æbler

Giver det nogle æbler i år, bliver vi spurgt hvert år ved denne tid, fordi vi har de store, gamle æbletræer, og i år er svaret, at vi får da nogle, men ikke så mange som sidste år. I virkeligheden får vi rigeligt med æbler, som man kan se på de følgende billeder.

Det første er filippa træet taget fra et loftsvindue. Der sidder nogle store, fine, rødmende  æbler i toppen af træet; men hvem kan komme helt derop? Efter min mening er det et fantastisk mad- og spiseæble.



Forleden fjernede Søren en del mindre gren fra vardeæbletræet for at give luft til et nyt bed.
Det resulterede i 2 trillebørfulde æbler og en grendynge på størrelse med et mindre æbletræ, der skulle køres væk.


Med alderen har vardeæbletræet, som åbenbart hedder bramley alle andre steder end i Jylland, udviklet en flot stamme.


I dag hjalp vi så hinanden med at måle ud til det nye bed, og Søren har allerede fjernet græstørvene.


Vores ingrid marie har også nogle flotte æbler højt oppe i træet.


Aroma er det yngste æbletræ og giver godt i år, selvom det flere gange har været angrebet af kræft. Billedet er desværre ret så utydeligt.


Når vi desuden har et belle de boskop og et pederstrup æbletræ med masser af æbler, må man nok konkludere at høsten er ganske god i år, selvom den ikke når sidste års højder.

Til sidst et spørgsmål til jer erfarne havefolk: Hvornår ville I plante dette judastræ ud, nu eller til foråret, efter at det har overvintret frostfrit?






Kommentarer

  1. Flotte flotte æbletræer :)
    Vi har også et Fillipa,( Kuns en baby i forhold til dit dog :0))Og vil give dig ret i at det er et rigtig godt æble. ( Dog kan jeg huske fra min barndom, at det er et gemme æble ;( Det er altså ikke så godt, hen af foråret, når det er gult og runkent som når det er frisk, hahahahaha

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, det har du helt ret i. jeg kan nu godt lide æbler, som er friske og syrlige, så jeg napper gerne et filippaæble allerede nu.

      Slet
  2. Jeg ved ikke, om jeg er erfaren nok til at svare på det spørgsmål, men jeg købte det grønne judastræ for et par år siden, billigt i Bilka. Det blev plantet ud med det samme, og er groet fint i haven her, men nu bor jeg jo også i mildere klima.
    Vi må håbe, at Vivi vil svare på det spørgsmål, mon ikke hun er den mest erfarne. Ellers spørg Haven, der må være eksperter, der kan svare på det, eller A.M. Lønbæk måske.
    Til æblerne: Vores filippa træer er ikke så høje, vi klipper af dem, så jeg kan stå på jorden og plukke dem. Derimod Ingrid Marie er højt, så da må æblerne selv falde ned, dem jeg ikke kan nå. Der har ikke været mange æbler på filippa træerne, men Ingrid Marie bugner af æbler.
    Vi kan sige, at der er nok æbler i år, men ikke så mange, at de skal ligge og rådne over hele græsplænen. Bramley kender jeg godt, et dejligt surt madæble.
    Ja og ellers spekulerer jeg bare på, hvad der skal være i det nye bed :) men det får vi jo nok at vide en gang.

    SvarSlet
    Svar
    1. Den foreløbige plan er, at rhododendron auriculatum skal flyttes derover sammen med et elefantgræs, der også er blevet for stort til sin plads. De skal have selskab af en ligularia, nogle engblommer, jeg såede sidste år, en storkonval og nogle hvide violfrøstjerner, jeg såede i år, og mon ikke der også skal nogle løg i jorden.

      Slet
  3. http://www.solhoj-planter.dk/Planter/Alle/Judastr%C3%A6,%20R%C3%B8d%20canadisk.html

    Jeg fandt lige lidt om Judastræet her, så det ser ud til, at det er en god idé at have det i en krukke og beskyttet. Det er åbenbart mindre hårdført end de grønne.
    Din plan lyder spændende.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for det input. Så bør vi nok vente med udplantningen til foråret.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid