt. Måske dukker der nogen op senere i jorden, hvor den stod.

   Slet